自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

andre_mama 發表於 19-8-20 08:41

仲有,呢廿年做過乜?香港政府呢廿年嚟未不斷放低質人口 ...

雖然講到口水乾,150係港英政府同中國簽加大,而且審批權在中國。如果真係怪,就要怪香港低質男上去扮高質男,吸引或者被低質女利用。

而福利政策,係改過提升做七年,但被司法覆核推返左。

同埋講多件事比你聽,本來香港更多你口中的低質人,因為回歸初期,係話港人國內仔女係直接有居港權(即係150都唔駛),已打到去終院,係董伯伯尋求人大釋法先截到。(多得八號風球,令我有機會睇鏗鏘集我先知,個節目有梁家傑同陳日君謝政府唔應該咁做)

大宅

andre_mama 發表於 19-8-20 08:41

仲有,呢廿年做過乜?香港政府呢廿年嚟未不斷放低質人口 ...

我諗唔可以刀切所有新移民都係冇貢獻,佢地(包括南亞人)都係填補低下職位既勞動力,但政府冇好好做協調係真,亦冇舒緩社會矛盾, 往往新移民成為所有社會問題的代罪羔羊,教育就話佢地搶學位,條街唔乾淨又係佢地錯晒,大陸遊客多做成滋擾等。呢d其實係政府部門既問題,佢地唔處理,或者叫冷處理,到真係民怨大爆發就太遲

水晶宮

palmier 發表於 19-8-19 21:13
宜家睇返董建華係好有遠見、好有心為香港,大家係時候反思究竟邊個拖佢落黎
...

董生係真心想做好特首,幫市民,無奈有班人興風作浪,扭曲好多德政。

伯爵府

回覆:十年河東十年河西

原本八萬五是可以幫助香港的住屋問題,不幸遇上金融風暴,地產商和負資產的人便叫政府停止八萬五,加上很多香港人被報紙誤導,董建華便不可以不聽所謂的民意,香港人真是自作自受!

大宅

chitchitmum 發表於 19-8-20 09:00
我諗唔可以刀切所有新移民都係冇貢獻,佢地(包括南亞人)都係填補低下職位既勞動力,但政府冇好好做協調 ...

當個個地區政府都有政策保障地區原生居民時(包括中國各地戶藉制度)香港政府既政策就即時比下去。香港原生居民感覺唔到香港政府有被保障過,政策傾斜新移民,仲要講「唔鍾意就走」點到香港人唔嬲?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

amypekkle 發表於 19-8-19 23:48
「知唔知, 點解數碼港無大型數據中心進注, 原因竟然係電力不足!!!!」~
請問資料來源??

我就係知有一間公司,因為咁既原因,無將佢地既數據中心搬入去啦!

因為數碼港既電力設計只符合普遍創科公司,你睇下而家有無大型數據公司?
我記得初初發展數碼港時,係話發展成為數據中心架!置於點解變左地産項目就唔知啦!

男爵府

jojochanchan 發表於 19-8-19 23:48
個個都覺得深圳咁勁,香港咁差,全部死返上去買樓生活啦,痴q線,記住有病千祈唔好返香港醫呀
...

冇人話香港差,只係世界在前進,大陸在前進,香港仍在原地踏步
愛之深,憾之切,你明唔明呀!!!

男爵府

當年係亞洲金融風暴係導致樓市大跌主因,不是董生的8萬5',他希望全民教育提高多所學院升挌大學,我層樓跌咗一半我冇怪佢!CY又是實幹的,限奶令,零雙非,盲搶地後建居屋,得罪京官,大地產商所以冇得留低!貪曾只識貪着數,揾着數不值一提!

大宅

JoslynPeonies 發表於 19-8-19 20:59
只可以話:自作孽,不可活。

Agreed.多得班泛民議员阻礙香港發展

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

chitchitmum 發表於 19-8-20 09:00
我諗唔可以刀切所有新移民都係冇貢獻,佢地(包括南亞人)都係填補低下職位既勞動力,但政府冇好好做協調 ...

係政府冇做任何野, 太多大陸遊客, 只是叫港人包容. 其實宜家少咗好多大陸遊客, 政府應該開始制定一D措施, 防止日後多番遊客時對港人的影響.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

palmier 發表於 19-8-19 21:13
宜家睇返董建華係好有遠見、好有心為香港,大家係時候反思究竟邊個拖佢落黎
...

好明顯地產商啦,如果鋪租唔系天價,香港唔洗要甘多自由行,邊個特首無比人搞落台?咪得貪曾!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

雲卷雲舒 發表於 19-8-19 22:44
世界已經不是那個世界,香港卻還是香港

你呢句好有晢理, 但可能好多人睇唔明. 有D人故步自封, 坐井觀天而不自知.

昨晩聽收音機, 有句"當香港人唔係以前的香港人, 咁香港仲係唔係香港?", 值得深思.

獅子山下精神, 好快就會消聲匿跡.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 tansyneko 的帖子

而家都係啊, 網上吹吹鷄, 一大班人空群而出. 直到現在我都唔明白點解啲人睇唔到事實, 眼盲心盲腦殘何其多...

大宅

waic 發表於 19-8-19 21:19
董伯伯確係愛香港,好正氣嘅老人家。
C. Y 都好好,好有心。
可惜小人當道,無知嘅人又盲跟。

是的,他們視野廣闊,真心為香港人。其實融入大陸同國際,不要 isolate 香港,先可以持續發展。

大宅

yuyueng 發表於 19-8-20 10:37
好明顯地產商啦,如果鋪租唔系天價,香港唔洗要甘多自由行,邊個特首無比人搞落台?咪得貪曾!
...

貪曾時代無建居屋,所以苦了之後10-30年(令人覺得不能安居)。

子爵府

carrina 發表於 19-8-19 21:01
成日都話温水煮蛙,究竟係温水煮蛙,定係井底之蛙?

伯爵府

回覆樓主:

其實也不能怪香港當時的環境而錯失某些機會,因為當時的客觀同主觀環境都預測不到。客觀是當時全球經濟大環境泡沫爆破,投資者也變得審慎保守。而香港當時的經濟環境已經完全成熟甚至飽和,好難再配合新經濟需要的大型資源開發。而當時中國還是發展中國家,受到全球經濟衝擊影響相對較小,反而吸引當時在其他地方損手的投資者轉移到深圳等發展中城市,這些天時地利的客觀因素,當時對香港來說已無法預測。

大宅

whywhite22 發表於 19-8-20 09:03
董生係真心想做好特首,幫市民,無奈有班人興風作浪,扭曲好多德政。
...

當年好慘仲俾人叫老懵懂。邊個興風作浪我地留俾大家反思,宜家兩大政黨,大家可以翻查之前都做過d咩,香港人唔好太善忘。當然政黨只係表面,背後究竟仲有d咩勢力呢?媒體後面邊個又係大佬呢?

首頁

尾頁

跳至