自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

大宅

時時 發表於 19-7-24 07:51
當你知道你家人突然患上癌症,已擴散, 還能做什麼? 請過來人分享....

傷心
當時原打算帶爸爸旅行
可惜也走不到

大宅

多握著手同擁抱,也會令大家舒服

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

老實..我會如常我既生活...
因為..在意的..在乎的...就會一直都有見開...成日搵...
不在意的..不在乎的...一年見幾次的...都係咁囉...唔會搵佢多左...

當然...如果患病者因為自己有病了..想見我地多D..
佢開到聲我都會去..會盡量配合...
但我唔會做主動果個...
一來..我真係不太在意...見唔見對我冇乜影響的...
二來...一向都少見..人地都病左囉..我都唔知佢想唔想見我架喎...所以人地唔叫...我唔會去多事...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

請問樓主親人是否在癌症醫院/療養醫院?
呢類醫院,有醫生,以抒緩治療為主,講得白d,減輕痛楚only
果時佢有問我地簽唔簽放棄治療文件。程序係咁,如果唔簽,病人出狀況而療養醫院support唔到(因院內只有有限藥物同設備),就會按一般指引call白車,去急症,有需要上病房,然後無位又叫你走。我相信照顧左病者一段時間,你懂得過程幾花時間的
簽放棄治療文件,係好痛苦嘅決定,真係要尊重病者意願,同一家人商量。簽左的話,有事就由駐院醫決定點俾藥(院內有嘅藥),而唔係即時call白車入急症
解釋一下兩者分別,你地再商量下,祝福

珍珠宮

當你知道你家人突然患上癌症,已擴散, 還能做什麼? 請過來人分享....

多陪伴, 問下佢有乜野想食, 有乜野想做, 要處理, 盡量幫忙

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

回覆樓主:

倍伴、影相、vedio、食、玩……enjoy

水晶宮

畀面勳章

陪伴

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

陪得幾多得幾多
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

當時帶小朋友返hk陪佢,知佢想去旅行,請佢去旅行,佢想食想做咩由佢做

男爵府

CC詩 發表於 19-7-24 10:58
我家人之前都系復發,捱左1年幾,通過淋巴,最後入肺。最後果7日個肺唔得,忍唔住佢太痛苦,加大嗎啡量,等 ...

當時醫生點講?有冇比治療你家人?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-24 12:14
請問樓主親人是否在癌症醫院/療養醫院?
呢類醫院,有醫生,以抒緩治療為主,講得白d,減輕痛楚only
果時佢 ...

不是專科醫院, 只是普通醫院

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-7-24 09:05
仲行得走得食得,就盡量完成心願,家人聚多d
真的,我細佬到後期,全身無力,就算輪椅出街都只能維持2小時 ...
印象中你細佬有睇中醫,後來無幫助嗎?

男爵府

雖已擴散左,都可做適當治療,醫生有無話要做咩?

男爵府

我都曾經歷過,所以明白你現在心情一定很難受。好似盡左力去做所有野,但也無能為力,好痛苦,睇住佢將會離開人世。除了陪伴在側,盡力照顧同有咩未講就要講出口比佢知,其實係無野可做到。

男爵府

yanyanmm 發表於 19-7-24 14:48
雖已擴散左,都可做適當治療,醫生有無話要做咩?

醫生就是說了, 若家人堅持要做治療都冇用, 結果都會死

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

等死!

男爵府

陪伴

男爵府

時時 發表於 19-7-24 14:55
醫生就是說了, 若家人堅持要做治療都冇用, 結果都會死
佢好嚴重?係政府醫院?已驗過標靶,免疫治療等都用吾到?擴散左係好難治癒,但起碼都睇下有無藥物係可以控制住無甘快惡化

伯爵府

多陪伴,多交流,留下美好回憶在心中

首頁
12345...6

尾頁

跳至