時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

洋房

作為廣州市民,我強烈建議香港0既朋友大膽d多d到內地各個省市睇睇。內地近10年既發展真系超乎好多人0既想像 – 包括我自己在內。從基礎設施到環保到民眾既質素(特別系80後及更後生的新一代)相信都同好多香港人既印象完全唔同曬。

中國大陸雖然有各種言論規限,亦唔可以好方便咁訪問國外社交網站,但大多數80後既民眾心水都好清。知道我地國家適合行乜野制度、唔適合行乜野制度。點解有d野政府唔放開,唔俾所有人隨意接觸。一個擁有如此廣闊領土和人口、發展程度如此不平衡既國家,好多政策都需要考慮整體社會情況而做出,肯定無辦法照顧到所有人。我地學識左忍讓和妥協。但唔代表民眾心中無一把尺。目前中國政府做既大多數決策都系對國家整體發展有正面作用,所以民眾先願意接受其統治。如果有一日呢個情況發生顛覆性改變,民眾亦肯定會企出黎。
我祝福香港可以繼續發揮其獨有既制度優勢,繼續成功。講真,中國實在唔需要將香港變成一個同廣州相差無幾既普通城市。相反,香港目前實行的法律和社會制度如果可以持續保持成功,對中國既意義系非凡既 – 一個有中央集權優點又有西方民主法治優點同時存在既國家(兩種制度可以互相參考持續改善就perfect啦),全世界仲可以去邊度穩得到?

We can’t have the best of both world, can you? Maybe we CAN!

補充內容 (19-8-16 16:37):
發呢篇文主要系因為見到有香港朋友擔心最近香港發生既事會影響其在內地既人身安全以及不受內地民眾的歡迎。希望有助釋除大家既疑慮。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

老實,我唔信你

廣州市民,係唔會用呢種語調同用詞

allah    發表於 19-8-16 21:27

伯爵府

代號Fb。

洋房

回覆 I9528 的帖子

从细睇tvb大,有乜甘出奇?以前广州用天线同放大器系收到无线电视节目,可能你唔知道。

洋房

回覆 媽媽YAN 的帖子

我无香港手机号,所以只能通过FB登入黎咯。

琥珀宮

畀面勳章

RexCai_FB 發表於 19-8-16 16:45

从细睇tvb大,有乜甘出奇?以前广州用天线同放大器系收到无线电视节目,可能你唔知道。 ...

做乜忽然轉簡體呢?
我廣州嘅親戚,相信比你睇 TVB 嘅年資仲長,但唔會咁講嘢囉

洋房

I9528 發表於 19-8-16 16:42
老實,我唔信你

廣州市民,係唔會用呢種語調同用詞

为左等大家都容易阅读同理解,所以刻意用多d大家比较熟悉既文字和语法。就系甘简单。

大宅

RexCai_FB 發表於 19-8-16 16:32
作為廣州市民,我強烈建議香港0既朋友大膽d多d到內地各個省市睇睇。內地近10年既發展真系超乎好多人0既想像 ...

大陸的發展一日千里,法制也在遂步完善,機遇無限。但香港有班黃屍,總之見到個中字就反,完全蒙蔽自己對眼。一講逃犯條例,就話通過咗,內地公安就唔使搜查令直接上門拘捕人,一同佢講依家世界變啦!唔會再係咁。跟著佢就話我的上一代祖先比共產黨逼害,逃犯條例包裝美麗。會變咩?可能真係要今次的暴徒傷害到佢屋企人,先會醒覺。根本連逃犯條例係咩都唔知,只不過為反而反,更加唔會正視大陸的進步。一個小朋友從小長大都會不斷犯錯,更何況一個有14亿人口的大國,跟著佢會答你,我很愛國,但不喜歡

琥珀宮

畀面勳章

RexCai_FB 發表於 19-8-16 16:48
为左等大家都容易阅读同理解,所以刻意用多d大家比较熟悉既文字和语法。就系甘简单。
...

算吧啦你

洋房

你唔信系你自由。我系希望大家可以多d交流。目的唔系要你信d乜或者唔信d乜。多谢。

洋房

回覆 holt2072 的帖子

其实每个人有每个人自己的立场都系可以理解也应尊重,但如果基于自己立场而拒绝了解真相/事实就好危险咯。

大宅

回覆樓主:

樓主你內地人?
咋的說民眾嘅質素
該是說 素質 啊

洋房

回覆 SUISUIBEBE 的帖子

嗯,我是广州人。“素质”在粤语里面用“质素”表达比较多吧?

男爵府

RexCai_FB 發表於 19-8-16 17:13
回覆 SUISUIBEBE 的帖子

嗯,我是广州人。“素质”在粤语里面用“质素”表达比较多吧? ...

阿廣州BB, 你任廣州邊到, VPN上FB會唔會俾人拉。

子爵府

回覆樓主:

幾年前,同朋友去過上下九路的蓮香樓飲茶,真是不同香港嗰間。

洋房

回覆 blee427 的帖子

我地家下唔用vpn架啦。转用shadow socks好耐啦。同埋国内“翻墙”如果无做反动0既野系唔会有乜野事架。

洋房

回覆 fatgarden 的帖子

饮茶推荐去陶陶居或者泮溪酒家咯,莲香楼我觉得麻麻地。

男爵府

RexCai_FB 發表於 19-8-16 17:22

我地家下唔用vpn架啦。转用shadow socks好耐啦。同埋国内“翻墙”如果无做反动0既野 ...

咁你哋都自由,咁你而家在BK PO 呢段叫唔叫反動呀

男爵府

估且比佢講多啲啦,我覺得佢冇惡意。咁你知唔知“守護全世界最好的阿中”係乜嘢嚟?

洋房

我照实讲,无反对政府,点算反动啊。内地无大家想象中甘可怕架。

首頁
12345...7

尾頁

跳至