懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

8月5日 36週5 中午突然肚痛想去便便但坐廁所10分鐘都冇 我唔敢用力疴 跟住痛左15分鐘到就冇再痛 我原本打算再痛就入院檢查 但因為之後冇再痛所以就冇入院

8月6日 冇痛冇穿水冇見紅 大約中午12點我去廁所見到底褲有pat約5cm啫喱狀濕左 我以為係穿水 之後上網查返應該係宮頸軟化分泌物 係宮頸開左gei徵兆 話1星期內就會生 我原本8月7有37週產檢 但我有d擔心 即刻打去改期 改左即日3點半

大宅

到左診所 有部機check宮縮情況 一check已經發現我宮縮緊 每10分鐘2次 跟住醫生同我檢查宮頸 一放手指 醫生就話我已經開左6cm 會係半夜前生 要即刻安排入院 佢好奇怪點解我會感受唔到宮縮同唔痛 佢話一般開一度已經好痛 但我完全冇感覺 佢話我應該係急產體質 會好快生 如果我冇提早去檢查 今晚就會係屋企生左

好彩診所係醫院隔離 醫生一步都唔俾我行 由診所到醫院產房全程坐輪椅同車 到左醫院咩手續都冇做就入左產房 跟住博機check宮縮 助產士來同我傾計 佢話佢未見過開左6cm完全唔痛 佢話一陣醫生會來同我人手穿水 到時可能我會開始痛 其實我book左打無痛 佢問我仲打唔打 因為我應該會好快生

大宅

之後約6點醫生來幫我人手穿水 我感到一股暖水流出 之後我問醫生我依家點 佢話佢幫我穿水時check到已經開到7-8度 佢問我係咪真係唔痛 我話我真係冇感覺 唯一痛係琴日想去便便 痛左15分鐘左右 跟住佢話我開得好快 有機會一小時後會開足10度 我個主診醫生會係我開到9度到產房同我生

之後我同助產士傾打唔打無痛 佢話我即使打都唔會幫到幾耐 因為到十度都會唔用藥 依家都已經7-8度 佢話佢會俾笑氣我 一陣痛可以聞 跟住穿水後約15分鐘我開始覺得痛 果時助產士話我宮縮係每十分鐘3次 佢話到每1-2分鐘一次就生得

大宅

之後開始越來越越痛 我開始要聞笑氣 聞完都ok 去到大約7點 開始痛到笑氣都冇乜用 仲越聞越暈 跟住醫生到左 之後gei事我就痛到完全唔記得啦 連醫生話要剪一度會陰我都冇感覺 係去到佢產後同我縫我先知剪

Bb係8點左右出世 大約6lb 差4小時先37週 不過醫生都當佢37週足月 一切檢查都正常

呢個分享係想講 原來唔穿水唔見紅冇感受宮縮同痛 宮頸都可以開 而多數呢種情況係會開得好快 生得好快 所以有咩懷疑都係揾醫生檢查左先 祝各位一切順利

男爵府

hwsn0611 發表於 19-8-8 17:59
之後開始越來越越痛 我開始要聞笑氣 聞完都ok 去到大約7點 開始痛到笑氣都冇乜用 仲越聞越暈 跟住醫生到左 ...

恭喜曬, 犀利呀,冇乜點痛到就已經開到7、8度,好彩你早左去檢查

大宅

恭喜!好好啊!冇痛好耐

子爵府

hwsn0611 發表於 19-8-8 17:59
之後開始越來越越痛 我開始要聞笑氣 聞完都ok 去到大約7點 開始痛到笑氣都冇乜用 仲越聞越暈 跟住醫生到左 ...

6cm即係開6度? 6度都唔痛真係好舒服 恭喜恭喜

珍珠宮

.

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-8-8 18:19
6cm即係開6度? 6度都唔痛真係好舒服 恭喜恭喜
...

唔知呀 係掛 醫生同我講cm 助產士同我講degree 我都唔知 我諗係差不多野掛

子爵府

大小平安就好^_^媽媽好叻!

男爵府

畀面勳章

好羨慕你啊!我都想開到六度都唔痛

複式洋房

回覆樓主:

最緊要有驚無險,大小平安,媽媽好犀利

複式洋房

好羨慕呀!如果我係樓主咁就好啦

複式洋房

恭喜