跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你好、最近因之前在香港住開的樓宇已出售、現在想叫屋企人滙錢到澳洲給我買屋,請問有無媽媽遇到類似情況?因滙錢的數目頗大?銀行手續費會好貴是嗎?如果是這情況、應該用什麼途徑寄錢給我呢?因我上網search過,如果澳洲ATO查到我有大量金錢進入我戶口、佢地會發信給我要我作解釋錢從何處來之類?
因在布里斯本第一次買屋、頗大壓力呢⋯⋯因怕買左間爛屋.....請問在澳洲大概買屋流程是怎樣?和需要注意什麼?請問你們有無一些可信的律師和inspection公司介紹?
我會好感謝你們的回復哦!謝謝

YY

子爵府

YUYU1215 發表於 19-7-14 09:34
你好、最近因之前在香港住開的樓宇已出售、現在想叫屋企人滙錢到澳洲給我買屋,請問有無媽媽遇到類似情況? ...

兩年前曾在 Brisbane 買樓
1. 樓花:10%訂金匯去律師樓戶口
2. 二手樓:10%訂金匯去地產戶口,90%尾樓匯去律師樓settlement .
香港匯錢去外國是每次定額收費,不是接金額多少而收費。

複式洋房

Gloriasogashiwa 發表於 19-7-14 16:16
兩年前曾在 Brisbane 買樓
1. 樓花:10%訂金匯去律師樓戶口
2. 二手樓:10%訂金匯去地產戶口,90%尾樓 ...

謝謝你的回復Gloriasogashiwa, 即直接轉錢到律師樓及地產戶口instead(emoji)錢到我戶口呢⋯⋯

子爵府

YUYU1215 發表於 19-7-14 16:51
謝謝你的回復Gloriasogashiwa, 即直接轉錢到律師樓及地產戶口instead(emoji)錢到我戶口呢⋯⋯
...

磛未試過匯去自己澳洲戶口

大宅

回覆 YUYU1215 的帖子

如果係第一次買樓或者經驗不足為什麼不租住一年先租樓再看清楚周圍環境真係要啲時間去看二手樓或可以考慮買地建屋,再者現在樓價和澳元似乎仲有得跌
我看未必是買樓嘅時機我剛在Brisbane南面, 買了新house現有點後悔買得太匆忙,並不是買得十分理想

子爵府

Cstsang 發表於 19-7-14 18:37

如果係第一次買樓或者經驗不足為什麼不租住一年先租樓再看清楚周圍環境真係要啲時 ...

我兩年前買 Brisbane apartment 樓花,好彩起唔成而退訂。現在決定明年去Sydney 先租apartment 一年後買house.

複式洋房

Cstsang 發表於 19-7-14 18:37

如果係第一次買樓或者經驗不足為什麼不租住一年先租樓再看清楚周圍環境真係要啲時 ...

謝謝你的回復哦Cstsang,其實我地已租屋租住了差不多三年了,去年中開始去睇屋、都睇過好多好多不同類型的、因最近香港層樓賣出,所以想考慮在Brisbane買屋呢⋯⋯
為何你感到後悔呵?如果你吾介意請你分享下,亦多謝你寶貴意見呀!

大宅

因為我之前大部份嘅時間都不住在澳洲如果買二手樓可能要花很多時間及耐性去睇,而我有買自住樓嘅即時需要,所以最後決定咗買land and build 到最後可能因沒有這方面嘅經驗,尤其是屋的每一部份都要自己決定細節,要花嘅心血肯定多過買一間全新嘅屋
最後起出嚟感覺都好似比鄰居差一點,但係付出了不少同upgrade咗很多,共花了600,000
地點離市中心大概半個鐘車程
當時半年前我都👀了幾間二手,感覺真係揀唔落手,同埋都有一點東西要執,現在我上網看看似乎同一價錢選擇多了很多

伯爵府

你好、最近因之前在香港住開的樓宇已出售、現在想叫屋企人滙錢到澳洲給我買屋,請問有無媽媽遇到類似情況? ...

香港樓是你名嗎?你係澳洲住咗幾年先香港賣樓。再滙錢過來。
那香港的樓要給capital gain tax.

男爵府

我係Brisbane licensed real estate agent, 妳英文OK嗎?如果需要過戶律師同building and pest inspector 我可以pm 妳我用開的律師同inspector,鬼婆同鬼佬。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

首頁

尾頁

跳至