時政擂台

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

momobbpig 發表於 19-8-24 23:16
不過,你這個比喻唔係好啱~
因為父母是長輩,子女聽從父母說話是應該的,因為父母與子女的地位不是平等。 ...

認同我都覺得用父母嚟比喻唔太恰當現在的政府係完全漠視民意~睇每日四點嘅警方記者會更加覺得警察處事幾咁荒謬~警民關係咁差其實係佢地自己一手做成

複式洋房

PTMCYS 發表於 19-8-21 17:37
唔可以咁講既, 如果你係佢老公, 人家帶你去見佢朋友, 一樣可以話你失禮, 這些說話在家庭係唔可以講的, 沒 ...

同感,我c6話放催泪煙的先係暴徒,我會同小朋友講,點解會放催泪?我拿左張紙俾小朋友睇其中一面,問佢,張紙係點,佢話係全白色,我話無錯,然後,我将紙反轉,再問佢,你又見到咩?佢話,有公仔,有花紋。我話,無錯啦,如果我地只睇一面,見到警察放催泪,但見唔到另一方面有人用磚,棍去攻擊警察,我地算唔算全面睇問題呢?去攻擊的理由無論多漂亮,暴力係解決唔到問題,正苦工作係有問題,but已經多次表明希望對話,但另一方面又話無大台,又話素球缺一不可,其實好難傾。但我同C6有共識就係唔可以搞到小朋友,我地都好反對帶小朋友走到最前面的家長, 算係求同存异。

子爵府

wyeth冷知識勳章

sinsinbaby 發表於 19-8-18 18:02
依家啲黑衣人成日話自己為左良知,以為自己好偉大,為左正義。但在於好多人黎講,佢哋正正是失去應有既良知 ...

子爵府

wyeth冷知識勳章

PTMCYS 發表於 19-8-24 12:33
若然以交稅來定政府的話事權, 概念會有問題, 如沒記錯, 香港交稅最多的百份比, 都集中係商家/權貴/有錢人 ...

公爵府

Jagiya 發表於 19-8-24 11:54
但係,政府唔係我地啊媽,我地有比稅佢做野。 香港人先係老闆呀

92樓講的野勁啱

公爵府

Jagiya 發表於 19-8-24 11:54
但係,政府唔係我地啊媽,我地有比稅佢做野。 香港人先係老闆呀

得罪講句,交稅唔等於老闆,咁N無人仕又係咪無say?甘我交得多過你又係咪我大權D?如果你覺得交稅等於老闆,咁我哋亦都應該已交稅金額作基準,決定話事權。你同唔同意

複式洋房

alicego62 發表於 19-8-25 11:14
得罪講句,交稅唔等於老闆,咁N無人仕又係咪無say?甘我交得多過你又係咪我大權D?如果你覺得交稅等於老闆 ...

上面有人將政府比喻父母子女關係所以我指出此點。 另外,所有人都係這社會的一份子。 警察犯法與平民犯法都要上法庭由法官審判。警察是要執法非司法 現在警察變了司法,這社會是否由警察決定示威者是否有錯? 警察為甚麼要在拘捕後毒打示威者。 這個社會的持份者是所有香港人包括n 無人士

公爵府

Jagiya 發表於 19-8-25 12:41
上面有人將政府比喻父母子女關係所以我指出此點。 另外,所有人都係這社會的一份子。 警察犯法與平民犯法 ...

警察行駛司法權?佢地坐左法官位?點樣司法?真心請教

複式洋房

alicego62 發表於 19-8-25 12:47
警察行駛司法權?佢地坐左法官位?點樣司法?真心請教

咁點解警察在拘捕後要毒打? 真心請教這是否正確

司法是指判定誰人有罪。警察是判定了示威者有罪才毒打他們

公爵府

Jagiya 發表於 19-8-25 12:52

司法是指判定誰人有罪。警察是判定了示威者有罪才毒打他 ...

自己去信問相關部門啦,我我就唔覺得有問題啦,不過你都唔會同意我㗎啦。同埋我呢啲師奶嘅意見都根本冇參考價值

大宅

淨係布袋彈/彈珠都坳到依家,佢仲係話彈珠,你話死唔死?

別墅

Jagiya 發表於 19-8-25 12:52

司法是指判定誰人有罪。警察是判定了示威者有罪才毒打他 ...

只要示威者唔犯法(包括不非法集結,不破壞公物,不騷擾別人,不阻礙交通工具⋯等等),也不會出現警察憤恨示威者既情況。完。

唔好同我講示威者既行為係比政府逼出黎既,我完不同意,我見到既只有示威者不停威逼政府。因為示威者考慮既只有自己想要既野,自己既立場,但一個政府需要考慮既係全個社會既現況同影響,若果政府隨便就答應一班人既要求,呢個係一個不負責任既政府。

子爵府

IPodnano 發表於 19-8-25 00:20
是非黑白希望大家都分到,良知也希望每個人都有。
請問警察無法無天打人係咪岩呢?又請問示威者點失良知? ...

假設妳說的"是非黑白", 應該是以法例的基礎下界定吧..... 如果事件已觸犯法例, 良知只能在判刑時的起量期作考慮.

1) 示威者合法遊行和集會的表達, 是符合基本法, 完全沒有錯誤, 受到法律的保護.

2) 示威者不依已批的路線遊行, 已屬非法, 破壞公物和市民財產, 霸佔道路, 阻外其他市民使用交通工具和道路, 攜帶攻擊性武器, 攻擊執法者和市民, 恐嚇, 私刑, 禁固, 縱火, 癱瘓機場, 在紀律步隊宿舍破壞和滋擾他們的家人等, 已涉及犯法和暴力, 在這裡我只看到犯法, 看不到良知... 有沒有支持者遣責?

3) 警察打人, 像北區醫院的案件, 很明顯不對, 警方已嚴例遣責, 事件已進行司法程序, 沒有人說啱.

4) 警察無法無天打人----> 這個必須要每單案件來評論, 不可以混為一談, 不能對號入座地標籤, 建議報案調查, 記者追得咁貼, 真的應不會只流傳, 並會受理. 但若示威者的暴力升級, 令警察行動亦升級來驅趕示威者, 把拘捕疑犯的可使用武力提高, 便不是我們小市民可憑自己基本知識來判斷, 當行動升級, 他們可按照升級的指引來行動, 裡面涉專業的判斷, 關鍵在於當時定立指引的基礎和國際性的手法來作參考標準.

警監會亦提議引用多國的防暴專家來評論警方的處理手法, 這個是合理的參考. 但一段調查都需要事件完結才會開始, 市民必須要耐心等待.

按照昨晚在法國的示威, 我看見示威者的裝備沒有像香港的完善和專業, 都使法國警方發出多枚催淚彈和水炮車來驅散示威者, 並拘捕了60幾名示威者, 新聞沒有播出拘捕的過程, 不能作比較, 但相信不會乖乖自首就擒吧. 假設法國能用水炮車驅散較為標準, 是否香港應加快使用呢? 這可以避免警察和示威者的近距離衝突. 但有議員像如臨大敵的擔心使用水炮車, 那是否香港的執法還不夠法國的標準嚴厲? 這只是個假設給大家多一個角度來思考, 如有不對, 請補充.

亦希望幫到大家在家裡中立地討論.

子爵府

joycheung801 發表於 19-8-25 15:43
淨係布袋彈/彈珠都坳到依家,佢仲係話彈珠,你話死唔死?

這個我都覺得好奇怪, 為何被什麼物件弄傷都攪咁耐, 十分耐人尋味, 爭論的疑點重重.

1/ 為何沒有醫生的公開報告?
2/ 為何沒有當時人和法律團隊出來遣責警方?
3/ 當時怎樣反彈去女傷者身體? 是否蓄意還是意外?
4/ 女傷者當時為何在場, 身上有沒有攻擊性武器等?

這些都係幫女傷者求公道, 為何沒有消息? 雖知越遲對案件越不好.

大宅

回覆樓主:

我同老公都係1黃1藍,咪大家盡量係屋企唔好講,最緊要互相尊重,真正既和諧係可以容納唔同聲音,除左呢樣野,我同老公其他方面相處都ok, 我又唔覺得要因為呢樣野而講到咁嚴重大家相處唔落,我地而家仲好期待我地既第一個小寶貝就快出世,大家也有共識將來要教育佢可以獨立思考,唔係話支持邊一面,就果邊做既所有野都正確

子爵府

mingmama 發表於 19-8-25 01:42
認同我都覺得用父母嚟比喻唔太恰當現在的政府係完全漠視民意~睇每日四點嘅警方記者會更 ...

我諗貼主想帶出年輕人一般思想未完全成熟, 沒有真實面對過社會的人性險惡, 會比較自我理想主義, 容易受人利用, 需要先學習守規則, 從不同的角度和範疇思考, 當成熟時, 會發現與年輕時的想法未必相同, 亦會明白當年長者的苦心.

聖人言: 先修身, 齊家, 治國, 平天下, 亦有他的過中道理.

假設一個小朋友, 他雙親在他成長時期傷亡, 離異, 令他沒有適當的教導, 如果他成年後做出犯法的行為, 亦要為他自己的罪行而負責及定罪, 良心/人性化只能在定罪後作為減刑的考慮.

其實每個比喻都有不同人的解讀, 這個係自由, 知識型社會的特性, 但一切必須建基於法律的基礎內, 若然失去了, 我們就失去了以往的價值.

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 至尊種植勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 7周年華麗國民 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 爸B勳章 魅力王子 魅力公主 遊學勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 月餅勳章 2016畫展勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

大宅

回覆樓主:

我都剛嘈完

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-8-24 12:33
若然以交稅來定政府的話事權, 概念會有問題, 如沒記錯, 香港交稅最多的百份比, 都集中係商家/權貴/有錢人 ...

公爵府

2024年龍年勳章

講真,夫妻政見唔同就唔好討論。

我係藍,C6係黃
態度上我十分強硬,我叫佢唔好同我講政治。

黃絲朋友我絕哂交,一咪話警察濫權,黑衣人既暴行絕口不提

首頁
45678...9

尾頁

跳至