親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

買左機票 11 月頭去首爾,其中一日打算參加一日團賞紅葉。朋友介紹內藏山,睇過 d 相都係靚。

有冇 JM 去過內藏山賞紅葉❓或者有冇推薦其他地方賞紅葉

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

文文送 發表於 19-7-8 11:39
買左機票 11 月頭去首爾,其中一日打算參加一日團賞紅葉。朋友介紹內藏山,睇過 d 相都係靚。

內藏山靚

大宅

yananji 發表於 19-7-8 11:54
內藏山當然靚靚靚, 前題係捱得住來回 3.5 Hour x 2 的車程.

上次回程塞車坐左五個鐘,但係都覺得值得嘅,風景真係好靚

wcpcelia    發表於 19-7-12 10:35

大宅

文文送 發表於 19-7-8 11:39

我都是11月去,也是會去內藏山睇紅葉,希望去到唔會太遲

子爵府

celia2 發表於 19-8-30 14:28
我都是11月去,也是會去內藏山睇紅葉,希望去到唔會太遲

內藏山最靚係 10 月中至 11 月中,我報左 1/11 一天團
我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

文文送 發表於 19-8-31 12:17
內藏山最靚係 10 月中至 11 月中,我報左 1/11 一天團

10月中太早,11月中又太遲,11月第一個星期應該最好!
舊年11月11到已經落左好多,今年都會去韓國睇紅葉,但未決定去唔去內藏山

子爵府

ahmama 發表於 19-8-31 13:20
10月中太早,11月中又太遲,11月第一個星期應該最好!
舊年11月11到已經落左好多,今年都會去韓國睇紅葉, ...

除咗去内藏山,仲有邊度唔使搭咁耐車,又靚?

水晶宮

bbqueen 發表於 19-9-20 16:05
除咗去内藏山,仲有邊度唔使搭咁耐車,又靚?

舊年揸車,行程都是比較遠,近首爾推薦牙山曲橋川銀杏大道,今年都打算番兜。

子爵府

ahmama 發表於 19-9-20 18:29
舊年揸車,行程都是比較遠,近首爾推薦牙山曲橋川銀杏大道,今年都打算番兜。
...

請問你係由首爾開車去?喺邊頭租車? 有冇住喺內藏山? 可唔可以分享你個行程? 我少去韓國, 今年 D 機票好似幾平, 所以而家計劃 11 月頭去睇紅葉,之前都未睇過, thx

水晶宮

bbqueen 發表於 19-9-20 21:08

請問你係由首爾開車去?喺邊頭租車? 有冇住喺內藏山? 可唔可 ...

D1 機場租車、波美拉公園、安山五彩星光村
(宿平澤 Ramada Pyeongtaek Hotel) (有事所以入左首爾市中心,你可以唔入市中心,去仁川大公園睇紅葉。牙山酒店好舊睇唔啱,所以住平澤)

D2 牙山曲橋川銀杏大道、天安獨立紀念館紅葉道
(宿全州)

D3 潭陽水杉道、Meta Provence普羅旺斯、白羊寺、內藏山
(宿全州)(普羅旺斯是路過加插,攪到好晏先去到內藏山,可以skip普羅旺斯)

D4 全州韓屋村/鄉校、雞籠山東鶴寺、清溪川燈飾
(宿首爾) (當日東鶴寺已經無晒紅葉)

D5 昌德宮秘苑、昌慶宮、天空公園、機場還車

租車用韓國lotte rent a car.舊年11月9日出發,遲左小小,如果早幾日出發更佳。

子爵府

ahmama 發表於 19-9-20 22:10

D1 機場租車、波美拉公園、安山五彩星光村

韓國有冇一個紅葉情報, 好似日本嗰個咁? day 5 嗰日行程, 都係有紅葉睇?
導航用邊個? 係韓文? 揸車有冇入到去首爾市中心?

幾年前都自駕去過濟州/釜山, 首爾就未試過揸車, 11 月,1,2 號出發, 會唔會太早? 可能都係去4/5日 , 預一兩日shopping
天氣大概幾度? 都有幾年冇去過韓國

水晶宮

bbqueen 發表於 19-9-20 23:44

韓國有冇一個紅葉情報, 好似日本嗰個咁? day 5 嗰日行程, ...

韓國紅葉情報已出,但唔會好似日本咁不斷更新,出發前我都係去discuss睇,果邊比較多人share實況,再調整行程。11月1/2號幾好,我就結婚紀念日7號先出發,可能又水尾。天氣都凍,要著厚褸。

水晶宮

揸車導航有英文。有揸入市中心,繁忙時間塞車,旺區泊車貴。有d酒店有車位泊,偏遠d更免費。
昌德宮、昌慶宮有紅葉;天空公園睇芒草。另外南山塔、首爾林、奧林匹克公園、三清洞、青瓦台附近都有紅葉、銀杏。今年留首爾睇,可能會去以上地方。內藏山就考慮搭火車day trip,應該舒服過join tour 坐幾個鐘巴士。

男爵府

ahmama 發表於 19-9-21 00:51
揸車導航有英文。有揸入市中心,繁忙時間塞車,旺區泊車貴。有d酒店有車位泊,偏遠d更免費。
昌德宮、昌慶 ...

請問火車day trip 係点㗎?边度有資料可以睇?謝謝你

子爵府

ahmama 發表於 19-9-21 00:51
昌德宮、昌慶 ...

市內容唔容易揸呢?我見都幾塞車? 每日租車,大概幾錢? 我主打都係睇紅葉,銀杏,其他冇乜興趣,有冇啲景點係可以 skip ?thx

水晶宮

bbqueen 發表於 19-9-21 14:40

市內容唔容易揸呢?我見都幾塞車? 每日租車,大概幾錢? ...

都易揸,係繁忙時間會塞車,特別是出入首爾的路段。租車價格貴過日本,油價和香港差不多,買全保約$500一日,加埋高速公路收費、泊車、入油,我計過約$750一日。韓國車大部,郊區有碎石路,唔敢唔買全保。
我行程都是睇紅葉、銀杏,夜晚無野做所以安排埋睇燈飾。

水晶宮

c9c9c9 發表於 19-9-21 14:21
請問火車day trip 係点㗎?边度有資料可以睇?謝謝你

即是自己坐高鐵去,龍山站/首爾站至井邑,之後轉巴士到內藏山,網上都好多人分享,可以google 下。

男爵府

ahmama 發表於 19-9-21 14:56
即是自己坐高鐵去,龍山站/首爾站至井邑,之後轉巴士到內藏山,網上都好多人分享,可以google 下。
...

麻煩哂

子爵府

ahmama 發表於 19-9-21 14:56
...

11月頭, 大概幾點天黑? 你上年係揸車由首爾去到內藏山? 揸車定坐火車好呢? 如果 day trip 要幾點出發? 如果坐車又要轉車都幾麻煩 沿途有冇風景睇呢? 有冇啲餐廳可以食下野? 有冇好似日本嗰啲中途站呢?thx

首頁

尾頁

跳至