跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問下Calgary住邊到比較好呀? 例如邊區華人多啲,易揾工啲,治安 學校好啲等等。
同埋如果有加藉,係個邊買townhouse / house 通常要比幾成首期架?同埋買樓個流程係點呀?
謝謝

大宅

szecw 發表於 19-7-25 03:22
想請問下Calgary住邊到比較好呀? 例如邊區華人多啲,易揾工啲,治安 學校好啲等等。
同埋如果有加藉,係個 ...

NW 較多香港人居住,而且去華人超市都比較方便!盡量避免選擇治安不太好的NE!
至於買屋;本地加拿大人首期約10至20%,海外人士最少要比35%!

別墅

回覆 Yan_2019 的帖子

我都係計劃緊去CALGARY.
我都係初步, 什麼都不是太清楚. 請問NW 是在哪裡? NE 又在哪?請指教...

咁你們又知唔知道SHERWOOD這個地方, 多華人嗎? 治安好嗎? 幼稚園及小學好唔好?

大宅

小儀仔細細 發表於 19-8-26 14:04

我都係計劃緊去CALGARY.

NW係Calgary既西北區,九十年代開始可以講是香港人既集中地!NE是係東北區域,品流比較複雜!比較多其他族裔聚居。有小朋友就不太建議選擇呢區。但住屋相對起其他區就比較便宜!近年亦建有不少新型townhouse。

Sherwood喺NW裡面既community。學校方面NW既中小學都有好多選擇,University of Calgary 亦喺呢區。我廿年前在Calgary住咗成十多年,之後回流香港工作!現正打算明年返回Calgary定居。我而家都睇緊樓盤!

如果你未係Calgary 住過,就要考慮埋天氣問題!Calgary 夏天係非常舒服,但亦非常短暫。而冬天氣溫則持續二、三十度㗎!有時計埋風速都會接近零下40度!如果怕凍都幾大煲!

別墅

謝謝分享!

至於天氣,我當然有擔心過, 怕囡囡唔習慣(2AGES).

我老公都睇緊樓, 佢主要都會選SHERWOOD 這區, 因為有朋友住在SHERWOOD.
至於我自己就想選擇住CONDO.. 但老公話嗰度多數是HOUSE, 是嗎? 咁是不是沒有CONDO呢?

大宅

小儀仔細細 發表於 19-8-26 17:29

謝謝分享!

當然不是啦!呢六、七年起左好多townhouse!
我都睇緊townhouse同孖屋!Townhouse貪佢唔洗自己剪草鏟雪。但就要比管理費Management公司賺囉!

其實如果你想住近朋友,唔一定要揀同一community!揀同區域(NW)都有好多選擇!如果同區域 (i .e.,一般都只係距離10-20分鐘車程) 例如比較新既有Evanston、Tuscany、Royal oaks 等!

別墅

謝謝分享.

我現在都要努力揾資料....你會幾時過去呀?

大宅

小儀仔細細 發表於 19-8-30 09:25

謝謝分享.

大慨明年七、八月!你呢?
不過我下個月會返去睇吓啲open house,同開定啲銀行戶口!會周圍望吓睇下比較吓啲價錢,了解有咩野需要喺香港買定,再準備ship過去!

別墅

我老公大約3個月後過去..等佢安定好後,我先會同囡囡一起過去.

至於Calgary , 我真係要由頭認識過,可以算係再由零開始過...... 希望可以識多啲朋友, 可以交流下...可以pm你嗎? 得閒交流一下...

大宅

小儀仔細細 發表於 19-8-30 16:12

我老公大約3個月後過去..等佢安定好後,我先會同囡囡一起過去.

PM當然可以啦!
你的配偶移民已成功批核?如果你預計明年summer過去,可能會同我差不多時間到歩!
Sherwood喺最北最頂(477)位置, fyr!

大宅

我地都搞緊去calgary, 順利的話就明年暑假過去settle 再等開學.

請問alberta這的個地方怎樣?我最想知小朋友教育,果度學校好嗎?現在香港讀三年班,二年班同K1.

可能咁問會怪獸左少少,no offence, 加拿大教育會好hea嗎?

At birth 3.5kg (7.7 lbs)
38w2d 3203g (7.04lbs)
37w2d 2982g 36w2d 28

大宅

你地有冇繼續俾小朋友學中文?我好想仔女繼續學繁體字嘅中文,有嗎?

民房

請問你會喺香港買啲乜嘢過去?香港嘅電器係咪唔可以喺嗰度用呢?如果初初去到,係咪先租屋住比較好呢?

大宅

BCoLick 發表於 19-9-11 00:47
我地都搞緊去calgary, 順利的話就明年暑假過去settle 再等開學.

請問alberta這的個地方怎樣?我最想知小 ...

小朋友讀書方面不用擔心!完全跟香港不一樣,小學生基本上沒有什麼功課,返學主要係訓練佢哋思考、teamwork、同應變能力!唔似香港咁地獄式教育!

大宅

BCoLick 發表於 19-9-16 01:25
你地有冇繼續俾小朋友學中文?我好想仔女繼續學繁體字嘅中文,有嗎?

Calgary有中文學校。你可以自己google 吓「亞省中文學校」英文名係 Alberta Chung Wah School。一個禮拜一堂,通常會敎啲短詩、中文詞語、普通話拼音!我侄女係Calgary出世今年6歲,都經已識背啲短詩!互動敎學,都唔錯!我個覺得應該俾啲小朋友keep住學中文,如果唔係,日子耐左會連中文都唔識寫唔識講!

大宅

isaaclai 發表於 19-9-16 23:33

請問你會喺香港買啲乜嘢過去?香港嘅電器係咪唔可以喺嗰度用呢?如果初初去到,係咪 ...

香港用220-240wat...同日本一樣!但美加就用120至140wat,所以大部份香港用緊嘅電器都唔啱加拿用!我都會準備買少許全球性 (120-240wat) 啱用既小型電器 (如直髪器、360旋轉靜音風扇、有負離子功能嘅風筒等) 寄船過去。

其他會帶去既有唔同size既不鏽鋼煲、鍋、矽膠用具、蒸盤、砧板、保溫杯、小夾萬、薄羽絨被、冷氣被、同啲煲湯用既湯料、花膠等!

我唔清楚你係咪講緊去Calgary,如果去Calgary的話,因為天氣比較凍同乾燥,可以考慮去買定多啲mask 同保濕用品 (Calgary比較少日本、韓國牌子護膚品,有的話都會比較貴 。另外如果未住過咁凍嘅地方,怕凍可以買定多啲 (Uni字個) heat-tec 貼身內衣。

大宅

isaaclai 發表於 19-9-16 23:33

請問你會喺香港買啲乜嘢過去?香港嘅電器係咪唔可以喺嗰度用呢?如果初初去到,係咪 ...

至於住屋方面,到步後租住先既好處係settle咗之後可以了解同觀察自己想買啲乜嘢類型嘅屋,有多啲時間比自己選擇!但最麻煩嘅就係自己喺香港船運過去嘅嘢清關到步之後又要再搵搬屋公司,又要再執過再搬過屋。所以我呢個唔會係我既選擇!我會喺過去settle之前買定屋clean up唒等land!

民房

Yan_2019 發表於 19-9-17 12:26
至於住屋方面,到步後租住先既好處係settle咗之後可以了解同觀察自己想買啲乜嘢類型嘅屋,有多啲時間比自 ...

謝謝你!我都係想去Calgary ,剛剛開始攪,希望下年9月前去到

大宅

isaaclai 發表於 19-9-18 19:29
謝謝你!我都係想去Calgary ,剛剛開始攪,希望下年9月前去到

我都大概會喺八、九月走!你入咗紙未?

大宅

Yan_2019 發表於 19-9-18 19:36
我都大概會喺八、九月走!你入咗紙未?

我如無意外,應該下年6月左右過去。

想問下讀開一間學校,如果搬屋,一定要轉校?

首頁

尾頁

跳至