自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

peppep2012 發表於 19-7-25 20:18
我自己係澳持牌移民顧問
但個技術移民, 機會細到不得了
而家有技術移民客
而家投資移民要唔要10000000萬嗎?其實可以移去MELBOURNE邊境的...有好多都發展緊,會成為 EAST DONCASTER 那樣的

珍珠宮

我有朋友話而家係AUS 考個牌,做移民生意喎.. 不知道了..

男爵府

想知188A 或B
利申:支持祖國 反對移民

大宅

高達紅色 發表於 19-7-26 09:43
想知188A 或B

留毛

男爵府

投資移民 2019
188A 商業創新 (4年的臨時簽證)
主申請人年齡在55歲以下
總體成功的經商歷史
滿足65分的打分標準
生意在過去4個完整財年裡營業額至少有2年的營業額不低於50萬澳元
生意里占有至少30%的股份
上市公司,則要求降低為10%
總凈資產(個人凈資產+申請人所有的商業凈資產)不低於80萬澳幣, 未來2年內轉移到澳洲
轉888永居的要求
經營生意滿2年且參與日常經營管理
遞交申請前的12個月裡,生意的營業額不低於30萬澳元
申請人在生意里占有的股份比例為
如果年營業額在30-40萬澳元之間,至少占有51%的股份
如果年營業額大於40萬澳元,至少占有30%的股份
申請人在遞交永居簽證之前的24個月內累計住滿12個月
遞交簽證前的12個月裡可以至少滿足下列3個條件裡面的2個
在過去的12個月裡商業凈資產不低於20萬澳元

在過去的12個月裡總凈資產(個人+商業)不低於60萬澳元
在過去的12個月裡生意中僱傭2個或等同於2個全職的本地雇員(澳洲PR或公民)且不可以是申請人的家庭成員

男爵府

小心澳洲同樣被大陸經濟入侵,Queens land 香港學生同樣被大陸人打,旺區滿街大陸人

bopomofo2405    發表於 19-7-27 09:22

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

Sharpay_leung 發表於 19-7-26 12:12
搭單問,我老公有澳洲大學果邊邀請佢過去做研究同教書,係咪我同仔仔就可以直接過去?定都要審?
我想申請 ...

你老公可以伸請工作簽證,但要留意有2種,有種做夠4年就要走,但另一種可以伸請永居。 你同仔仔可以一齊過去、簽證跟你老公。
父母好難伸請架啦 ,聽講等幾十年。

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

peppep2012 發表於 19-7-25 20:18
我自己係澳持牌移民顧問
但個技術移民, 機會細到不得了
而家有技術移民客

朋友做護士,佢話見到香港咁,都想移民去澳洲,護士行業係咪會易啲?

大宅

回覆 chow_mama 的帖子

護士係其中一個可以技術移民既職業不過講到尾都係計分(年齡、教育程度、IELTS分數 etc)
而且愈黎愈多人想過去, 變相分數要求又高左
而且澳洲搵工講LOCAL WORK EXPERIENCE
頭一年半載可能都係做住PART-TIME先
搵錢亦無香港多
不過環境當然唔同啦
P.S. 不是AGENT 但對移民澳洲有少少認識

伯爵府

畀面勳章

muffinman23 發表於 19-7-26 14:33

護士係其中一個可以技術移民既職業不過講到尾都係計分(年齡、教育程度、IELTS分數 ...

如果係澳洲大學讀護士課程又會唔會易啲呢?

大宅

我有朋友就係為左移民去澳洲讀護士課程但無分別, 都係技術移民, 一樣要計分
加上澳洲而家對護士既需求無10年前咁大

如果係香港本身已經係RN, 基本上一定要大學畢業同IELTS 7 分或以上
呢個係AROUND兩年前既準則, 而家個要求可能又再高少少都唔定

但而家實在太多人想移民去澳洲
技術移民既要求(不止護士)亦都愈黎愈高
你朋友係要搞就快

男爵府

muffinman23 發表於 19-7-26 14:33

護士係其中一個可以技術移民既職業不過講到尾都係計分(年齡、教育程度、IELTS分數 ...

請問在那邊讀大學後會比較容易移民嗎?謝謝
與智者為伍 與善者同行

大宅

回覆 堅媽 的帖子

響澳洲既非本地大學畢業生想留低工作有兩種方法:
1)僱主擔保(搵到工, 僱主肯幫你整簽證) 或者
2)技術移民 (先攞簽證, 攞到後可自由搵工)

僱主擔保好少有
多數都係自己搞技術移民 咁要計分

要睇返大學讀咩科, 做訪行, 而0個一行係咪響可以技術移民既職業LIST上面[url=https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skill-occupation-list]https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skill-occupation-list[/url]
澳洲政府間唔中都會UPDATE下個LIST, 黎配合返本土需求
好似牙醫咁, 幾年前都仲得, 而家已經從LIST中剔除
即係當你響澳洲讀牙醫, 畢左業之後都無得用技術移民留低
希望解答到你

大宅

wasabikingdom 發表於 19-7-26 09:26
收咗上期,無咗下文,call 極唔覆

下好衰喎上期都分分鐘幾十萬

伯爵府

畀面勳章

muffinman23 發表於 19-7-26 17:02

我有朋友就係為左移民去澳洲讀護士課程但無分別, 都係技術移民, 一樣要計分

ic, 另一朋友個女係香港讀緊
佢諗緊叫唔叫個女轉去澳洲讀

別墅

堅媽 發表於 19-7-26 17:56
請問在那邊讀大學後會比較容易移民嗎?謝謝

其實係香港讀同澳洲讀,移民程序一樣。不過澳洲讀,到時移民個point test有分加,同埋會比較易搵工,因為始終係local畢業。另外澳洲讀完書註冊做 nurse (international student 無全英語教學中學讀書或全英語大學讀過) 要考英文試,考唔到無得註冊同移民。

別墅

Sharpay_leung 發表於 19-7-26 12:55
回覆 ayako 的帖子

聽佢語氣好似想以後住果邊大果個應該想留香港讀大學,DSE考得唔錯

申請移民父母去澳洲要睇你兄弟姊妹係邊到,一定要有一半人數係澳洲先可申請父母,如果唔係就無辦法。另你可考慮到時幫佢地申請temporary visa,佢地可以留澳,但唔係居民,你要幫佢地買medical insurance, 佢地唔可攞澳洲任何benefits.

另要考慮,其他好多老人家都唔想離開香港,或者到時你可多些返香港探佢地。

首頁

尾頁

跳至