自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

男爵府

kkyyn 發表於 19-8-11 21:01
回覆 dragon813 的帖子

現在覺得社會安穩比民主重要得多
一向都覺得有自由就夠,民主有冇都冇所謂

侯爵府

回覆樓主:

大陸有無得諗?一嚟錢方面ok啲,二嚟我唔抗拒

侯爵府

kkyyn 發表於 19-8-11 21:01
回覆 dragon813 的帖子

現在覺得社會安穩比民主重要得多

大宅

傻貓貓 發表於 19-8-11 20:54
老公搵唔搵到工又係最大考慮因數,我唔介意超市做收銀

我覺得男人想法最重要,佢有決心去做比你有決心去做事情會容易辦好多。英文好,好多工都可以做,英文唔好就預左要去唐人區揾食。

水晶宮

回覆樓主:

日日都唔想、唔敢睇新聞,但唔睇又唔得

水晶宮

傻貓貓 發表於 19-8-11 20:54
老公搵唔搵到工又係最大考慮因數,我唔介意超市做收銀

咁真係好depends

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-8-11 20:22
香港教育算係好好,外國好多 government school 連音樂堂都要籌錢先請到老師黎教一年,午膳安排都不及香港 ...

所以咪話,啲人話香港政府幾差幾差,根本身在福中不知福。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

傻貓貓 發表於 19-8-11 18:11
從來冇諗過移民,今次真係頂唔住背景普通市民,有私樓不用供,有車位不用供,有兩個小朋友,請問邊個 ...

呢d邊可以問人?是影響自己、一家人的決定。
每個人既考慮、背景、選擇都唔會一樣。
亦唔應該隨便相信人既意見。
一定要自己去搵資訊,自己研究,自不然會有結論。

別墅

MeowMuiMui123 發表於 19-8-11 21:43
我都唔覺澳洲排華。好多Aussies好nice。

我都唔覺。

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 19-8-11 20:22
香港教育算係好好,外國好多 government school 連音樂堂都要籌錢先請到老師黎教一年,午膳安排都不及香港 ...

香港投放在教育資源多,但按人均資源又未必是多。外國的每班學生人數可能比香港少,每個國家的教育制度及方式也不一様,真係要睇你喜歡什麼模式的教育。

男爵府

一心一意 發表於 19-8-11 21:46
我覺得男人想法最重要,佢有決心去做比你有決心去做事情會容易辦好多。英文好,好多工都可以做,英文唔好 ...

英語國家就係!
但非英語國家係英文幾好都未必請,除非專業人士同當地缺位

禁止訪問

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

想請問外國好多國家即係邊幾個國家?

禁止訪問

子爵府

親子王國15週年勳章

stkyo 發表於 19-8-11 22:11
想請問外國好多國家即係邊幾個國家?

我知英美澳紐都有 underfunded schools 呢個問題,然後老師自己人工唔高但為左學生,要自己出錢去維持教學 我朋友要籌錢幫自己母校。

我教授話法國大學 underfunded,所以佢同好多法國人唔留係法國教大學,走出去歐盟其他國家。其他發展中國家就

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

1998Ruby1998 發表於 19-8-11 22:20
我知英美澳紐都有 underfunded schools 呢個問題,然後老師自己人工唔高但為左學生,要自己出錢去維持教學 ...

咁應該數量唔多,因為我自己住英國十幾年,暫時無聽過呢個問題,我女以前學校係有免費教fluet,council 仲免費借樂器,不過書就要自己買

英國low income家庭係free school dinner,我試過唔記得幫我女交飯錢,學校會照比餐佢食,唔會餓親

免費教育係去到完成A level,十幾廿年前,英國讀大學仲係免費

其他國家我就唔清楚不過我自己係幾鍾意英國嘅教育/學習模式,所以先移民過嚟

翡翠宮

回覆樓主:

我的話,最簡單係返鄉下住(廣東);或者近近哋過條河過深圳,已經係另一境況。我以前喺深圳住過幾年,而家更比以前好。

侯爵府

Del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

green_flower 發表於 19-8-11 21:28
兩年前去住過兩個月,果邊天氣好熱,一年四季都咁熱,幾難頂,買嘢唔平,有d比香港貴。但d人幾nice,有小 ...

十幾年前去過一次sg ,之後都冇再去過。
作為旅遊城市,自己就唔太喜歡呢個國家。
不過,為小朋友攪移民,就另外一種想法。

象牙宮

SaBB 發表於 19-8-11 22:50
原來讀State school要自己買書?我以為讀independent school, 用學校比既舊書。
記得以前有牛奶金、而家仲 ...

Sorry,我寫得衰,我想講學樂器個本書

英國讀書無書,自己抄notes,老師會派啲影印notes,連抄notes嘅薄都係學校免費派

牛奶金係Child benefits嘛?而家仲有,一個月有幾十鎊,比到16歲,after 16歲仲係讀緊全日制學校就會繼續比,好似比到19歲

1998年開始大學要比1千鎊一年學費,而家就差不多十千

首頁
34567...18

尾頁

跳至