家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

昨日幫區外街方清洗冷氣,一睇部機好多油煙,一問之下原來戶主煮飯時無關廚房門,所以油煙一屋都係,未散就開冷氣所以吸晒入去,記住成屋都係油煙時唔好開冷氣住,唔係冷氣變左抽油煙機架啦

侯爵府

thomas_so33 發表於 19-7-13 13:28
昨日幫區外街方清洗冷氣,一睇部機好多油煙,一問之下原來戶主煮飯時無關廚房門,所以油煙一屋都係,未散就 ...

似乎你將問題本末倒置。 你應該叫你個客加強廚房的抽風,即煮飯前開定抽氣扇或抽油煙機,令油煙同熱空氣即時抽走,不會積聚在廚房或蔓延到客廳。

伯爵府

crshk 發表於 19-7-13 21:07
似乎你將問題本末倒置。 你應該叫你個客加強廚房的抽風,即煮飯前開定抽氣扇或抽油煙機,令油煙同熱空氣即 ...
我問過戶主,佢有開住抽油煙機煮飯,只係戶主屋企人習慣打開門煮,我已叫戶主煮飯時要關門,但佢家人怕熱,咁你重有什麼好提意?

侯爵府

thomas_so33 發表於 19-7-13 22:37
我問過戶主,佢有開住抽油煙機煮飯,只係戶主屋企人習慣打開門煮,我已叫戶主煮飯時要關門,但佢家人怕熱, ...

好多人都會打開廚房門煮飯, 否則喺廚房煮飯嗰個一定會熱死, 更何況而家好多新樓都採用開放式廚房。

如果煮飯時油煙谷出客廳, 好大機會係本身抽油煙機嘅吸力不足, 又或者缺乏保養。

如果問題係前者,冇得解決,唯有更換抽油煙機, 或者係加裝抽氣扇作輔助。 至於後者,應定時清洗抽油煙機,保持抽油煙機的抽油煙能力。

侯爵府

crshk 發表於 19-7-13 22:56
好多人都會打開廚房門煮飯, 否則喺廚房煮飯嗰個一定會熱死, 更何況而家好多新樓都採用開放式廚房。

如 ...

再者, 好多人唔知道, 其實喺煮飯前五分鐘左右開啟抽油煙機, 有助減少油煙及熱氣積聚在廚房。

伯爵府

佢煮前後都有開定抽油煙機,間屋設計關係加唔到抽氣扇,部抽油煙機都係換左一年到,平時都有清洗及吸力都夠,重有無方法幫到佢?

侯爵府

thomas_so33 發表於 19-7-14 08:52
佢煮前後都有開定抽油煙機,間屋設計關係加唔到抽氣扇,部抽油煙機都係換左一年到,平時都有清洗及吸力都夠 ...

如果你話部抽油煙機嘅給力夠, 又何解大量油煙會谷到出客廳呢?你又點知部抽油煙機嘅吸力係夠呢?是否有點前後矛盾?

伯爵府

佢試過開著機用抺手紙試過成張吸住,請問用咩方法試先知部機吸力夠,有邊隻吸力一定夠介紹等我通知佢,謝

侯爵府

thomas_so33 發表於 19-7-14 14:15
佢試過開著機用抺手紙試過成張吸住,請問用咩方法試先知部機吸力夠,有邊隻吸力一定夠介紹等我通知佢,謝 ...

抹手紙吸住唔等如吸力夠。。。

請你提供以下資料才幫你計到:

1. 部抽油煙機個摩打係幾多轉?

2. 排風量係每小時幾多升?

3. 抽油煙機同爐頭面中間嘅距離多少?

4. 廚房面積大概係多少?

另外,幫佢裝抽油煙機的師傅嘅安裝方法如果有錯誤,亦可能影響到抽油煙機嘅吸力。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

會唔會係個抽油煙機唔夠勁,同埋佢地成日爆炒,我都係打開門,客廳開冷氣,唔係會好熱,已經加左把座台芭蕉扇

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

近半個月改用小米電磁爐,已經好左好多,煙就唔多覺,油就點吸都有,好似抽濕機周圍

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

廚房已經有部循環扇, 客廳唔開冷氣廚房會好熱,所以必定開冷氣.

每次煎三文魚真係好多油煙, 已經係廳用把風扇吹入廚房, 但係都會有部分油煙味走出廳, 我會開廁所抽氣扇, 好快會抽走廳的油煙味.

珍珠宮

回覆樓主:

每隻油的煙點(smoke point,就是出白煙的温度)不同,佢係咪用錯油/成日個鑊太熱才加油

菜用易潔鑊可用水炒,再加少少鑊尾油(或不加)

要鑊氣就無計

計劃menu 時加D蒸/炆/水煮的餸

我唔爆料頭嘅

首頁

尾頁

跳至