時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

自從十幾年前,嫁了搬出九龍,好少回去新界,早幾日因工作關係,要去元朗,當天因不合作運動,我提早出門,幾經轉折才到達目的地。
工作完,我被告知交通癱瘓,熱心市民建議我先找餐廳坐下飲杯茶才離開,店內老闆熱情招待,跟食客談天,他們齊心說:黑衣人又搞事,香港就來被他們害死! 其中一食客還說剛才有一名陌生外國人行跡鬼祟,在街上不停地拍照。

其後,我轉到大橋街市逛逛,各檔主愁雲慘霧,同聲說生意淡薄,那班示威者搞亂元朗,嚇到居民不敢出街,最後我跟他們買了些東西再前往巴士站,經過新鮮出爐舊式麵包舖,我買了蝴蝶餅,豆沙軟餅,皮蛋酥,叉燒酥,沙翁各一件,只需二十四元,古早味道,值得回購。

在元朗,感受到在市區很久沒接觸的温暖和人情味。

七二一,只是告訴誰人走來搗亂別人原先太平的社區,變得不再安穩。

bktcc  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-8 08:20

禁止訪問

大宅

月見草 發表於 19-8-8 04:34
班乞衣避重就輕,唔敢提早一日邊個走去元朗搞人哋叫口號「得元朗得天下」,俾人打到一戙都冇?
先撩者賤, ...

係呀 根本係個圈套 有很多人都知道當天雞地唔好去同埋唔好著白衫 係班叔父忍唔住上左西鐵站
唉.......

大宅

回覆樓主:

唔係喎,依家元朗先好好行,無哂啲水貨客,咁先係以前既元朗

子爵府

你講出咗個事實!

無奈,仲有好多人盲撐啲乞兒

子爵府

vc0504 發表於 19-8-8 07:17

你呢個諗法好自私!

無人當然好「行」啦,但全個元朗啲商戶唔知捱到幾耐。嗰度要養幾多人

子爵府

Liontigerma 發表於 19-8-8 07:38
你呢個諗法好自私!

無人當然好「行」啦,但全個元朗啲商戶唔知捱到幾耐。嗰度要養幾多人

黃屍通常都自私

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vc0504 發表於 19-8-8 07:17

真係咁正?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

capricornbb 發表於 19-8-8 04:16
自從十幾年前,嫁了搬出九龍,好少回去新界,早幾日因工作關係,要去元朗,當天因不合作運動,我提早出門, ...

唉~盲撑!真係黃人先做到咁透徹! 明明係入去搞事
放下自在

侯爵府

capricornbb 發表於 19-8-8 04:16
自從十幾年前,嫁了搬出九龍,好少回去新界,早幾日因工作關係,要去元朗,當天因不合作運動,我提早出門, ...

其實啱架,黑社會那麼善良,沒人指示冇錢收點會無端端打人?所以政警黑勾結就梗既啦。
其實我覺得無論咩政見都好,藍絲黃絲也罷,可以不認同佢地遊行示威,可以鬧佢地攪亂你所謂正常生活。但不能將黑社會明目張膽集結,揸住武器通街走,等係西鐵站口,走上西鐵冇差別施襲視若無睹,依家竟然開貼為佢地漂白,樓主良知哪裡去了?唉,做人唔可以咁樣㗎。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

住左元朗廿年,元朗人真係擁有香港久違了的人情味,都係果句,沒有黑衣人,那會有白衣人
龍鳳媽

珊瑚宮

Myluckybaby 發表於 19-8-8 07:52
其實啱架,黑社會那麼善良,沒人指示冇錢收點會無端端打人?所以政警黑勾結就梗既啦。
其實我覺得無論咩政 ...

白衣人錯, 但黑衣人更差, 佢地破壞香港行為仲衰過黑社會。
沒有黑, 何來白。
事情係邊個顏色開始先?
正如矛頭指向林鄭, 元朗事情個矛頭亦應係黑衣人。

大宅

Liontigerma 發表於 19-8-8 07:38
你呢個諗法好自私!

我淨係話小咗水貨客咋喎,我都日日有去大橋消費,而元朗人要買餸要食飯既,終於都會出街消費喎,咁你覺得我自私都係咁話啦,之前個個都講水貨客阻街,你唔話佢地自私

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

白衣人肯定錯! 如果無之前咩光復元朗, 黑衣人又點會入去搞搞陣?
放下自在

大宅

good_pig 發表於 19-8-8 07:49
真係咁正?

係,可以行返行人路

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

白衣人錯係鐵一般事實
但都要知道冰封三尺非一日之寒,由連儂牆,光復元朗,同黑衫話官迫民反同道理
邊面先撩起火頭大家心中有數
用易暴易方法黎抗衡相信大部人市民係唔想見到

大宅

佢哋不停loop元朗白衣人,
因為佢地絕對明白:破壞中聯辦係好大件事
所以只要佢地一講白衣人,記得提佢中聯辦

超級版主

超級版主

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

侯爵府

黑衣人最叻扮可憐 - 經典是 721

兩幫人集體毆鬥、打輸的一幫人屈別一幫人無差別打市民 - 時政擂台 - Baby Kingdom
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22648277

普通市民才是真可憐。

無差別攻擊普通市民 - 時政擂台 - Baby Kingdom
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22652054
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vc0504 發表於 19-8-8 08:06
係,可以行返行人路

多d幫襯下元朗小店,唔好比無良業主租比無良藥房賣山寨藥比遊客

首頁

尾頁

跳至