跳至

首頁
23456...13

尾頁

大宅

hahemami 發表於 19-10-14 22:10
回覆 appleshop 的帖子

樓主,

想問下你你坐邊隻機? 我坐Air Canada

坐幾耐? 你預全程20小時以上

同係邊轉機,麻煩嗎? 我在多倫多轉機,要記下路線,我覺得有小小複雜。

買屋大概幾多錢左右? 在於自己的要求,同埋有幾舊。以Summerside 來說,要稍為滿意的約是CAD 30萬以上。20萬以上有些會包連接車房,如果10幾萬就會比較細和無車房。不過我見現在樓價都不斷上升。

一般比較你係去考察時睇埋屋呢? 我在面試時買的,估計萬一申請失敗,相信也會有新移民接手

如兩公婆未識揸車是否生活很困難呢? 外國總是需要自己揸車會比較方便。

想問其他城鎮有咩選擇? 仍然肯批endorsement的城鎮已經不多了,我個人所知的是 Tignish, O'Leary。 Charlottetown和 Summerside 仍有批,不過較難成功。

是否搞online business 都可以? 我不是agent, 唔敢講實,但我建議要有實體店會容易被當地接受。

你cafe 同你本來職業有關嗎? 無關,不過要講得通,同埋佢地覺得你真的會做得到。

不好意思,有太多問題,請見諒,真心想了解。 唔緊要,香港人要互相幫助,說不定將來你會是我的鄰居呢!

大宅

真係好感謝你回覆

大宅

hahemami 發表於 19-10-14 22:45
真係好感謝你回覆

不要客氣

男爵府

appleshop 發表於 19-9-13 12:24
我今日好開心,收到加拿大領事館的通知,我的工簽批准了。這個批核時間是在我的意 ...
恭喜!恭喜! 我正考慮移民PEI, 謝謝你的分享,實在令我對成個流程了解左好多!請問你由2018年5月申請到今獲批工簽,agent收費大約多少?謝謝!

大宅

estherlai 發表於 19-10-15 00:10
恭喜!恭喜! 我正考慮移民PEI, 謝謝你的分享,實在令我對成個流程了解左好多!請問你由2018年5月申請到今獲批 ...

謝謝!

Island agent CAD 55000
Province application fee CAD 10000

其他就是考察時的機票、食宿費用,之後是簽證和體檢費。

洋房

香港呢邊無搵中介?

大宅

TiffanyWong 發表於 19-10-16 18:46

香港呢邊無搵中介?

我搵過兩間,好多野佢地都要問Island agent,我擔心咁會拖慢進度,況且香港呢邊其實幫唔到甚麼,主要是Island agent做的,所以為了慳錢,我最終直接用 Island Agent.

大宅

這幾天有點忐忑,擔心Landing那天會趕唔切轉機,因為有朋友話辦 Landing 要預兩小時,加上狗狗要清關,唔敢冒險。

最終還是改了機票,會在多倫多住一晚,第二天早上飛PEI。

大宅

請問你這個plan 是真的要在當地做生意嗎?還是只需有個biz plan? 如真的要做那要做幾耐? 預算要投資幾多錢? thanks

大宅

ammc 發表於 19-10-27 21:16
請問你這個plan 是真的要在當地做生意嗎?還是只需有個biz plan? 如真的要做那要做幾耐? 預算要投資幾多錢 ...

是真正要做12個月生意的。這個計劃是到達當地後,開立公司和銀行戶口後,存入CAD 150000, 這天就是正式創立公司的第一天了,之後在12個月最少花費CAD 75000開支, 以及在PEI 居住至少九個月。

第12個月後便可以向省政府申請一封 Nomination letter, 再向聯邦政府入紙申請PR。不過申請PR期間仍要繼續生意運作,直到PR批出為止,才能獲得自由。

複式洋房

回覆 ammc 的帖子

當然是堅要做的.
在一年之內, 你(和你的公司)會有少量KPI 要滿足的, 如要花足C$75k 等.

大宅

Sorry, 吾係好明. 19/8 入表申請, 20/8 批左, 咁係幾時通知你做良民証?衣家做良民証耍4-6個星期.

禁止訪問

大宅

lylymama 發表於 19-10-28 09:28

Sorry, 吾係好明. 19/8 入表申請, 20/8 批左, 咁係幾時通知你做良民証?衣家做良民 ...

我是八月二十日入紙,九月十三日獲得簽證的。

大宅

SIS123456 發表於 19-10-28 10:52
請問PEI治安好嗎?
會否多大麻製品?
請問小朋友容易找學校嗎?

請問PEI治安好嗎? 不算好差,少罪案間中都會有CBC 新聞睇到。

會否多大麻製品? 果邊有大麻專賣店,是合法的,好古怪!但係與大麻有關的罪案又唔覺得多。當然任何地方,downtown的罪案率都是相對住宅區為高。

請問小朋友容易找學校嗎? PEI 有私立和政府學校,主要是比工簽和當地人的子女申請的。至於容易與否,我不太清楚,因為我不用為孩子找學校。

禁止訪問

洋房

如果主申請人在大陸出生,需要公證,有咩方法取得公證?謝謝!

大宅

TiffanyWong 發表於 19-10-30 14:10
如果主申請人在大陸出生,需要公證,有咩方法取得公證?謝謝!

你要問agent,睇下佢有無辦法。 個個地方都唔同,無統一系統辦理。 聽聞有唔少類似case 最後因為做唔到公正而失敗!

男爵府

好媽媽勳章

appleshop 發表於 19-10-27 21:30
是真正要做12個月生意的。這個計劃是到達當地後,開立公司和銀行戶口後,存入CAD 150000, 這天就是正式創 ...

你好, 見到你是開cafe, 想問下存入150000, 再最少花費75000, 你真的在pei租鋪開了一間cafe嗎? 開鋪手續上麻煩嗎? 因為未有pr, 會否租鋪裝修等會需時較耐?謝謝

大宅

jandk 發表於 19-11-4 02:51
你好, 見到你是開cafe, 想問下存入150000, 再最少花費75000, 你真的在pei租鋪開了一間cafe嗎? 開鋪手續 ...

Hi. Summerside在這兩年多了很多申請人,所以找舖確是有點困難,假如申請成功後就最好盡快起步找舖。

現時我已有一個心儀的舖位,業主未決定是租或是賣,我下個月land才會有結果。

開舖手續要視乎做甚麼生意而定,需否持特定的牌照,我覺得手續與香港有點相近。

開舖時間與PR身份是沒有關系的,在於你放多少時間來進行,進取些當然可以早點開業

首頁
23456...13

尾頁

跳至