論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

28/7星期日工人放假,應該要8:30回家,但到12点都唔見人⋯⋯
電話一直關機
入去房睇睇發衣櫃d衫得返好少⋯

請問我要怎樣做?明早會去報警備案⋯
請問我仲要点做?要去搵入境處,勞工處嗎?

好無奈⋯家有2個小朋友⋯⋯好無助

大宅

catai 發表於 19-7-29 00:57
28/7星期日工人放假,應該要8:30回家,但到12点都唔見人⋯⋯
電話一直關機
入去房睇睇發衣櫃d衫得返 ...

報警第一
第二搵agent,佢地有辦法搵到姐姐
第三自己要keep住搵姐姐,包括打電話,send msg,send whatsapp,總之要証明你有一路搵姐姐,內容要叫姐姐覆你,話幾時之前收唔到佢消息會視為自動辭職

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

報警之後報入境處同勞工處

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

返咗來未?

1) 報警話工人無出現。
2) 攞報警文件報入境處。
3) 攞 1), 2), 文件報勞工處話工人失蹤, claim 工人一個月。

等。 可能幾日後衰工人出現, 屈你炒佢唔賠。 到時攞齊文件上庭, 同衰工人死過。 千其唔好庭外和解, 因你無錯。 一個仙都唔好比工人屈。

又若工人出現話病咗, 醉咗, 比人打劫, etc, 預備定炒工人。

呢件工人唔留得。

複式洋房

peggypk 發表於 19-7-29 13:54
報警第一
第二搵agent,佢地有辦法搵到姐姐
第三自己要keep住搵姐姐,包括打電話,send msg,send whatsapp ...

報了警
去了僱傭公司簽份form俾入境處終止合約

複式洋房

lily-of-valley 發表於 19-7-29 15:04
返咗來未?

1) 報警話工人無出現。

1,2都做了,但請問我是否一定要去勞工處?打去問佢話有勞資糾紛先搵佢地

複式洋房

Poyau 發表於 19-7-29 14:49
報警之後報入境處同勞工處

Thanks
報了警,又去僱傭公司度簽了終止合約form俾入境處
但打去勞工處問,佢話有勞資糾紛唔洗搵佢地

大宅

catai 發表於 19-7-29 15:11
報了警
去了僱傭公司簽份form俾入境處終止合約

但係未搵到姐姐?

Agent咁快叫你簽終止合約???
咁有機會姐姐出現返,話係你炒佢,要你賠1個月....

Agent信唔信得過?

複式洋房

peggypk 發表於 19-7-29 15:19
但係未搵到姐姐?

Agent咁快叫你簽終止合約???

Agent 話驚工人借咗錢走佬

Agent叫我簽有what’s app記錄⋯唉所以我都唔知現家仲要再做咩

有再打俾個工人⋯不過一直關機
What’s app有留言問佢有冇事係邊⋯但唔覆
最後上線時間昨天下午1点幾

寶石宮

2023年兔年勳章

catai 發表於 19-7-29 15:15
Thanks

之前有帖講去勞工處備案
因為有無出工資同未折現未放大假
證明僱主想出但出唔到 避免被反咬欠薪

寶石宮

2023年兔年勳章

Thanks

應該去入境處報工人失蹤 涉嫌違返逗留件
依家不是終止合約通知入境處
Agent想保住個工人? 怕佢再出唔到新visa?

複式洋房

Poyau 發表於 19-7-29 16:07
應該去入境處報工人失蹤 涉嫌違返逗留件
依家不是終止合約通知入境處
Agent想保住個工人? 怕佢再出唔到新v ...

但我打去入境處
佢地都係叫我報警後填終止合約form fax俾佢地

寶石宮

2023年兔年勳章

catai 發表於 19-7-29 16:29
但我打去入境處
佢地都係叫我報警後填終止合約form fax俾佢地

打1823定揾外傭組?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Thanks
你要親身去勞工處, 打電話去, D人唔理的。 因若工人去先過你, 你蝕底D。 因誰去先, 著數D。

Good Luck.

大宅

lily-of-valley 發表於 19-7-29 20:56
你要親身去勞工處, 打電話去, D人唔理的。 因若工人去先過你, 你蝕底D。 因誰去先, 著數D。

Good Luc ...

我之前也是打去1823等人覆,話我個僱員走咗佬,我唔知點出糧同比機票佢。職員會答你一堆廢話,最重要是記底錄音時間同案件編號,以防將來佢反咬你。
我打電話比入境處,有個主任覆返我電話教我要報埋菲律賓領事館(我的是菲),咁佢失蹤,我好擔心佢人生安全架嘛。佢地會答你一堆廢話,最重要keep住record, 若她有種再係你面前出現,就準備同佢玩過。
我果件走咗暫時收到2封財仔信,唔知仲有冇,要處理都好煩

象牙宮

cutie_sheep 發表於 19-7-30 00:58
我之前也是打去1823等人覆,話我個僱員走咗佬,我唔知點出糧同比機票佢。職員會答你一堆廢話,最重要是記 ...
係呀, 電話答一堆廢話。 要親身上去至好D。

D人, 離譜架, 我地報就 hea, 但D衰工人上去屈又唔hea.

大宅

catai 發表於 19-7-29 15:32
Agent 話驚工人借咗錢走佬

Agent叫我簽有what’s app記錄⋯唉所以我都唔知現家仲要再做咩

Send msg, 只要佢有用個電話號碼就會收到。

複式洋房

peggypk 發表於 19-7-30 01:52
Send msg, 只要佢有用個電話號碼就會收到。

Ok ok thank you

複式洋房

Poyau 發表於 19-7-29 17:06
打1823定揾外傭組?

打電話去問

複式洋房

cutie_sheep 發表於 19-7-30 00:58
我之前也是打去1823等人覆,話我個僱員走咗佬,我唔知點出糧同比機票佢。職員會答你一堆廢話,最重要是記 ...

咁我再去勞工處先⋯好煩⋯煩咗成日⋯做了一日家務⋯又要同小朋友解釋

首頁

尾頁

跳至