自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好多course都開7點,間嘢唔響公司附近就好難就時間..

以前收5:30, 返7點就非常正....

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我老公就係咁,俾哂錢我先知,根本無時間跟,考唔到試,白白2萬5無左,就係果啲叫你進修,話有進修基金攞返哂 到你要攞就有要求。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

所以返工進修真係好難
仲要交功課考試趕番學
平日番工已經好攰

我都想有人分享下點做到

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

zxyggp 發表於 19-7-1 04:05
我老公就係咁,俾哂錢我先知,根本無時間跟,考唔到試,白白2萬5無左,就係果啲叫你進修,話有進修基金攞返 ...

凡列入CEF嘅課程,一早列明晒所有要求喎!報名前應該知道和自己衡量一下能不能夠達到要求嘅出席率

男爵府

回覆樓主:

我以前part-time返Master係返18:30,有份工係由元朗出尖沙咀上堂。公司本身係放18:00,我同公司傾話我想進修但時間上趕唔切,可否返學嗰日早1小時上班然後17:00放工去上堂,公司冇問題我才報名。

到之後轉工,我見工時已講明讀緊書,幾點喺邊度返學,問定可否返學嗰日早啲返工早啲放工。到請左我後我再申請,公司都記得在我見工時答應過我,所以新工(在荃灣)我係早30分鐘上班早30分鐘放工。

而要應付上堂做功課考試,我因為真的沒時間+身體唔好又唔太挨得夜,所以拖長來讀。當年好多同學只用2年就讀完個課程,我拖到4年才完成。人地每個sem讀2科,我只讀1科。

男爵府

adaughter 發表於 19-7-1 07:40
所以返工進修真係好難
仲要交功課考試趕番學
平日番工已經好攰

我覺得首要係自己有股拼勁,唔容易放棄。再來就是要分配好時間以及伴侶/家人既支持。

當年我男友(而家係老公)part-time讀master時係每個sem讀2~3科,加上返工簡直係忙到癲 我識佢時已讀緊,當然拍拖蜜月期就係佢最忙既時候。我地平日完全唔可以去街,晚上只能傾5分鐘電話。weekend/假期都未必有得見,就算見也只能是在家附近食餐飯,方便佢馬上回家趕功課/溫習。

男爵府

我份工收5:00-5:30,剛結婚,趁未有小朋友讀左個degree,一是期返三晚,用左3年時間,係忙到飛天,星期六日喺屋企做功課同做公司嘢,唔好諗去街,不過假期都仲去到旅行,最緊要當時未有小朋友,廿幾歲,有幹勁,宜家冇可能lu

珍珠宮

我老公就係咁,俾哂錢我先知,根本無時間跟,考唔到試,白白2萬5無左,就係果啲叫你進修,話有進修基金攞返 ...

你老公課你要跟?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

自己報課程之前,有無睇清楚要求?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

公司比定政府果個,政府都要返8成,有d要考試合格先拎得返

寶石宮

adaughter 發表於 19-7-1 07:40
所以返工進修真係好難
仲要交功課考試趕番學
平日番工已經好攰

有d人返工唔係咁夜收,所以都ok架
我果時份工地點同時間就, 就讀囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

持續進修基金有條件發還,一早已經有講,我睇過嘅課程都會有列明,唔知你老公報邊個無列明呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

嚟緊我都想為興趣而進修,希望有機會轉行

寶石宮

karenlyk 發表於 19-7-1 10:14
嚟緊我都想為興趣而進修,希望有機會轉行

讀乜呀?
我都有睇緊,希望有weekend上堂

平日7點,真係趕唔到

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

睇下你做咩機構啦,見過有人在NGO做行政,竟然可以fulltime 讀完個master,有時全日唔見人,一星期有好幾日返得幾個鐘,每星期例必病假同睇醫生晏返,不斷巡環,佢一副楚楚可憐樣,老闆都由得佢

寶石宮

jollyma 發表於 19-7-1 10:34
睇下你做咩機構啦,見過有人在NGO做行政,竟然可以fulltime 讀完個master,有時全日唔見人,一星期有好幾日返得 ...

呢d咁特別case一定冇我份

正如有d人可以隔日sick leave都仲響度一樣

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 19-6-27 09:48
好多course都開7點,間嘢唔響公司附近就好難就時間..

以前收5:30, 返7點就非常正....

唯有揀星期六日
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

crystal媽咪 發表於 19-7-1 10:58
唯有揀星期六日

未搵到丫..

好多都係要返灣仔, 旺角呢D

我返九龍灣工業區..出到德福都冇左幾個字..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 19-7-1 11:06
未搵到丫..

好多都係要返灣仔, 旺角呢D

有冇得申請返學嗰日早走,其他時間補返?
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

crystal媽咪 發表於 19-7-1 11:13
有冇得申請返學嗰日早走,其他時間補返?

我估都難....除非公司叫我上堂O者.

之前提過彈性上班時間都唔比

首頁

尾頁

跳至