時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

Jessicajw 發表於 19-7-22 09:49
就呢個topic 回應嘅人,原來大部份都係盲嘅!! 我老公日日話d 遊行係冇用嘅 --- 直至9/6見倒d 細路比黑警 ...

最最最重要一點就是還要有點良知,哩度嘅人有?

複式洋房

Macusmama 發表於 19-7-22 11:10
你又講得好有理...警察都係打份工咋...
佢地都係人,做得幾多咪幾多囉...

原來只要有糧出,俾人打就係合理。敢問幾錢人工可以買起你,香港人最多就係錢,有好多老細都想請人架

珍珠宮

syberchan123 發表於 19-7-22 11:18
原來只要有糧出,俾人打就係合理。敢問幾錢人工可以買起你,香港人最多就係錢,有好多老細都想請人架
...
我咪講,警察都係打份工姐,人工都包打?咩世界

伯爵府

Jessicajw 發表於 19-7-22 09:49
就呢個topic 回應嘅人,原來大部份都係盲嘅!! 我老公日日話d 遊行係冇用嘅 --- 直至9/6見倒d 細路比黑警 ...

又係民房,又係黑警,收工啦,哩度冇人聽你廢up呀?你只報班人比警察打,點解唔講班人挑釁警察先呢?

珍珠宮

mybabylove 發表於 19-7-22 12:27
又係民房,又係黑警,收工啦,哩度冇人聽你廢up呀?你只報班人比警察打,點解唔講班人挑釁警察先呢?
...

更本係班人出黎搞事,挑釁警察,之後咪有人從中搞大佢...

經濟一定差,如果日日係甘...

珍珠宮

經濟差,好多人無野做了...屋企無錢供樓,生活.....又係無錢開飯,到時咪餓死,唔好講下一代,一齊無命

洋房

如果政府可以快點改善那些人便不用再上街了。。。我也不喜歡他們阻街,但覺得要從根源解決問題

伯爵府

nancyrabbit 發表於 19-7-22 15:24
如果政府可以快點改善那些人便不用再上街了。。。我也不喜歡他們阻街,但覺得要從根源解決問題
...

根源就係你地快D回歸早抖,要移民既唔該早D,唔好再攪亂香港,回復我安全平靜既香港

洋房

mybabylove 發表於 19-7-22 15:59
根源就係你地快D回歸早抖,要移民既唔該早D,唔好再攪亂香港,回復我安全平靜既香港
...

香港是你的呢?香港也是我的,你為何不「還給我」沒有壞官員的香港呢。說兩句就要人走,我也沒有叫你走。

伯爵府

nancyrabbit 發表於 19-7-22 19:29
香港是你的呢?香港也是我的,你為何不「還給我」沒有壞官員的香港呢。說兩句就要人走,我也沒有叫你走。
...

如果你唔係要移民既又點會覺得我趕你走?
香港有冇壞官員都唔到你同我講,係由法律、法官、證據講架!咁點解你唔還我沒有衝突、沒有暴徒、和平反映意見既香港呀?

洋房

mybabylove 發表於 19-7-22 20:04
如果你唔係要移民既又點會覺得我趕你走?
香港有冇壞官員都唔到你同我講,係由法律、法官、證據講架!咁點 ...

因為我以為你指不接受香港現況的人就要移民呀,我不想移民才會覺得你趕我走呀,我想移民就自己走了,不會覺得你趕我的。不用這麼惡吧。但你覺得官員不壞嗎?

伯爵府

nancyrabbit 發表於 19-7-22 20:15

因為我以為你指不接受香港現況的人就要移民呀,我不想 ...

文字可以分得清楚人既情緒嗎?如果你話比我知可以,我諗我要去搵課程學習下點樣表達先唔會令人覺得咁惡!不論是否官員都有壞人,難道你覺得社會冇壞人?

男爵府

還我寧靜的香港

洋房

mybabylove 發表於 19-7-22 20:28

文字可以分得清楚人既情緒嗎?如果你話比我知可以,我諗 ...

文字,用詞和標點能透露一點語氣吧。我現在知道你沒有惡意了(emoji)(emoji)我以為你想鬧我。社會當然有壞人的。

民房

Macusmama 發表於 19-7-22 12:01
我咪講,警察都係打份工姐,人工都包打?咩世界

我夠收人工做服務市民行業啦。我份人工都唔包比市民無理投訴、帶阿媽返工架。我夠有同事比人打比人吐口水啦。咁又咁多人咁樣對我地咁做?

巴士司機夠收人工。佢工作係安全駕駛。佢份人工夠唔包比人問候、帶阿媽返工囉。咁又咁多人咁樣對巴士司機?

醫護人員夠收人工,咪一樣比人打比人問候比人(無理)投訴?咁佢地係咪可以隨時就手旁觀咩人都唔救?

請問咁樣又咩世界?唔該唔好話「打份工啫」。每份工都有難處同自己責任架啦。

伯爵府

nancyrabbit 發表於 19-7-22 20:36
文字,用詞和標點能透露一點語氣吧。我現在知道你沒有惡意了(emoji)(emoji)我以為你想鬧我。社會當然有壞 ...

唔緊要,誤會就係因為溝通不足,每個人都有自己既立場,就算同一個香港,所學習既方式都唔同,表達方式唔同,好難一概而論!

洋房

mybabylove 發表於 19-7-22 21:10
唔緊要,誤會就係因為溝通不足,每個人都有自己既立場,就算同一個香港,所學習既方式都唔同,表達方式唔 ...

對,很同意。就正如這件事,你認為他們示威者的表達方式很不好,令你很反感,對嗎?

珍珠宮

nancyrabbit 發表於 19-7-22 21:21
對,很同意。就正如這件事,你認為他們示威者的表達方式很不好,令你很反感,對嗎?
...
對...示威者的表達方式非常差,不是遊行,係倒亂...
份工點解要包打先?呢D係傷人身體,如顧客出氣都係用口問候,唔傷及身體...
暴力更加差...
好像斯剎列車...

首頁

尾頁

跳至