自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

侯爵府

Del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

Del

大宅

SaBB 發表於 19-8-3 13:27
tutor time, esf 我都見識過、esf 有parents helper 做可以睇到老師點教小孩、點同佢地玩、點先係真正既le ...

其實我係想入國際學校...
當年無去考 esf 幼稚園已經行錯左..
同埋 esf 勁長 waiting list..
入唔到既話去本地小學就驚唔夠競爭力...

珍珠宮

我囡而家8歲半, 佢N同K1係讀天水圍德怡, 後來德怡校舍續唔到租之後讀英藝, 讀左一年K2, 到K3開左學之後接到德怡係元朗開返既消息就立即轉返去德怡讀K3.
畢業之後就去左元朗一間英文私小度讀小一, 到小二下學期時就轉左去讀IB School

當然, 我囡都畢左業幾年, 而家德怡係點我唔太清楚, 但當年既德怡同英藝, 我絕對揀德怡, 我囡讀英藝果陣都K2, 英文係完全冇進步過, D所謂考試, 問返D小朋友, 原來係考之前老師先同佢地做一次, 先至考, 咁有咩意思呢?
至於英文, 我囡第一語言係英文, 係佢未入學之前, 我地冇話全英文, 因為我地都唔叻, YOUTUBE係好大既助力, 但德怡N班既老師真係幫到佢, 佢好習慣同外國人傾計, 到K1時係街見到唔識既外國人都可以搭咀傾2句果種, 到畢業果陣, 老師都覺得佢英語能力同外國同齡既小朋友係一樣!
到而家考左入IB School, 佢地既老師幾乎全部都係外國人(中文科除外), 佢讀得好好, 英文流利, 中文聽講都OK, 係讀寫差D, 但補緊中文

其實我囡小二時點解要轉校, 第一, 小二班主任針對佢, 第二, 讀左一年英文私小, 佢英文仲停留係幼稚園畢業既程度, 所以我即刻搵學校同佢轉, 所以我覺得, 你覺得呢間學校唔好, 真係要轉, 唔係果每月5100真係會令你好激心, 我囡轉左咁多次學校, 經驗話我聽, 轉左未必更好, 但唔轉就一直都唔好! (咁當然你搵下一間時就梗係要針對住你唔滿意既地方來轉啦, 例如我對囡既英文私小英文程度唔滿意, 我就直接轉間IB School來讀)

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

GeorgeFa 發表於 19-8-3 11:28
升K1

pn咁細,真喺答唔到你學到咩
不過學校成日轉老師真喺早走早著

侯爵府

J

Del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

複式洋房

talktime 發表於 19-8-3 13:51
pn咁細,真喺答唔到你學到咩
不過學校成日轉老師真喺早走早著

見d老師做得好唔開心

男爵府

小寶貝兒 發表於 19-8-3 13:47
我囡而家8歲半, 佢N同K1係讀天水圍德怡, 後來德怡校舍續唔到租之後讀英藝, 讀左一年K2, 到K3開左學之後接到 ...

元朗英文私小係指啓信? 轉IB是指宏信?

複式洋房

我個小朋友讀過德怡n班同k1,但係之後都轉左真光讀

複式洋房

cocotyl 發表於 19-8-3 14:13
我個小朋友讀過德怡n班同k1,但係之後都轉左真光讀

因為咩?

複式洋房

GeorgeFa 發表於 19-8-3 14:17
因為咩?

其實德怡啲老師系都ok既 但系成日轉老師 我唔太放心 所以轉左去真光囉

男爵府

GeorgeFa 發表於 19-8-3 11:35
我都有考慮萊恩,不過唔知好唔好。
其實我有問過個net班主任小朋友嘅進度,次次答d野都好虛,好似遊花園咁 ...

萊X唔太重視德育,都係hea 教。

複式洋房

cocotyl 發表於 19-8-3 14:20
其實德怡啲老師系都ok既 但系成日轉老師 我唔太放心 所以轉左去真光囉

我都係擔心呢個問題,今年走左好多老師啊,尤其2歲班,班班都走2個老師

複式洋房

teaspoon 發表於 19-8-3 14:20
萊X唔太重視德育,都係hea 教。

淨係顧成績

大宅

SaBB 發表於 19-8-3 13:52
esf RC year 1 吾難入, 朋友仔女非esf 幼稚園生都入到。Shatin junior 及quarry bay 比較難入。
...

我係想考 RC... 但感覺就只得呢個 choice...
始終我女係12月尾既細 b.. 我唔敢抱咁大期望..
考唔到就要入本地小學了..
(直私都會考下.. 但都係唔大期望)

複式洋房

GeorgeFa 發表於 19-8-3 14:22
我都係擔心呢個問題,今年走左好多老師啊,尤其2歲班,班班都走2個老師
...

我個仔啲英文系K1開始真系有好大進步 佢好中意番學架 但系個老師教教下都走左 而且上年k1個外籍開學都未黎 等左幾個月先有

複式洋房

cocotyl 發表於 19-8-3 14:44
我個仔啲英文系K1開始真系有好大進步 佢好中意番學架 但系個老師教教下都走左 而且上年k1個外籍開學都未黎 ...

下,請唔到人定點?開左學都無人教?咁點上英文堂?呢間學校管理真係好有問題
不過我個仔個個net都唔係好好,派返黎d journal, handbook comment好hea

侯爵府

Del

大宅

SaBB 發表於 19-8-3 15:02
考 得RC可考埋Anfield ,其實有不少選擇.
國際學校尤其esf 吾似本地學校、不是揀best of the best 黎收。:f ...

但 Anfield 有無中學?.. 呢間比較少聽人講..

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只係K1, 真心覺得唔值得比呢D錢

首頁
34567...11

尾頁

跳至