母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB 4個月大
之前都有間唔中用奶樽飲奶粉,返工之前全埋身左一排。比左屋企人湊都肯飲奶樽。
無啦啦突然唔肯用奶樽飲奶。
9-5飲得3oz 仲要係灌佢。
收左工就係咁要埋身
搞到我冇得訓
有冇媽媽都係咁?建議用咩奶樽咀?
要點train 返夜晚訓耐d...

複式洋房

chocofds 發表於 19-7-15 10:53
BB 4個月大
之前都有間唔中用奶樽飲奶粉,返工之前全埋身左一排。比左屋企人湊都肯飲奶樽。
無啦啦突然唔肯 ...

同樣灰心中
試過avent pigeon NUk 有濶有窄都唔得
初頭我都試過逼佢飲
但發現佢會越嚟越抗拒
我有諗會唔會厭奶 因為佢埋身同樣專心
九至五總共三安?定每餐三安?
半夢半醒餵 好似易d

別墅

hapibebe 發表於 19-7-16 08:23

同樣灰心中
試過avent pigeon NUk 有濶有窄都唔得

最差食得1餐3oz 日日唔同 食得少
收左工就食5餐
暫時半迫佢用杯餵先食

禁止訪問

複式洋房

BB 4個月大
無啦啦突然唔肯 ...
厭奶期呀係....過一排應該會好D....
餵奶時儘量周圍唔好有咁多野distract bb會好d
不過日頭99湊, 成日話bb唔食奶樽, 12個鐘都係食得7安
密d餵同埋每次餵的分量少d就ok
有時你餵佢唔食, 過一陣餵就乖乖食了, 假日我全埋身bb日頭都係食得比較少的
bb而家差唔多5個月大

我bb夜晚可以訓到3個鐘先要食奶, 訓覺有睡前儀式就ok, 就算起身食奶都係乖乖食完又訓

別墅

BB 4個月大
無啦啦突然唔肯 ...

當初我都一樣⋯冇辦法唯有全職家庭主婦母乳,老細肯比我係屋企做嘢到一年後戒奶。。。我離開bb一晚比佢同我媽咪訓之後佢就突然自己接受奶樽了。。。

別墅

SarahLee2019 發表於 19-7-24 11:06
當初我都一樣⋯冇辦法唯有全職家庭主婦母乳,老細肯比我係屋企做嘢到一年後戒奶。。。我離開bb一晚比佢同 ...

最尾突然食返奶樽!多謝大家!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊