自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

arron媽 發表於 19-7-24 12:14
愛國還愛國, 中國成日抄/偷又的確係事實,偉大的淘寶已經滿布證據, 何必否認?
我地要勇於面對自己缺點, 先 ...

認同

珍珠宮

WChan 發表於 19-7-24 16:55
當然我認同有D 科技的確係人地畢生心血研究出嚟, 要比版權費係應該既.

但係好多時專利係比人濫用左, 大 ...

絕對明白,呢種問題在美國一樣在發生。資源問題,得明白遊戲規則。一直都講做start up唔係人人都得,之前發展超快嘅OFO小黃車,戴威是聰明但經驗不足,內耗不斷、貪污腐化,但又不願意放手比有經驗嘅人接手,最後自己玩死自己。另外好多國內嘅年輕人,一鼓作氣話自己有好好嘅idea,唔願意搵投資人,撞死咗都唔知為咩!

男爵府

盜取了5G他們還沒有發明出來既野

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-7-24 14:55
無計,依加中國係佢最大威脅!
佢一向獨大,點接受黃皮膚超越佢~
只係香港唔爭氣je~俾人利用仲咁開心~

同皮膚顏色沒有關係
把中國換作係Russia,美國一樣會出手
世界第一嘅領導地位,得來不易

若有一天中國排上時間第一
相信一樣會盡全力保持地位
喜歡與否另作別論
道理必須明白才可以理性討論

男爵府

mizuho 發表於 19-7-24 16:45
但用了別人嘅科技, 行業習慣係要俾royalty fee,亦需要有contract。如果沒有agreement就用,就是偷。
如 ...

Nothing is free 但美國好似吾想俾

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

mizuho 發表於 19-7-24 17:13
絕對明白,呢種問題在美國一樣在發生。資源問題,得明白遊戲規則。一直都講做start up唔係人人都得,之前 ...

呢個遊戲大公司已經好識得點玩 (特別係外國公司), 所以年青人有新創意, 好多時都比人就咁偷/搶左 (因為大公司有錢先去申請專利), 或者賤賣左比人.

當然抄係唔君子既所為, 但進步既過程少不了係先參考下人地既野, 受到啟發再自己改良再創新, 其實全世界都會係咁, 唔單單只中國人.

珍珠宮

kiki818hei 發表於 19-7-24 17:19

華為做得好啊!真心值得鼓掌
根據遊戲規則去玩美國

很多科技公司做完合併就layoff,要的是market share,收的是專利權
做科技公司,最重要係寫專利。大公司會比時間員工安排時間做專利工作,Google以前是20%但現在沒有了,Microsoft係所有產品組都要submit patents。其他公司都係大同小異,大部分employment contract都列明員工寫嘅專利都是屬於公司。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mizuho 發表於 19-7-24 17:18
同皮膚顏色沒有關係
其實可能會都未定,但是美國就........唔喇

珍珠宮

WChan 發表於 19-7-24 17:24
呢個遊戲大公司已經好識得點玩 (特別係外國公司), 所以年青人有新創意, 好多時都比人就咁偷/搶左 (因為大 ...

但做創意產業,plagiarism就是盜竊行為
即使讀書時,如果thesis裡面沒有道明出處,負責任嘅老師唔單止需要肥張paper,隨時可以void個degree。

雖然大公司有特別優勢,但唔可以否認現在很多創意都是小團隊出發。好多公司都在用嘅Skype,就是幾個年輕人在Estonia開始做嘅一個小通訊程式,最後一樣成功。Facebook在20年前只是Stanford校內學生自發研發嘅聯繫工具。

攞idea唔係問題,但抄襲後不註明出處,再發布賺錢就是問題。
因為小公司資源短絀,所以抄襲,這個是最爛嘅藉口,也是對辛辛苦苦做創意產業嘅人員最卑鄙嘅打壓。

珍珠宮

kiki818hei 發表於 19-7-24 17:19

後來唔係華為先話反對,係美國其他巨頭出來話反對唔可以唔收專利費。

大宅

WChan 發表於 19-7-24 12:08
如果佢攞專利佢應該有錢過 Bill Gate, 你估到時西方國家會唔會"抄" 呢項技術?
...

高先生國籍係英美中國香港⋯⋯
就算佢出第一篇成功論文都唔係中國⋯⋯

佢對後世影響係大,所以請多了解佢生平

珍珠宮

mizuho 發表於 19-7-24 17:18
同皮膚顏色沒有關係

我加番“尤其”會易理解D~

子爵府

畀面勳章

dadawi 發表於 19-7-24 11:52
可能覺得全宇宙嘅嘢都歸佢哋嘅 就好似c6嘅$即係我嘅$,我嘅$都係屬於我自己嘅道理一樣
...

男爵府

畀面勳章

要數大把野數,Google下都知,Apple係中國設廠就偷人技術高鐵就用德國日本技術,軍事戰機果啲就成日偷俄羅斯

侯爵府

根本喺好多其他大國面前佢都係一個小丑

珍珠宮

kiki818hei 發表於 19-7-24 17:15
盜取了5G他們還沒有發明出來既野

5G確實是華為領先,冇人有爭拗
但並不代表其他中國公司,甚至華為其他產品組沒有問題。兩個claims唔係mutually exclusive,一件歸一件去討論才有價值

珍珠宮

imlcc 發表於 19-7-24 19:18
根本喺好多其他大國面前佢都係一個小丑

咁又唔好自毀
中國其實一直在進步
剛剛食早餐時認識了一位德國人住了香港13年,都在問國內的情況。我覺得大陸不停進步、完善,呢個係非常中肯嘅評價,但當然還有習慣和歷史因素有不習慣嘅地方,需要大耀進

但國內高科業發展越來越好,昨天小米就剛剛成功進入Fortune 500,排名468,可喜可賀!這些都有我們香港人值得驕傲的地方,小米其中一個founder都係香港人,有能力回國做貢獻才是最實際的!

侯爵府

mizuho 發表於 19-7-24 19:32
咁又唔好自毀
中國其實一直在進步
剛剛食早餐時認識了一位德國人住了香港13年,都在問國內的情況。我覺得 ...

Sorry,令你會誤會,我係話侵侵小丑

大宅

http://www.madisonboom.com/2019/03/19/supreme-new-york-files-lawsuit-against-supreme-italia-counterfeit-stores-china/

殘體字新聞。抄到咁出面,強國自家創意去哪兒了,親?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

偷左未來既5G 科技囉

首頁

尾頁

跳至