0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

保姆?
工人姐姐?
揾多個長老半日接力?

三個半月人仔
都明自己湊最好
但真係要揾食
我都好唔開心...
只想BB快樂成長

水晶宮

回覆樓主:

工人,我父母都係,表示湊到唔想湊
下年請工人

複式洋房

hapibebe 發表於 19-7-19 08:05

保姆?
工人姐姐?

3個幾月會有幾難湊....
不過,建議工人加多個長老睇住,未必一下子就搵到好工人。

男爵府

blissbliss2018 發表於 19-7-19 11:26
3個幾月會有幾難湊....
不過,建議工人加多個長老睇住,未必一下子就搵到好工人。
...
難湊起上黎, 真係想像唔到.....例如....成日喊又搵唔到原因/ 飲又唔係奶得好/ 訓又唔係訓得好/ 要成日抱住 .....etc....

大宅

kikitea 發表於 19-7-19 11:50
難湊起上黎, 真係想像唔到.....例如....成日喊又搵唔到原因/ 飲又唔係奶得好/ 訓又唔係訓得好/ 要成日抱住 ...

我個仔係要24小時有人陪或抱住,飲奶樽飲得差,係都要埋身,除非餓到死先飲奶樽但都要大喊完先飲,長老湊其實好辛苦,真係無停手

複式洋房

回覆樓主:

自己湊b都知難頂,長老年紀唔細,陪玩可以,但全程投入去湊就唔係個個頂得順⋯
搵姐姐+ 長老負責加把口算啦⋯

加油(emoji)(emoji)

大宅

IPodnano 發表於 19-7-19 14:20
我個仔係要24小時有人陪或抱住,飲奶樽飲得差,係都要埋身,除非餓到死先飲奶樽但都要大喊完先飲,長老湊 ...

試下轉奶咀餵奶啊,好可能bb唔鍾意果奶樽咀,我bb由出世起就埋身食,上星期搵奶奶同佢練習每天一次用樽食人奶,起初喊爆,但我忍住唔埋身俾佢食,練左4天,就冇喊啦,pigeon奶咀好用啊,餵前暖熱個奶咀,bb食樽就改善了。

複式洋房

難湊起上黎, 真係想像唔到.....例如....成日喊又搵唔到原因/ 飲又唔係奶得好/ 訓又唔係訓得好/ 要成日抱住 ...

中曬 由出世喺醫院開始已經係咁

男爵府

hapibebe 發表於 19-7-19 20:09
中曬 由出世喺醫院開始已經係咁

我明,我經歷過

複式洋房

dollawong 發表於 19-7-19 18:48
試下轉奶咀餵奶啊,好可能bb唔鍾意果奶樽咀,我bb由出世起就埋身食,上星期搵奶奶同佢練習每天一次用樽食 ...

我試左三星期都仲係咁

伯爵府

我bb 勁易湊,但99都湊唔掂
每餐奶一個鐘後就訓覺,日日都係咁,但佢成日都唔知bb 要訓咁,搞到bb 想訓又訓唔到,係咁喊,跟住就話bb 唔想訓,其實係99搞到bb 冇得訓

我自己主力湊bb,99只係間唔中湊幾個鐘,所以我好清楚bb 習慣

大宅

盡快請工人吧,其實之後六個月大仲更不想湊,要煮食,而家開奶粉啫 

別墅

kakakwok716 發表於 19-7-19 21:37
我bb 勁易湊,但99都湊唔掂
每餐奶一個鐘後就訓覺,日日都係咁,但佢成日都唔知bb 要訓咁,搞到bb 想訓又訓 ...

Me too!! 簡直句句都中我心聲!
我老爺奶奶成日都話ar b 喊啦唔瞓啦就抱起佢! 其實我講過好多次 佢唔眼瞓就唔會喊,喊夠就瞓。
佢哋經常搞到阿b瞓少好多!
事實係佢哋無法忍受bb 喊聲!
我將會請工人

大宅

試下轉奶咀餵奶啊,好可能bb唔鍾意果奶樽咀,我bb由出世起就埋身食,上星期搵奶奶同佢練習每天一次用樽食 ...

Pigeon邊一隻?我依家好大鑊... 佢日頭唔肯食,餓到要死先食d吊命,等我返屋企就係咁食,4.5個月反而要食3餐夜奶(12-6計...),命都比埋佢

別墅

咁似我個仔 ,4個月...我必要時都會請工人...

大宅

IPodnano 發表於 19-7-20 17:46
Pigeon邊一隻?我依家好大鑊... 佢日頭唔肯食,餓到要死先食d吊命,等我返屋企就係咁食,4.5個月反而要食3 ...

標準果隻母乳奶咀。佢日頭唔食係因為要等媽媽埋身食。轉下奶咀睇睇會唔會好啲。

大宅

同感,我大女都係咁難湊
依家湊細女,先發覺原來bb係可以自己瞓/一口氣瞓三個鐘

如果bb難湊而又需要做wm,我會首選排育嬰院,唔得先姐姐+長老

男爵府

hontari 發表於 19-7-21 03:00
同感,我大女都係咁難湊
依家湊細女,先發覺原來bb係可以自己瞓/一口氣瞓三個鐘

絕對認同

洋房

我b都唔食奶樽,見到就開始喊了。請問你喺未無出現,就俾奶奶餵佢?

大宅

Amazingwinnie 發表於 19-7-21 12:11
我b都唔食奶樽,見到就開始喊了。請問你喺未無出現,就俾奶奶餵佢?

餵樽主要係奶奶餵,佢曾經俾calma奶咀嚇親,之後我同奶奶慢慢同佢練番食樽,開始練佢好抗拒,爆喊,步驟係:
第1天)我餵,不斷哄佢,有時佢喊到訓埋,一起身又再哄佢食,俾啲耐性哄,直到佢願意啜,佢肯啜我不斷讚佢摸佢頭仔,果餐唔好埋身補奶,bb餓到盡會試啜奶樽。
第2天)我俾奶奶餵,我在旁鼓勵Bb,哄到佢願意食奶咀。
第3天)我唔在場,奶奶餵,我發現暖熱個奶咀,bb好接受果質感,愈食愈進步。
第4天)我俾奶奶餵,我發現m碼pigeon奶咀更適合Bb.
結論係要有耐性,bb想埋身搵媽媽餵,所以換一隻適合bb的奶咀,我推薦pigeon 標準母乳實感奶咀,暖熱佢餵Bb,慢慢bb願意接受果奶咀。

首頁

尾頁

跳至