嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

家中小孩連續發燒第六日,還未退燒。吃藥都吃到怕怕,哭,果心好痛呀!今日我竟然哭出來好擔心佢,好擔心會唔會燒傻左。上網看了乙型流感,話會死亡

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

xiayitree 發表於 19-7-1 22:43
家中小孩連續發燒第六日,還未退燒。吃藥都吃到怕怕,哭,果心好痛呀!今日我竟然哭出來好擔心佢,好擔心會 ...

太高燒去急症室
不要從別人的嘴裡去認識我

回覆 xiayitree 的帖子

Hello xiayitree, 流感一般需要多少少時間(約7-10日)痊癒, 發燒情況有時會較反覆, 除左比BB食退燒藥之外, 都要多D比BB補充番水份, 用暖水抹身沖涼佢都會舒服D架, 依家BB情況有冇好D呢? 哩度有篇文章係講解流感的資料同護理方式, 媽媽可以參考一下呀:
https://www.nutricia.com.hk/zh-hk/early-life-nutrition/infancy/health-lifestyle/influenza-treatment.html
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-7-2 17:25
回覆 xiayitree 的帖子

Hello xiayitree, 流感一般需要多少少時間(約7-10日)痊癒, 發燒情況有時會較反覆, ...

希望佢快點好返了,見到佢吃咁多藥,好心疼

xiayitree 發表於 19-7-2 17:43
希望佢快點好返了,見到佢吃咁多藥,好心疼

明白小朋友唔舒服媽媽會好心疼 退燒藥嘅效用一般維持4-6個鐘,定時量體溫有燒先需要食退燒藥,小朋友唔舒服可能會影響唔想咀嚼,提供軟身/容易入口食物,例如瓜+魚/肉蓉粥,蕃茄魚/肉湯通粉,多休息、飲水、保持室內空氣流通,祝早日康復!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至