時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

chungin 發表於 19-7-22 18:00
回覆 nanadog 的帖子

露樣啦5毛, 差佬係上環開鎗時就無受傷, 入元朗打黑時就傷左。元朗有咩風土病搞到差人 ...

我5毛
你6毛?

珍珠宮

好媽媽勳章

Diki.ctk 發表於 19-7-22 17:55
下?差人受薪仲要福利好架喎,佢唔係義工,有時受氣係份工包埋架喎...警察有器械更加要eq好,唔可以因為受 ...

點只受氣,前缐警員生命安全都受威脅,用氣油彈,擲磚,鐵枝,縱火的暴徒不是人是畜牲,當警員生命受威脅,我支持佢地有安全部署才執行任務!

複式洋房

echoo 發表於 19-7-22 18:04
點只受氣,前缐警員生命安全都受威脅,用氣油彈,燃燒彈,鐵枝的暴徒不是人是畜牲,當警員生命受威脅,我 ...

你太誇張喇,邊到有氣油彈同燃燒彈?你講緊67暴動咋麻?果次係工聯會策劃架,係死左好多差人同市民!

珍珠宮

好媽媽勳章

Diki.ctk 發表於 19-7-22 18:10
你太誇張喇,邊到有氣油彈同燃燒彈?你講緊67暴動咋麻?果次係工聯會策劃架,係死左好多差人同市民!
...

你岩,無燃燒彈,我巳改返,暴徒做的是投擲汽油彈、縱火、擲磚,亦堵塞主要幹道,行為令人髮指。

https://www.info.gov.hk/gia/general/201907/22/P2019072200010.htm

大宅

回覆樓主:

我係警察都唔撈啦!做乜都係錯, 要我保護時我就係警察,要打我時我就唔係人,可以畀你任打

民房

echoo 發表於 19-7-22 18:04

點只受氣,前缐警員生命安全都受威脅,用氣油彈,擲磚,鐵枝 ...

即係有黑社會打一般市民 警察要衡量下夠唔夠啲黑社會打先 自己安唔安全 先至決定去唔去救市民 如果情況太危險就等啲市民俾人打完先上去 咁前線嘅警務人員就可以保障到自己嘅安全啦 係咪?

珍珠宮

好媽媽勳章

Adam爸爸 發表於 19-7-22 19:10
即係有黑社會打一般市民 警察要衡量下夠唔夠啲黑社會打先 自己安唔安全 先至決定去唔去救市民 如果情況太 ...

如果你係講昨天元朗事件,那不是黑社會打一般市民,一般市民吾會一大班人拎傘戴口罩攜同已完及黃媒入元朗挑機,在閘內大叫"隻揪啊,入來打啊,X你XX",然後開水喉射人,這樣做按你們的說法會是"申請被打"。

民房

echoo 發表於 19-7-22 19:22
如果你係講昨天元朗事件,那不是黑社會打一般市民,一般市民吾會一大班人拎傘戴口罩攜同已完及黃媒入元朗 ...

即一系昨日零個一般市民出民喺元朗站 包括孕婦 孕婦丈夫 車箱內 冇一個係一般市民
啲老屎忽自以為自己看透世事

大宅

chungin 發表於 19-7-22 17:17
回覆 特務A 的帖子

咁香港市民有危險個時應該搵邊個? 警察有咁多高階武力嘅裝備都唔願處理, 係咪要落難市 ...

係咩工都有危險,但唔好搵人哋做磨心,公道啲講某些人需要警察時就話係警察,唔需要時就話黑警,出嚟做嘢就話暴力,唔出嚟就話擺空城,都唔知想人哋點,大家可以有唔同立場唔同睇法,我相信香港嘅媽媽都唔會好似你講嘅弱智,朋友你只求自己係高智就可以了

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

警察做又錯唔做又錯,

暴民鐘意就打罵捅咬警察,俾人打就報警求救

警察來執行職務,又話過份用武力要懲罰。警察退讓就話人空城計。

由暴徒抹黑警察及打警察開始,就削弱了法治。暴徒每日搞一個地點冇人拉,就種下左用暴力奪政權,用暴力就可話事的惡因。

有惡因就有惡果。日日擾民天怒人怨,市民還擊是否同反送中者「違法達義」的理念相同?打人刑毁都係犯法,黑衫同白衫冇咩分別,都犯左法。有證據話穿白衫就一定係黑社會咩?

最無辜的係冇去遊行(遊行=助纣维虐)或搞事的良好巿民. 但搞到宜家無法無天冇日安寧的亂局是誰?是首先用暴力及抹黑警察的示威者。

複式洋房

回覆 Jasmine-4711 的帖子

少D同黄曱甴文宣傾,你地會慢慢會比佢地带入去佢地既思想

大宅

Adam爸爸 發表於 19-7-22 19:26
即一系昨日零個一般市民出民喺元朗站 包括孕婦 孕婦丈夫 車箱內 冇一個係一般市民
啲老屎忽自以為自己看透 ...
孕婦你老婆黎?
究竟你係咪真係有仔叫adam
文宣bb

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ckcstanley2003 發表於 19-7-23 00:42
回覆 Jasmine-4711 的帖子

少D同黄曱甴文宣傾,你地會慢慢會比佢地带入去佢地既思想 ...

放心,我思路清淅,唔會被冼腦。佢地開post歪曲事實想洗人腦,當bk只有弱智的C9,我不是同佢地傾偈,仲嫌抦佢地抦得少啦。
唔可以俾佢地誤導公衆,仲要人廣傳,製造矛盾及恐慌。

大宅

Adam爸爸 發表於 19-7-22 19:10
即係有黑社會打一般市民 警察要衡量下夠唔夠啲黑社會打先 自己安唔安全 先至決定去唔去救市民 如果情況太 ...

一命換一命是不可取的!你要調整下心理!

大宅

Adam爸爸 發表於 19-7-22 19:26
啲老屎忽自以為自己看透 ...

今日荃灣就有個一般市民俾示威者打到瞓低喇!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

叫你班賤狗pk畜牲甲由保護你嘛,廢

珍珠宮

特務A 發表於 19-7-22 17:02
警察真係慘,佢哋都係打份工維持治安,唔係軍人囉,如果當時只有十個八個警察在場去控制幾十人,但又唔可以 ...
無錯,D人以為警察唔係人,係超人,咩都搞得點,一個打十個個隻....當有人攻擊警察時,好自然的,警察要保護自己個人身安全先啦...用左武力咪話黑警囉...示威者同暴力人士訓底有事就求警察,醫護人員求救...

警察都係人哋個仔、老公、老豆
可能只有示威者,恐怖份子同暴力者先係人...

大宅

警察而家係公共出氣筒同入數袋嘛,有野唔岩入哂佢地數就岩架啦

侯爵府

DHA勳章

好差的香港警隊,有事就拉閘

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

Diki.ctk 發表於 19-7-22 17:51
其實佢地可以辭職架喎....

講就天下無敵,好多人打份工要養家,話轉就轉?

不過依家啲人咁樣,既然份工作兩邊不是人,將來有機會轉工都不失為一個好嘅提議

首頁

尾頁

跳至