時事熱話

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Fraser 發表於 19-7-23 13:36
講就天下無敵,好多人打份工要養家,話轉就轉?

不過依家啲人咁樣,既然份工作兩邊不是人,將來有機會轉 ...

如果選擇唔辭職,就要有專業精神,因為差人揸槍架!真心關心差人精神健康!

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

Diki.ctk 發表於 19-7-23 14:32
如果選擇唔辭職,就要有專業精神,因為差人揸槍架!真心關心差人精神健康!
...

專業精神當然要有

但係我諗唔到如果兩個PC首先到達現場,見到對面幾十人凶神惡煞立買架生,掉頭走要求增援點解都會比人話做乜走咗去「唔理」囉

話說回來如果高層都唔知自己想做乜,又點樣話比下邊D(emoji)聽點做至啱?睇下特首咪知囉始作佣者

大宅

回覆 echoo 的帖子

都唔係嚟咖, 咩嘢叫好人好姐邊有打錯, 如果你嗰晚咁啱喺元朗站你估下你仲可唔可能講D 咁嘅風涼話呀! 冷血到咁

平心講, 警察係打工嘅, 係紀律部隊, 做D 乜都係聽上頭講, 但就係完全唔記得咗自己係要保護市民
你地話D黑衫人係暴民(但係冇周街打人喎), 都係攞把遮啫,警察就要用武力,又槍又彈,
依家元朗D白衫人攞哂鐵通周圍打人, D警察就收工關門, 當睇唔到
叫D 市民點信佢地呀, 完全好似返返以前D 大頭綠衣咁, 收咗錢就乜都睇唔見(雖然依家未必係關錢事)

如果衫人打嗰個係警察自己嘅屋企人會點呢???? 針唔拮到肉真係唔知痛
人在做天在看, 真係睇下佢地對唔對得住自己嘅良心, 瞓唔瞓得著

珊瑚宮

BK Milk勳章

樓主,咁驚就拿拿臨請定357個保鏢啦

複式洋房

Fraser 發表於 19-7-23 15:06
專業精神當然要有

但係我諗唔到如果兩個PC首先到達現場,見到對面幾十人凶神惡煞立買架生,掉頭走要求增 ...

連有槍有棍嘅警察都驚,可想而知係西鐵嘅市民有幾驚!call增援成半個鐘以上都無差人,差人有幾專業?
想當年sars醫護夠驚啦,都留係岡位無走左去呀!

同意政治事政治了,政府要回應而唔係淨係不斷譴責!

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

Diki.ctk 發表於 19-7-23 15:50

連有槍有棍嘅警察都驚,可想而知係西鐵嘅市民有幾驚!call ...

咁多火頭,其實可以去邊個先。大家如果要同一般天下太平嘅情況比,一定會有落差
對住一大堆人有槍有棍都冇用,上次佔中好似已經完美演繹過一次

SARS醫護常然係利害(雖然都有好多人用唔同理由避開去某啲病房),但係持平啲來講有好多重大事件警察真係冇幫手?拆彈都好驚㗎,打晒颱風仲要走出去開路疏散等等。

講到呢度,特首幾時收拾番個爛攤子?係咪繼續有得大眾響到你怪我我怪你?

複式洋房

Adam爸爸 發表於 19-7-22 19:10
即係有黑社會打一般市民 警察要衡量下夠唔夠啲黑社會打先 自己安唔安全 先至決定去唔去救市民 如果情況太 ...

呢位朋友就心水青啦, D人話咩差人要衡量, 不如下次返警署寫埋份風險評估書, 再開埋會先出黎執勤呀。我交稅俾你保護我, 你縮,由我俾人打, 點講得通?

子爵府

chungin 發表於 19-7-22 17:17
回覆 特務A 的帖子

咁香港市民有危險個時應該搵邊個? 警察有咁多高階武力嘅裝備都唔願處理, 係咪要落難市 ...

幾高階都無用啦,一拎出黎就話人黑警,用暴力

大宅

回覆 Liontigerma 的帖子

削弱警權?邊個削弱到警權可唔可以話我知?佢地仲係一棍一棍打落啲示威者到啊,有弱到?

大宅

回覆樓主:

請啦!好行夾唔送,滾出BK!

大宅

喂,人地黑社會黎㗎,警察收得你四五萬一個月同你搵命博咩,你地太高要求喇

別墅

Diki.ctk 發表於 19-7-22 17:51
+1,同埋唔撈請辭職,唔好又受薪又住宿舍又唔做野!我唔明點解而家吹到咁行黑社會出沢要打交,咁光明正大 ...

唔好咁樣講,仔細老婆嫩點辭職。其實藍衫被推係刀尖上,做又比人鬧唔做又比人鬧,可以點。唔係有白衫有大sir落order點夠膽落閘點夠膽唔帶委任證。白衫要攞彩要幫林鄭,藍衫就出黎日日比人鬧黑警。
一時又去沙田一時又上環一時又元朗,無得放工,當值又日日比人鬧。

子爵府

Diki.ctk 發表於 19-7-23 15:50

連有槍有棍嘅警察都驚,可想而知係西鐵嘅市民有幾驚!call ...

警察有棍有槍又點?果班所謂只係拎遮既暴徒都唔驚啦,何況班黑社會,d黑社會拎晒架生,兩個pc可以點控制情況?又唔可以隨便開槍

複式洋房

linna2.55 發表於 19-7-23 23:49
唔好咁樣講,仔細老婆嫩點辭職。其實藍衫被推係刀尖上,做又比人鬧唔做又比人鬧,可以點。唔係有白衫有大s ...

都係,藍衫又成日俾人話毅進仔,氣就藍衫受,功就白衫領!政府一日縮係差人後面一日差人都好慘,政府要回應呀!人地殖民政府係67暴動之後都真係會研究暴動原因,推好多唔同政策,而家淨係吹風話派錢咁短視!贊成成立獨立調查委員會!

複式洋房

BABYPURPLE 發表於 19-7-24 01:40
警察有棍有槍又點?果班所謂只係拎遮既暴徒都唔驚啦,何況班黑社會,d黑社會拎晒架生,兩個pc可以點控制情 ...

咁叫驚察唔好叫警察好喇,佢驚市民仲驚!由2PC到增援用左差唔多1個鍾呀!!!使唔使咁耐呀?好明顯係特登放白衫打人喎,好心慌!

子爵府

hp_momusu 發表於 19-7-23 23:09
回覆 Liontigerma 的帖子

削弱警權?邊個削弱到警權可唔可以話我知?佢地仲係一棍一棍打落啲示威者到啊, ...

警察打嗰啲係暴徒,佢哋掟磚、佢哋飛鐵支、佢哋拆鐵馬掉鐵欄。佢哋包到成個木乃伊咁樣逃避責任,貪心怕死,又驚俾人拉!完全唔覺得佢哋而家做緊嘅嘢係為下一代着想!佢哋而家破壞緊香港嘅法治!做咗犯法嘅行為但係要又要求無罪釋放,簡直不可理喻!

複式洋房

Liontigerma 發表於 19-7-24 07:37
警察打嗰啲係暴徒,佢哋掟磚、佢哋飛鐵支、佢哋拆鐵馬掉鐵欄。佢哋包到成個木乃伊咁樣逃避責任,貪心怕死 ...

珍珠宮

echoo 發表於 19-7-22 18:04

點只受氣,前缐警員生命安全都受威脅,用氣油彈,擲磚,鐵枝 ...
你講得岩.... 佢地點止係畜牲,連畜牲都不如,垃圾....當一個人受到生命威脅,咩都做得出...
早前示威己做了擲磚,鐵枝,遲D 飛機大炮出動...

珍珠宮

特務A 發表於 19-7-22 23:45
係咩工都有危險,但唔好搵人哋做磨心,公道啲講某些人需要警察時就話係警察,唔需要時就話黑警,出嚟做嘢 ...

見到有事,就叫警察,無事時,又話警察無用...如果無哂警察,放哂解放軍,到時仲好玩...

珍珠宮

Liontigerma 發表於 19-7-24 07:37
警察打嗰啲係暴徒,佢哋掟磚、佢哋飛鐵支、佢哋拆鐵馬掉鐵欄。佢哋包到成個木乃伊咁樣逃避責任,貪心怕死 ...

咪係,見到片段,有示威者用鐵棍直飛落個警察身上,好彩警察閃避,如果唔係都要插死...成班打得死屍多,唔夠真實,要打真軍...

首頁

尾頁

跳至