時事熱話

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Debbiebbccd 發表於 19-7-20 20:00
激進?唔係6.12條條例過左啦

同埋年青人停一停唸一唸,唔好淨睇懶人包睇用文宣啦。香港係大家唔係淨係佢地架!年青人為香港好就不應破壞一國兩制,完善既司法制度!而家威脅政府放人就係如司法制度如無物!
林鄭想同科大生談話,但佢地威脅政府要政府不再追究示威者先肯傾!咁叫願意傾咩!只有佢地幫無人地講就真!

想你反思下你張文宣

點解啲議員被人DQ?
遊行既5大訴求有咩理據?
衝擊完點解唔可以譴責同搜捕?
輕生點解歸咎於政府?
遊行完佔領係咪正確?
遊行完暴力岩唔岩?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

是非不分

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

timandy 發表於 19-7-22 10:53
是非不分

唔好放佢張相出嚟喇!
佢好乞人憎喎

別墅

回覆 Debbiebbccd 的帖子

「上街做激進行為是人的本能」- 什麼時代啦?人還按本能行事?法律就是用來限制人的本能行為的,道德亦是與本能違背的![通識沒有一課是教人上街、要激進]-通識沒但通識老師有,黃媒有!你條仆街有!
「如果世界是美好的,沒有人會激進」-世界的確是不完美,不那麼美好!不代表你可以為所欲為!正因為世界不完美才更需要法律來管制你些伸長條本能出來的仆街!

禁止訪問

複式洋房

taktakjar 發表於 19-7-19 23:26
如果呢個世界每個人都因為別人無聆聽自己聲音而激進,咁同野獸本能侵略性有咩分別? 人就係因為有教育及思 ...

我地唔會因為一個正常人冇聆聽我地聲音而激進。正如你唔明,我地唔會衝去打你。
但政府,政府本來就係應該以民為本。
政府嘅特殊性令抗爭者別無他法。
更何況,抗爭者目標清晰,手段合情合理。
你睇下噚晚白衫黑社會,無差別攻擊市民,先係野獸。

男爵府

白行 發表於 19-7-22 12:11
我地唔會因為一個正常人冇聆聽我地聲音而激進。正如你唔明,我地唔會衝去打你。
但政府,政府本來就係應該 ...

手段合情合理==> 何來合情合理合法? 打壓言論合情? 圍打警察、反對者合理合法?

無聆聽就唔會終止修例,到今時今日你地遊行嘅最終目的已志不在反送中,而係將香港變成港獨,你地一言堂說了算!

元朗如果係野獸,咁反中暴動連野獸都不如,雙方暴力都唔係正常做法,但先有暴動推舉暴力爭取,邊班人先用私刑? 再指控他人用私刑?

男爵府

kkchow97 發表於 19-7-22 11:46
BK已經變了大陸的"天涯論壇"了,已經變了單一聲音的論壇,收了大陸錢就要這樣,就好似昨晚元朗班黑社會一樣,收 ...

如果發聲就等如收錢,大家咁話

男爵府

我只見到d 人不達目的不罷休 日日圍 日日破壞
te quiero mucho mi amo

男爵府

支持政府就係收錢? 喂 係咪真啊 邊個出糧啊 負責
te quiero mucho mi amo

複式洋房

回覆 taktakjar 的帖子

「打壓言論」

你要打壓言論,你先要有打壓言論嘅權。我地有冇權去打壓?冇,依個點不成立。

「圍打警察」

請問示威者係幾時開始有圍打警察行為?據我所知係七月十四沙田衝突。

我唔講警察住,先講示威者。

當日被警察圍堵到商場內,走都走唔到。係一個咁高壓嘅環境,嬲到圍打警察係合情嘅行為。正如林鄭同一哥都講過,警察係咁高壓嘅環境下有失控情況,點解示威者唔會有失控情況。

講番警察,警察由六月十二已經有圍打示威者嘅行為。我認同警察有其職責清場,但圍打已制服嘅示威者根本不合理。示威者被不合理武力對待已逾一個月。正如你地成日講,警察有生命危險唔通唔反擊咩。示威者都係於比人逼入商場冇得走嘅情況下反擊,所以係合理嘅行為。

「圍打反對者」

依個論點,我只想講一句。你住左係深山幾耐?六月三十,七月十四,七月廿一,只有依幾個日子係有警察以外嘅市民受害。六月三十同七月廿一都係撐警人士打反送中人士,七月廿一更有黑幫加入,無差別打到市民頭破血流。七月十四就係我地嘅香港警察打入商場,圍打市民。

我想問,你見到邊到有反送中人士圍打反對者?

「政府有聽訴求」

一句講晒,點解我地訴求係撤回嘅時候,林鄭會話暫緩?

另外我地有五大於求。其中最重要一個係成立獨立調查委員會。我唔明依個訴求有幾難達成,我亦都唔知你地有咩理據去反對。

你話有監警會,種種證據話你知,監警會機制失敗,冇傳召證人權力;幾千投訴個案得兩宗係成功。

你撐警,即係你認為佢地做嘅野係合符警例,咁即係成立獨立調查委員會最終結果係會還佢地清白。

咁反對原因係咩?

「反送中人士比黑幫更似野獸」

我唔知你基於咩準則去達到依個結論。但我諗你係話因為反送中人士先用私刑,所以比黑幫更似野獸。

首先我想講點解係會跟先後次序黎判斷?唔係應該跟手法分別黎判斷係唔係野獸行為架咩?

另外我想知反送中人士用左啲咩私刑。冇錯係有暴力,但暴力集中係邊到?係有立法象徵意義嘅死物同埋不斷使用過量武力嘅警察。

相反,警察同黑幫用嘅武力係邊到?係無差別地襲擊市民,以及將已制服嘅示威者以警棍盾牌抽擊(依啲先係私刑。

如果你因為撐警/討厭示威者而撐埋黑社會,話示威者比佢地「更野獸」,我嚴重懷疑你係已經喪失左自己嘅道德標準同價值觀,因為黑社會本應係社會上人人得而誅之嘅社團。

男爵府

白行 發表於 19-7-22 12:43
回覆 taktakjar 的帖子

「打壓言論」你要打壓言論,你先要有打壓言論嘅權。我地有冇權去打壓?冇,依個點 ...

其實...我真係無睇晒你段文, 因為你有你論點,我有我理由, 你覺得係無打壓言論自由就去選擇信! 你覺得私刑只係對立法標記同警察, 其餘拍到的圍﹑打﹑搶普通市民唔屬於私刑,你繼續去堅持!

講到黑社會同暴徒,黑社會可能會由利益出發, 但唔會想香港死, 暴徒係整死香港,重大大聲聲話為港爭取? 我想表達我真心認為黑政治比黑社會更恐怖!!

我標準是就呢件事上兩個團體的比較分輕重!!你唔係引導我就兩個團體比意見嗎?

複式洋房

taktakjar 發表於 19-7-22 12:53
其實...我真係無睇晒你段文, 因為你有你論點,我有我理由, 你覺得係無打壓言論自由就去選擇信! 你覺得私刑 ...

如果你連我篇文都未睇晒,你只係會固步自封,畫地為牢,你冇資格回應我。

男爵府

白行 發表於 19-7-22 13:02
如果你連我篇文都未睇晒,你只係會固步自封,畫地為牢,你冇資格回應我。
...

你地文宣要點提及民主無罪、洗白之前已睇得太多,唔想再浪費眼力去睇! 要解釋說真話比你聽亦已講得太多,要明白就回頭是岸,唔明白就睇、講多句都無益!

我無資格回你更不屑回文!請你都唔好回我文! 完!

複式洋房

Debbiebbccd 發表於 19-7-19 23:20
近期因全城反對修訂《逃犯條例》,發連串警民衝突,大批年青人連日來不斷走上街頭抗爭,令身為家長的森美大 ...

「如果世界是美好的,沒有人會激進」
佢是否想話呢個世界無完美呢?定係點?

大宅

回覆樓主:

日日去圍都冇乜用,根本而家嘅政府唔係佢哋話事,要圍就上北京至有用!

大宅

sukicloud 發表於 19-7-20 00:24
我對森美極度失望
我由中學開始聽佢,佢竟然不分是非
我決定抵制彩豐行

彩豐行d 野d cheap ,搽腳板都唔會用

別墅

就算支持政府都唔駛支持黑社會吖,而家元朗單嘢擺明係黑社會亂嚟

複式洋房

MrAugust 發表於 19-7-20 20:00
政府應該檢討商台續牌,內(emoji)的人經常在大氣電波廣傳反政府的信息,令人感動心惶惶,唯恐天下不亂。
...

如果你咁驚呢d資料既話你可以返大陸住,咁你會連有人示威都睇唔到。覺得世界好美好

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁
12345...7

尾頁

跳至