自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

我老爺有抑鬱,但唔肯食藥,最近奶奶走咗,我知佢仲放唔低

最近家庭聚會,我兩個小朋友(5&7)有少少爭執(好少事嘅嘢,每人講左兩句),老爺突然好悪咁鬧我小朋友,拍枱拍凳,又話要打,又踢跌晒啲凳,當時我老公唔在場,我好想爆佢,但好多小朋友響度,我驚嚇親佢哋,我忍住帶咗我哋小朋友走

之後我同老公講,但我老公好似覺得唔係咩一回事,話咁樣以後唔好見,但係我真係頂住度氣,如果jm 你哋會當場爆我老爺嗎?

我依家有啲後悔,點解當初唔爆佢,我又驚嚇親啲小朋友

伯爵府

JAlove 發表於 19-7-12 04:05

最近家庭聚會,我兩個小朋友(5&7)有少少爭執 ...

佢62似情緒病問題所以先咁爆
明白你小朋友比人鬧會好嬲
但都希望你包容下佢有情緒問題
加上老伴走左佢屈住屈住先咁
如果佢唔肯食藥
會唔會試下心理治療
一直唔理都唔係辦法
終有一日會爆煲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

你都知佢有抑鬱,奶奶又走左,雖然當刻好激氣,但都要忍架啦,點知佢會唔會做空中飛人,到時你水洗都唔清!之後疏遠佢就算,你老公覺得冇乜野佢咪多d 去睇佢囉

男爵府

taiwoon 發表於 19-7-12 04:14

佢62似情緒病問題所以先咁爆

我老爺好固執,我諗佢有情緒病好耐,其實都唔止今次發脾氣,但之前奶奶響度,我唔想奶奶唔開心(我奶奶超好),而且冇甘激,同埋我哋好少見,所以我都忍左佢

但係我覺得今次好過分,而且佢一直唔肯食藥又唔肯再睇醫生,咁其實係唔係要沒完沒了咁忍落去?

雖然話唔再見,但總有啲family gathering, 我都唔知係唔係以後只係叫老公出席就算?

而且我好炆我老公嘅態度,理智上我知道嗰個係佢阿爸,佢又剛剛冇咗媽咪,佢心情都好差,但係知道有人咁樣罵自己仔女,點解都可以冇反應咁?

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 19-7-12 04:17
你都知佢有抑鬱,奶奶又走左,雖然當刻好激氣,但都要忍架啦,點知佢會唔會做空中飛人,到時你水洗都唔清! ...

其實本來都好疏遠,近排奶奶白事先多見左,上離講下好好多

珍珠宮

咁你直情當佢有精神病啦

我媽有燥狂,佢講咩對我冇大影響,因我直頭當佢精神病人,我家姐就睇唔開唔開心

可能你老公好似我咁,我同我家姐講,佢傻個喎,你爆佢咪嘥自己氣,而且啱啱有個咁親既人走左,心情一定好差

男爵府

幻想下(唔係咒你)你試下相依幾十年既老公死左,自己傷心抑鬱又冇人講,然後對孫係度吵吵鬧鬧,
你可以有幾正常?
你後悔個時唔爆佢呀?
不如你試下有少少同理心?
我當然明自己心肝俾人嚇親係好心痛好嬲,但果個係我老公個爸爸,如果係我,首先會輔導仔仔點解爺爺會咁,順便教埋仔仔有咩唔開心時要點樣尋求幫助,然後同老公講下點樣幫下老爺處理情緒,再跟住暫時減少見面。
咁樣會唔會對件事有幫助多啲?

rainbowchuuu3    發表於 19-7-17 14:12
annann246    發表於 19-7-14 11:13
mairposa    發表於 19-7-13 17:41
kcpak    發表於 19-7-13 13:58
BearBearStitch    發表於 19-7-12 20:53
nyfng    發表於 19-7-12 15:44
wcpcelia    發表於 19-7-12 15:40
maxisau    發表於 19-7-12 14:42
Swany288    發表於 19-7-12 11:08
loved    發表於 19-7-12 10:39
muimui05    發表於 19-7-12 09:51
Zebrafish    發表於 19-7-12 09:35
Kittychan3802    發表於 19-7-12 08:52
APIGMA    發表於 19-7-12 07:59
vlnz    發表於 19-7-12 06:38

珍珠宮

以前我有個同事佢朋友過左身,佢唔開心到喺街同人打交添呀!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你在小朋友面前鬧爆你老爺的話,你小朋友都會學你一樣唔尊重佢,小朋友會覺得我阿媽都鬧你啦,我點解唔可以? 你覺得佢過火,可以拉開小朋友行開一陣,唔需要鬧你老爺,你咁樣唔係解決緊件事。我係你會教小朋友,如果聚會見親阿爺打完招呼就自己玩,唔好惹到佢,叫佢地體諒阿爺唔舒服就算,搞到佢感覺你地同佢反面可能令佢病情更差

男爵府

回覆樓主:

妳當時帶走小朋友,我覺得做的很對,因為當時在場有太多小朋友,如妳惡言對番老爺,只會在每個小朋友心中留下,妳都很惡死的印像,我小時見過格離屋個女人鬧人,所以對她印像麻麻。

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 19-7-12 04:45
咁你直情當佢有精神病啦

我媽有燥狂,佢講咩對我冇大影響,因我直頭當佢精神病人,我家姐就睇唔開唔開心

我唔識得分乜係燥狂,但我老爺只會罵屋企人,佢對住外人忍到既

男爵府

爽爽 發表於 19-7-12 05:26
妳當時帶走小朋友,我覺得做的很對,因為當時在場有太多小朋友,如妳惡言對番老爺,只會在每個小朋友心中留下, ...

我好驚佢變本加厲,我有啲覺得我老爺揀人來蝦,我奶奶好就得人

我奶奶臨終時,老爺都唔想通知奶奶外家既人,係啲仔女通風報信,你可以想像佢平時幾大男人

男爵府

JAlove 發表於 19-7-12 05:39

我奶奶臨終時,老爺都唔想通知奶奶外家既 ...

我會小見,或唔見,免煩

男爵府

sako 發表於 19-7-12 04:48
幻想下(唔係咒你)你試下相依幾十年既老公死左,自己傷心抑鬱又冇人講,然後對孫係度吵吵鬧鬧,
你可以有 ...

我老爺唔係第一次發甘大脾氣,之前都試過好多無稽嘅嘢(例如食飯要等位/冇同佢慶祝舊曆生日,etc) 俾佢鬧到七彩,不過之前只係幾句,我就算數

佢只會鬧屋企人,佢忍到街外人㗎,我驚佢變本加厲,佢成日都話要打我對仔女,今次仲話要剝晒我仔女啲牙

我唔知同理心係要忍到咩程度呢?

男爵府

JAlove 發表於 19-7-12 04:05

最近家庭聚會,我兩個小朋友(5&7)有少少爭執 ...
你知當小朋友鬧交係好影響一個普通人的情緒,而且佢係有情緒問題,我反而覺得你如果主動去關心下,了解下,可以幫到

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

JAlove 發表於 19-7-12 04:29
我老爺好固執,我諗佢有情緒病好耐,其實都唔止今次發脾氣,但之前奶奶響度,我唔想奶奶唔開心(我奶奶超 ...
明白你,有D野要仔女出面去做先得。其實躁鬱症呢D好普遍,要正視求醫生幫助,唔係家人有排受。

男爵府

JAlove 發表於 19-7-12 05:46
我老爺唔係第一次發甘大脾氣,之前都試過好多無稽嘅嘢(例如食飯要等位/冇同佢慶祝舊曆生日,etc) 俾佢鬧 ...
咁如果係一直都係咁,我會小見,一年見一次咁上下,

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

JAlove 發表於 19-7-12 05:39

我奶奶臨終時,老爺都唔想通知奶奶外家既 ...

99最近走咗再加佢有情緒病喎,我老虎蟹都忍佢啦!爆嚟做乜,一陣跳咗或者傷害其他點算?情緒病真係好慘(可以講係一個好奄悶嘅病,不停轉入牛角尖,今日明白咗,明天又轉返入去)係要好有心同耐性嘅人先幫到佢。因我屋企人都有,就算睇醫生同食葯都要好多年時間慢慢轉返出嚟,到而家仲未好得晒。
我62都鍾意鬧人,最鍾意鬧女人除咗我呢啲外人,99係鐵胆。不過又未試過鬧我啲細路。佢最勁果次,我帶啲細路入房睇電話,費事嚇親佢哋,因當時佢哋仲細。而家直頭見怪不怪,不過69對啲孫唔差嘅。而家如嘈得濟,我會話食飯啦,啲餸凍啦!因為通常食飯先會見面。

E_gold8806    發表於 19-7-12 13:18

男爵府

ccgirlcc 發表於 19-7-12 05:52
你知當小朋友鬧交係好影響一個普通人的情緒,而且佢係有情緒問題,我反而覺得你如果主動去關心下,了解下, ...

呢啲嘢都係留返嗰啲仔女做啦,都唔知乜嘢會引爆我老爺個炸彈⋯⋯

之前試過出去食飯要等位又鬧,冇同佢慶祝農曆生日又鬧,Book咗間酒店俾佢住又鬧(我地俾$)

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Onlok 發表於 19-7-12 06:07
99最近走咗再加佢有情緒病喎,我老虎蟹都忍佢啦!爆嚟做乜,一陣跳咗或者傷害其他點算?情緒病真係好慘(可 ...

同C6講真係無乜用,因為佢係原生家庭,由細睇住佢啊爸狂躁而大。而且男人同女人跟本唔同性格。佢可能真係覺得無乜嘢或好煩。如果c6有心,就應該帶啊爸去睇醫生。掉返轉,如果你係佢啊女,你都會帶佢睇醫生同開解佢對不。
所以我成日話男女大不同係真嘅。一係帶62信教囉。
其實我同62見面時都會同佢吹下水嘅。但都試過差啲爆seed ,不可理喻嘅人真係好難頂。

首頁
12345...12

尾頁

跳至