自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

moimoi256 發表於 19-7-7 17:29
我都係食呢隻,食左4年幾,初時係會唔舒服,頭暈,心跳大力,一個月後會好d, 2 個月後會穩定,有重生的感覺 ...
想問下點先知隻藥起效?你既感覺係點?

子爵府

陪月勳章

bibileung20 發表於 19-7-7 09:31
-----13/7更新-----
今日全日都好唔舒服,差唔多訓左係到一日,企起身個肺位就好似好重壓力咁,抖氣好用 ...

無論點都好,千祈唔好自己調整份量,會反彈的

男爵府

今日全日都好唔舒服,差唔多訓左係到一日,企起身個肺位就好似好重壓力咁,抖氣好用 ...

血清素20mg冇任何感覺

大宅

bibileung20 發表於 19-7-22 18:38
想問下點先知隻藥起效?你既感覺係點?

無咁驚同緊張,人變得比較輕鬆自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

bibileung20 發表於 19-7-13 21:59
食左幾耐呀?我見有d jm食左藥一段時間都話會肥,其實係食完你會不停食野定隻藥會令人水腫所以睇落肥左?不 ...

我冇肥到喎

大宅

moimoi256 發表於 19-7-22 21:33
無咁驚同緊張,人變得比較輕鬆自在
岩岩食左兩星期,未有改變,期待緊輕鬆既一日,呢排愈黎愈易緊張,一緊張就抖氣辛苦,上星期個仔病左搞到訓得好差,好緊張擔心....

大宅

見到呢個帖咁多回覆感覺自己並不孤單,大家多上來留言。

互相支持support

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

加油

大宅

其實食緊血清素既各位,平時你地肚痛,頭痛之類會唔會食 喇叭丸 必理痛呢d?其實食唔食得,我怕撞.....肚痛都唔敢食喇叭丸

大宅

我今天第三日食
我覺得心跳得好快同手震
同埋好似肥左咁
心情仲係好差好緊張
我好想停藥呀

大宅

creamysmile 發表於 19-8-5 14:36
我今天第三日食
我覺得心跳得好快同手震
同埋好似肥左咁
你食邊隻?覺得肥左係味水腫?頭兩三星期都會唔舒服,但如果反應太強就同醫生講,睇下轉藥,我食第一款藥反應好大,兩日頂唔順抖唔到氣咁,打返去約時間見醫生,宜家食緊第二款,開頭都有d反應成個人都會唔舒服,但可以接受到就頂住,宜家食左就黎4星期,暫時未感覺到有明顯幫助,抖氣仲係短急,但比開頭食個時好dd。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我食鎮靜劑已經食上癮。。。

一試停就。。。。。

急症都入過 4,5 次。
堅覺得個人会死,辛苦到唔識形容。

子爵府

lagortsa 發表於 20-6-1 03:32
我食鎮靜劑已經食上癮。。。

一試停就。。。。。

想問你有冇遭受醫生白眼,我記得第二次因相同病徵入急症,醫生一見我有驚恐呢個record 就變得冷淡敷衍咁,問屋企仲有冇藥呀,有就走得喇....我現在有幾辛苦都唔敢入急症,等覆診見醫生算數

大宅

Jessiest 發表於 20-6-1 04:56
想問你有冇遭受醫生白眼,我記得第二次因相同病徵入急症,醫生一見我有驚恐呢個record 就變得冷淡敷衍咁, ...

睇吓边間醫院。
聯合最差差差。呢次佢冇比我入院。
唔係因為佢唔比我入院我先話佢差,係佢地整體D服務好嚇人。

反而想講吓我註診醫生。
她很後生,很高傲,很串,很冇禮貌。
非常惡,經常在房外聽到她跟病人鬧交。
所有職員也非常怕她。

每次我呆住入房, 住離開醫院。
但可以跟她梗鬥梗。佢條頸梗過條鐵。

很難跟她好好溝通。沒有好的 doctor - patient relationship / rapport 的情況下... 越睇越衰。

大家唔好叫我睇私家。
因為唔關私家 / 公立事。註診醫生放假時,会安排我見其他醫生,冇一個好似佢咁。真係唔知佢唔好彩定我唔好彩。

象牙宮

任何人, 要學習自己照顧好自己。 當自己是护士照顧自己的病痛。

1. google google 下, 藥的副作用。(任何藥物有 反應, 副作用) 那怕是感冒...............

2. 告知給醫生。 方便醫生調藥。

3. 多关注 身體反應。不适。

4. 每天做些運動, 晒一晒太陽。 足夠休息。

5. 也可看中醫。 藥性溫和, 減少西藥帶來的難受。

6. 同樣告知給醫生。 方便醫生調藥。身體反應。不适。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

Jessiest 發表於 20-6-1 04:56
想問你有冇遭受醫生白眼,我記得第二次因相同病徵入急症,醫生一見我有驚恐呢個record 就變得冷淡敷衍咁, ...

白眼呢樣野唔只醫生。
就算 paramedics D xx 我到遇過。
態度衰過黑社會。
我覺得係個人問題。
一個人有同理心就有,冇就冇。
好多返工等收工。

但有樣野我發覺。。。
當你有左 "精神科" 呢個 record, 好多其他科醫生見你有咩頭量身興,大病,而佢地又揾唔到D咩原因,就一定會解釋係D精神科藥物問題。一係就叫你唔好咁緊張之類。

仲有好似我呢D老屎忽,睇到 lup 住個頭行入去都知我係乜水,巳經比人改哂花名。當然不是 " 靚 女 " 這些花名。。。

大宅

我只是路過見到,祝各位JM早日康復!身體健康!

珍珠宮

Up

珍珠宮

Up

首頁

尾頁

跳至