時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

https://news.mingpao.com/ins/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20190731/s00001/1564543942860/%e3%80%90%e6%9a%b4%e5%8b%95%e7%bd%aa%e5%af%a9%e8%a8%8a%e3%80%9145%e5%90%8d%e8%a2%ab%e5%91%8a%e6%8e%a7%e7%bd%aa%e4%b8%80%e8%a6%bd

【暴動罪審訊】45名被告控罪一覽

45名被告分4宗案件處理,3項暴動控罪指44名被告,分別於德輔道西近西邊街、德輔道西近皇后街、上環干諾道中及文華里附近,連同其他人參與暴動。

1. 首宗案件控告二男一女,涉及一項暴動罪名,控罪指被告湯偉雄(38歲)、杜依蘭(41歲)、李宛叡(16歲),在香港德輔道西近西邊街一帶,連同其他人參與暴動。

2. 第二宗案件控告24名被告,全部控以一項暴動罪名,另其中一人被控襲警罪名。首項控罪指被告張智麟(21歲)、陳梓康(28歲)、鍾泓洋(20歲)、徐慶鈞(20歲)、陳希雋(24歲)、崔耀明(21歲)、林少鋒(24歲)、蔡澤新 (40歲)、楊智昇(20歲)、林勝如(19歲)、黃頌恩(22歲)、黃錦珊(20歲)、李少康(21歲)、周錦濤(18歲)、莫卓煇(33歲)、黃飛鴻(19歲)、簡偉煌(24歲)、張嘉聰(20歲)、譚詩妙(23歲)、羅萬泳(22歲)、蔡寶如(23歲)、譚伊婷(25歲)、陸映慧(27歲)及黃柏賢(21歲),在香港德輔道西近皇后街一帶,連同其他人參與暴動。

另外,莫卓煇另被控一項襲警罪,指他於宜必思香港中上環酒店外,襲擊督察鄧智兆。

3. 第三宗案件控告17名被告一項暴動罪,控罪指被告陳偉林(21歲)、甄凱盈(22歲)、陳澤峰(22歲)、布紫晴(24歲)、何栢耀(17歲)、梁志鵬(20歲)、梁位醒(31歲)、彭雨彤(20歲)、劉耀銓(28歲)、廖頌賢(30歲)、陳永琪(28歲)、廖天駿(28歲)、林皓正(22歲)、廖紫婷(19歲)、李樹樺(21歲)、胡嘉俊(21歲)及張雯曦(19歲),眾人被指在香港上環干諾道中及文華里附近,連同其他人參與暴動。其中廖頌賢報稱機師。

4. 第四宗案件控告學生陳子謀(24歲)一項管有攻擊性武器罪名,控罪指陳在中區干諾道中信德中心地下的公眾地方,無合法權限或無合理辯解,管有一支伸縮棍。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

黃飛鴻(19歲)

公爵府

依法處理

男爵府

16歲

大好前途

公爵府

自作孽

大宅

全部咁後生,真替佢地父母感到悲哀

大宅

16歲都要負責任
幾多年青犯以為後生唔駛坐就走去犯法
有時就係行錯一步
人生就係咁
希望佢承擔完責任就唔好再犯事了

侯爵府

2024年龍年勳章

知道自己做緊咩事,唔好後悔就可以,唔好再話為左香港,你地做所有事都出於自願,無人威迫

hungng    發表於 19-7-31 12:44

水晶宮

PY1 發表於 19-7-31 12:34
全部咁後生,真替佢地父母感到悲哀

一批名字為自己的行為負責,希望在監獄可以冷靜、悔改、問問自己餘下人生什麼過!!好過在家日日諗如何攻擊法治、如何對付仇警行動!真心祝福!還回可愛的香港
自由太多會令世人失去平衡

大宅

全部都廿幾歲

男爵府

係咪無人教佢地咩係三思而後行

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

大好前途,何必做出d過激行為傷害人又傷害自己。恨錯難返。

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

我諗佢哋冇想過會charge 暴動罪,冇腦學人玩革命,甘願做泛民人血饅頭,有案底就一世人
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

子爵府

回覆樓主:

被襲擊嘅鄧sir係前一哥個仔

hungng    發表於 19-7-31 15:08

大宅

咁多人都咁後生!咁就無晒前途!可能佢地從我無都諗過,自己會成為「被告」!

被人利用,唔用腦,要攞威,又覺得自己好勁⋯⋯ 最終下場就係受法律制裁!仲繼續俾人利用嘅,唔該你地醒吓啦!

唉!真係難為父母養到佢地咁大!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

真係多謝晒推動佢哋出嚟嘅「大人」、「香港媽媽」,尤其係那班「無一個推自己仔女出來」嘅飯桶蟻員

公爵府

但似乎都無乜阻嚇作用,d人圍法庭都敢,真係要睇下個官點判。

大宅

其實真心想知,究竟佢地係咪D宅男/女,平時做咩都冇人認同,搵唔到自己的人生方向,從而做出呢D暴力行為,去愽入認同,覺得自己好了不起?

但人生冇如果,必須為自己行為負責

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

真係以為帶咗口罩就係夢境嚟咩?

上到法庭無得帶口罩,要接受真實世界的法律責任㗎!

大宅

邢責是給犯罪者一個反省及改過的機會,不讓他們永遠沉輪下去。希望他們好好反省。

首頁

尾頁

跳至