自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

複式洋房

以下條link 係個衰業主嘅post
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22620995&fromuid=3202073

我就係呢個馬x瑩所講嘅「租霸」。

有朋友見到呢個貼,話我知我哋畀人屈、因為我平時冇上開forum,搞到要特登去開個新acct上唻睇下佢點屈我哋。

睇完真係好震驚,有人可以咁歪理。我哋從來冇遇過咁衰咁不負責任嘅業主,佢所講嘅嘢好多大話、隱瞞,冇講佢哋自己點衰。

前文:

我哋對上一間屋,租咗5年,同業主關係好好,因為佢個仔結婚,所以先要番間屋。因為業主想趁市好盡快賣,有個好價,所以我哋就快快搵地方。而且見佢哋係自住,有個小朋友,個女嘅仲啱啱大肚,所以就以為個單位唔會有大問題。就係咁,就算睇樓嗰時已經覺得佢個單位好殘舊,而且用啲奇怪牌子電器(kelvinator,恕我見識少,真係未聽過冇見過),都照租咗。

惡夢開始:

一搬入去,已經發現好多問題。

廚房洗手盤漏水、洗衣機生鏽兼漏水、各房嘅門鎖kickkick住、鐵閘鎖嘅時候又kick住、煮食爐個火燒燒下自動熄滅,等等...多問題到我都唔記得咁多。

洗衣機:

因為太多問題,我哋都唔好意思一次過反映咁多,就講最嚴重嗰樣,洗衣機,希望佢可以換。

當初見到生鏽,但冇諗過會漏水,所以就冇理到照租照用,但原來係漏水嘅。初初以為係我哋唔識用,想清洗部機先搞到漏水。同佢講話我哋自己買過一部,佢又問係咪搬走時留低部新機,真係唔知點覆佢。點知之後正常咁洗衫,係會每次都成地水!

再同佢反映,佢話生鏽係因為拖地啲水掂到,漏水佢否認。(後尾換鎖事件嗌大交,講番呢件事,佢否認咁講過點解生鏽,又話自己用開冇漏水,又話生鏽唔一定關漏水事)我哋唔想再煩,唯有照用。但漏水問題真係好嚴重,期間有搵經紀周旋,但佢老公話經紀後期先通知,之前以為搞掂,唔知仲有問題喎。咁最後佢終於肯換機。但真係非常唔好彩,就係因為拖咗成個月,有一次,漏咗勁大灘水,我半隻腳入廚房已經跣低咗,扭親,膝頭瘀晒。好彩嘅係,當時我唔係抱住bb

但洗衣機事件仲未完。

部新洗衣機送唻,個師傅話冇畀安裝費要自己裝。我當時真係呆晒,咁都慳。我哋就同番佢老公講,佢老公就話你哋自己自己裝,好易咋喎。其實都唔係易唔易嘅問題啦?!況且佢都識講啦,我哋帶住個小朋友架,仲要幫佢搞部嘢?又係糾纏一大輪,因為真係佢哋嘅責任,佢推無可推,最後佢老公唻裝。而因為送貨日子混亂問題,新機到而舊機未約到人回收。所以,要自己搬走!佢一個人搬唔郁部舊機,叫我老公幫佢一齊搬,我老公都有幫佢,咁其實係邊個好心冇好報?部機搬到出𨋢口,啲水漏晒出唻,佢自己都勁尷尬,之後仲要搵嘢同佢抹番驚跣親人呀。

仲未完,話說漏水嗰部仲有另一個問題,就係用嗰陣唔知點解會勁大聲「呯呯嘭嘭」超嘈,真係拆樓咁嘈。我哋以為舊得濟啦,點知新嗰部又係咁。所以我哋打去惠而浦問,原來係因為冇畀錢安裝,所以冇拆背板,用機就一定嘈到不堪,其實唔可以咁用嘅。而因為佢响啲細舖買機,所以惠而浦就不能上唻幫我哋拆板。惠而浦話一係自己試下拆,但就難啲,一係就試下問番嗰間舖。我哋試過,真係拆唔到,而又已經知佢哋係咁樣嘅人,唔太想搵佢,所以成年忍受住洗衫勁轟轟隆隆,好驚嚇親bb嘅日子。

廚房鋅盤:

入去住先知原來又係漏水嘅,仲好嚴重。開親水喉,左面就滲到一大灘水。所以,我哋就响鋅盤左面用膠紙黐咗塊錫紙。佢指控嘅漬同發黃,其實係啲膠紙唻架。同埋有冇可能有蟲呢?好黐線!仲有,個水龍頭又係漏水架,閂完水喉係漏多一陣先停架。

呢樣嘢有約略同佢提及過,但佢都係一貫嘅不負責任態度,我哋唔想煩,唔想同佢糾纏,所以只係提過,冇要求佢整。因此先會用咁原始嘅方法,黐塊錫紙防漏水(其實都防唔到幾多,日日抺水抹到暈)

廁所門鎖:

本身佢隻隻門鎖都怪怪地,但用到就冇理。但有一日,個廁所門反鎖咗開唔返。咁我哋就即刻約人整,然後聯絡佢老公話佢知啦。點知佢唔想整,又話自己用咗6年都冇事,又話我哋住咗咁耐先壞云云,最後嗌大交,問佢係咪唔肯換,佢先話冇話唔肯換。(其實硬件係業主要包,唔知佢拗乜)(拗到冇嘢拗,佢歸咎於態度。真係得啖笑,同佢講個鎖壞咗要換,可以點態度?佢淨係識話自己用開冇事,咁呢啲係咩態度呢?)

開鎖師傅話個鎖好舊,而且係最平嗰啲鎖,最多五年真係要換。事後佢老公話:個師傅話係就係呀,搵公證行囉。(真實對白!)

兒童漆:

係我哋要求用嘅,但講清楚一樣嘢先,係因為佢哋全屋都勁多層板,睇樓時佢哋自己話唔要可拆可補番啲窿。咁我哋就問可唔可以用兒童漆。

煮食爐:

好恐怖地會自動熄火,漏住煤氣咁。我哋call煤氣師傅唻睇,佢話個爐架唔係原裝,而業主換咗個不知名嘅,唔啱位,所以啲火唔穩定,就會自動熄滅。呢啲人,自住都可以咁危險。

以上種種問題,要求佢哋搞嘅只有洗衣機同門鎖,佢話我哋不斷投訴?其餘嘅嘢我哋自己啃晒架!當初唔明有小朋友,自己又大肚,點解仲可以住。而家明點解佢哋要搬。咁都租畀人,扮唔知啲嘢有問題,有冇道德?

仲有:

1.個經紀係associate,並唔係佢口中所講嘅新手。佢都公開咗,經紀係馬鞍山利嘉閣分行,唔爭在講埋,姓彭,男人,歡迎查證佢係新人定老手。

2.洗衣機漏水一事,因為佢唔肯換,我哋有搵過經紀出面講。事後佢老公話個經紀之後唔知幾號先搵佢,咁我唔知佢哋扯貓尾定點喇。

3.冇經紀上過門追租,經紀只sendwhatsapp話唔可以咁樣代尾兩個月租金。

4.佢話我哋粗口回覆佢,其實係佢唔忿氣我哋唔理佢,佢粗口鬧我哋,我哋就粗口回覆佢。

佢話我老公用假卡片,又係反眼。佢哋都打過去間公司問,人哋係話已經冇做,即係唔係假啦。真心問,轉工原來要通知業主?同間公司啲人熟,人哋見有個白撞嘅打唻問左問右,古古怪怪,同佢講冇做好耐又講轉咗行,都好明顯係敷衍佢啦。

牆身有黑漬,係因為我哋放咗部空氣清新機嗰呢個位,部嘢係環保設計,唔同dyson咁要用濾紙,而原理係用離子吸啲塵、懸浮粒子去部機芯,污糟咗就用洗(
瑞典牌子:light air town gas、豐澤有得賣,歡迎查閱)。因此,牆身嗰啲係塵灰漬,並唔係煙薰,冇咁癲。

補充:佢自己本身間屋已經有漬有黑色「哄」。(有相)

佢哋衰到咁,我真心覺得冇必要搬完仲同佢哋全屋清潔。呢點你哋覺得我衰都係咁話。

我哋知佢哋咁衰,自己用到啲嘢殘又爛但唔肯認,臨尾一定煩。所以以訂金代替尾兩個月,就係唔想畀佢哋屈同埋唔想再同呢啲咁衰嘅人再有交集。

我哋之前咁多個月都準時交租,真係租霸會點呀?唔交租,臨走整爛佢間屋,整塞佢廁所,唔畀番鎖匙佢。

真心勸大家,唔好同第一次租樓畀人嘅業主仔租樓,成日覺得乜都唔駛自己要負又唔熟租約,又計較又孤寒,同佢講又乜都推說話之前冇事,真係慘。

對於呢個女人咁無恥,完全唔提及上述問題,仲公開我個人資料,真係令人震驚。

歡迎大家自行判斷佢哋係咪好業主,係嘅話,可自己或介紹朋友租佢哋呢個單位:新港城2D290x室。321呎,租金$14000(經紀話已加租)

lizalizalau    發表於 19-7-14 14:07
APIGMA    發表於 19-7-14 11:10

大宅

原來係咁,凡事都要兩面睇

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

badluckbadluck 發表於 19-7-14 09:10
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22620995&fromu ...

你哋兩個嘅post我都有睇
不知誰是誰非

rainbowchuuu3    發表於 19-7-15 17:05
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

業主咁變態

侯爵府

回覆 badluckbadluck 的帖子

我係你提早二個月通知搬走、按金當租、理得佢咁多、

水晶宮

回覆樓主:

嘩,又有野睇

複式洋房

回覆 vivibabyvivi 的帖子

係,真係好衰,佢自己個post有回覆啲留言話條氣唔順,咁就可以老屈,好黐線。
我有post相,但因為新手,我唔肯定post唔post到

伯爵府

轉運 發表於 19-7-14 09:28
原來係咁,凡事都要兩面睇

agree!

伯爵府

badluckbadluck 發表於 19-7-14 09:38
回覆 vivibabyvivi 的帖子

係,真係好衰,佢自己個post有回覆啲留言話條氣唔順,咁就可以老屈,好黐線。

有冇未入住前嘅間屋嘅相?

複式洋房

回覆 Candywong61 的帖子

佢而家針住我話我哋住得污糟(上面解釋咗原因,其實係佢誇大其辭),又話我哋用按金嗰啲當尾兩個月租金違約(其實係唔得嘅😆)。但佢賤在完全唔講自己點賤在先,隱瞞晒。

複式洋房

回覆 Bloomberg 的帖子

post咗相,但我睇只得個格仔,好似post唔到。請問係咪手機post唔到相?

水晶宮

crystal媽咪 發表於 19-7-14 09:29
你哋兩個嘅post我都有睇
不知誰是誰非

Same, 覺得2邊都有問題,不過講真如租客話用兒童漆我都覺得租客唔係省油的燈

學會放下    發表於 19-7-14 12:26
birdbird    發表於 19-7-14 09:45

複式洋房

回覆 eggcarol 的帖子

有bb,驚甲醛,但佢哋真係好多釘窿,而且係佢哋提出補番,我哋提出用兒童漆。
有相,但唔識po,請問點po相

伯爵府

badluckbadluck 發表於 19-7-14 09:45
回覆 eggcarol 的帖子

有bb,驚甲醛,但佢哋真係好多釘窿,而且係佢哋提出補番,我哋提出用兒童漆。

用手機apps, 就可以直接upload 相上黎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

eggcarol 發表於 19-7-14 09:42
Same, 覺得2邊都有問題,不過講真如租客話用兒童漆我都覺得租客唔係省油的燈
...

業主個post我睇咗咁多版,不過都冇留言。呢個post我又睇唔到啲相。大家只會講對自己有利嘅嘢。淨係提醒自己盡量唔好遇到啲麻煩嘢
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

回覆 mlcbb 的帖子

thx!咁我download 咗個app先,轉頭再post

大宅

按金係唔可以當最後的租金。

子爵府

badluckbadluck 發表於 19-7-14 09:10
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22620995&fromu ...

業主入來傾下啦

公爵府

2024年龍年勳章

其他唔評論,但洗衣機真係唔使搵人裝喎!次次搬屋都係自己插返D喉。

珍珠宮

回覆樓主:

post wt app上黎望望
1.按金當租你係犯法在先
人地正常要搵開門丈執達令
按金就係咁用

2.走得鬼鼠冇做好交收
宜家口同鼻拗

3.租之前雙方冇見面交收
宜家話租已知冇問题你又租
租又吾係平14000

學會放下    發表於 19-7-14 12:28