自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

綠荳媽媽 發表於 19-7-15 09:40
呢個真,我朋友個仔考完DSE可以投訴個爸爸點解唔移民

我同個女講到好明,一年40萬幾年幾百萬,我負擔唔起(果邊無人無物樣樣都係錢)
而家希望佢大學生性d,一年full time master仲可以,(都係40萬)完佢外國讀書夢

男爵府

畀面勳章

介意都係 你自己介意...人比人
比死人...
你讀政府學校唔代表其他同學 家庭環境唔好架

珍珠宮

睛靈勳章

lovelyyingying 發表於 19-7-15 00:58
多謝大家意見
如加埋車費吃午餐,一個月要五千幾六千,真是有點吃力。

如5,6仟會吃力,可申請津貼,其實直資都係受政府支助都係納稅人比錢,規定要攞部分學費支援有需要同學,但當然都要睇邊間直資,有啲會好努力咁搵方法叫家長比錢,長搵長有

水晶宮

trinityau 發表於 19-7-15 12:16
介意都係 你自己介意...人比人
比死人...
你讀政府學校唔代表其他同學 家庭環境唔好架

咁講比例既、我以前果間都好懸殊、話完全冇隔漠就假、人地放學行街tea 都另一層次、自己埋返普通人堆囉⋯⋯
唔好對十幾歲太苛刻、大人都難免比較

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 19-7-15 12:25
咁講比例既、我以前果間都好懸殊、話完全冇隔漠就假、人地放學行街tea 都另一層次、自己埋返普通人堆囉⋯ ...

係,人地成千蚊一個鐘學野,無人話一定要跟
負擔得起幾多咪俾幾多,量力而為。而家去直資啫,唔係貴族學校,總有唔同家庭背景嘅

大宅

502 發表於 19-7-15 07:27
我覺得不是 - 興趣班是看細路興趣,踢波/跑步 等相對平價的興趣做得好,絕對不會比騎馬滑雪等比下去。

長 ...

我眼見嘅現象係, 就算大家都學琴,但係啲細路會比較自己嘅鋼琴老師。 :thi"nking:

如果你係小朋友,你自己屋企冇得去旅行,但係次次長假期,都收到人哋外國帶返嚟嘅手信,點都會有啲唔開心

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-15 12:12
學校網頁有,好多有埋計算機

謝謝回覆

王國長老

Suncloud 發表於 19-7-15 12:59
我眼見嘅現象係, 就算大家都學琴,但係啲細路會比較自己嘅鋼琴老師。 :thi"nking:

如果你係小朋友,你 ...

我地中學小學從來無咁,係同學有報校際、考琴請假,咪知人地學緊咋

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

luckybaby2011 發表於 19-7-15 09:51
我諗起教束有集講副校反對直資係因為窮家女俾人屈偷野、家境差太遠又真係唔好
不過唔係間間咁貴族掛、好多 ...

套戲真係誇張得滯

男爵府

Suncloud 發表於 19-7-15 12:59

如果你係小朋友,你 ...

我識的細路就集中比較學琴的成績和獎項,至於去旅行,好似我D仔從來無收過手信,他們也只會old school 地寄明信片給老友。

可能男仔比較沒心眼,比較的只會是自己的achievement, 拿屋企D嘢比會被人取笑。 我記得大仔有個同學在IG 炫富,比班同學笑到面黃。
:-D :-D :-D :-D

珍珠宮

合資格嘅緊係申請啦

wcpcelia    發表於 19-7-23 14:24

珍珠宮

lovelyyingying 發表於 19-7-14 23:39
因家庭環境一般,考到直資,學校設有助學金,會否申請?

why not?
其實直資一般都做到保障私隱,小孩子交往根本最重要係大家玩得嚟,而不是講咩人網關係。

複式洋房

知道,收到。

子爵府

ash_yehyeh 發表於 19-7-15 00:37
自己心理強大就可以

不需要介意別人目光

冇錯,自己心態最緊要。

複式洋房

剛打回學校,預備申請,要見老師同主任。有申請過的JM, 通常佢哋會問啲乜嘢問題呢?

子爵府

直資都要睇下係咩直資學校, 有D 係傳統名校, 大半以上同學父母係高官/生意人同專業高層~有D 直資就比較樸實, 所以唔可以一言而喻~

洋房

我都開始擔心升學選校問題

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

lovelyyingying 發表於 19-7-23 10:59
剛打回學校,預備申請,要見老師同主任。有申請過的JM, 通常佢哋會問啲乜嘢問題呢?
...

申請邊間中學?有部分學校設校長提名計劃,程序可能有少少唔同。

祝你成功!

子爵府

lovelyyingying 發表於 19-7-14 23:54
會比同學丶老師知道嗎?會否影響小朋友在校的自信心?
你目標邊間?

好嘅直資值得讀。就算申請助學都值得。

學校唔會公開個别學生受資助的資料。小朋友都唔會知,除非家長自己講。學校一定係直接聯絡家長。

至於小朋友會否自卑,因人而異。價值觀係由家長灌輸。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

fatchu@home 發表於 19-7-15 00:21
咁小朋友第時返學,同同學們嘅話題,會唔會有好大分別?我朋友個仔讀直資,朋友當年比個仔讀係因為佢個仔係 ...

我子女小學同學應該有幾多有錢人,波子、平治接送返學,但成班同學唔會有比較,好fd,好齊心攪活動。
我覺得係家庭教育嘅功勞,現時正常嘅家長一定唔會教小朋友白鴿眼,不可一勢。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

首頁

尾頁

跳至