時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

俏黃容 發表於 19-8-21 22:59
1. 點解暴徒可跳入閘不付款

2. 點解暴徒可以隨便用滅火筒和消防喉

關於向港鐵反映意見,希望幫幫手,寫多一點:
有港鐵車長於6月16日擠滿示威人士車廂,公器私用利用車廂廣播「香港人加油」「麻煩各位代埋我去,堅持到底」。即鼓勵及煽動示威者行為?
港鐵公司完全無措施防止員工再公器私用,變相縱容港鐵員工行為。
希望各位反映意見時一併反映埋車長利用車廂廣播公器私用這問題。thx

俏黃容    發表於 19-8-22 16:02

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

地鐵網上意見系統,好似用唔到
理由好攪笑,未能支援視障人仕的閱讀器

地鐵管理層真係好有問題,黃到出汁

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

珍珠宮

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

港鐵係另一個曱甴竇

大宅

回覆 Charitymami 的帖子

用以下呢條 Link :

https://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/feedback.php

我都寫左幾封 !

俏黃容    發表於 19-8-22 19:34

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

physiowall 發表於 19-8-22 10:18
昨晚投訴完港鐵,剛剛有專人電話覆我,話昨晚嘅列車是要接載乘客,我話我唔相信裡面只是普通乘客,你們一早已 ...

呢個解釋絕對不能接受
一早已經話唔停元朗站,好多元朗乘客都要用另外途徑返屋企,但就開一條專線畀班暴民離開。港鐵真係當人傻,咁荒謬ge理由都噏得出

俏黃容    發表於 19-8-22 22:22

大宅

hahaha789 發表於 19-8-22 12:40
有港鐵車長於6月16日擠滿示威人士車廂,公器私用利用車廂廣播 ...

616 佢講既鐘數係晏就, 係同合法遊行人士講,果日已批不反對通知書

利申:係現場聽住

大宅

shelliemaymayma 發表於 19-8-22 15:17
616 佢講既鐘數係晏就, 係同合法遊行人士講,果日已批不反對通知書

利申:係現場聽住

遊行有不反對通知書同車長是否在工作時間在執行職務時,用公司資源宣揚自己政治信息是兩回事。
重點是車長公器私用。

補充內容 (19-8-22 15:46):
港鐵車長,工作時身穿制服執勤當中職員。一言一行代表著其公司-港鐵,這亦令人聯想及懷疑港鐵立場,是否支持其言論?

俏黃容    發表於 19-8-22 22:23

大宅

hohoho2013 發表於 19-8-22 14:26
呢個解釋絕對不能接受
一早已經話唔停元朗站,好多元朗乘客都要用另外途徑返屋企,但就開一條專 ...

就係因為呢個咁不知所謂嘅答案,依家更加嬲啊!奉公守法嘅乘客就要另外自己搵方法返屋企,反轉香港嘅犯法暴徒竟然有專車接送?????

依家香港係乜嘢世界????

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

GeArBe 發表於 19-8-22 15:25
就係因為呢個咁不知所謂嘅答案,依家更加嬲啊!奉公守法嘅乘客就要另外自己搵方法返屋企,反轉香港嘅犯法 ...

真係越諗越嬲,唔用專車接走暴徒,佢哋唔會搭其他交通工具走咩?
港鐵縱壞暴徒,畀人個個星期搗亂都係自己攞嚟,唔抵可憐,祇係苦了其他乘客

大宅

hohoho2013 發表於 19-8-22 15:52
真係越諗越嬲,唔用專車接走暴徒,佢哋唔會搭其他交通工具走咩?
港鐵縱壞暴徒,畀人個個星期搗 ...

真正嘅「養狼狗咬心口」
作為納稅人我哋都有份俾錢養住港鐵呢班人!
佢哋點都要比公眾一個交代掛!

男爵府

hahaha789 發表於 19-8-22 12:40
有港鐵車長於6月16日擠滿示威人士車廂,公器私用利用車廂廣播 ...

有甘既事,即抄才對!國泰也昱這樣處理

公爵府

遇著d黑衣攪事,就要立即落閘啦,仲要比佢哋當地鉄係賊車,載佢哋打游擊,根本地鉄就係幫兇,唔該高層出來解下話。

大宅

俏黃容 發表於 19-8-22 16:03
有甘既事,即抄才對!國泰也昱這樣處理

係丫,其實6月16日就已發生呢件事,港鐵完全冇出聲,這變相包容。我覺得若港鐵早點制止利用職務之便去宣揚自己政治理念,可能職員冇甘名目張膽支持。

車長此言論亦影響刺激到在場正前往示威人士情緒更加激動。
事實證明,佢言論是有影響。
不然的話,車廂中前往示威人士都唔會將車長言論錄音及放上網自high。而報導中說有人聽到此番話落淚。

而你說國泰機長言論,其實同另一港鐵車長廣播一樣。甚至是港鐵車長比國泰機師更早發表此言論,而冇後果承擔。不排除有人有樣學樣。

我又見唔到有人提。
樓主可考慮放埋此點意見,俾更多人知反映俾港鐵。Thx

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/341209/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E6%B8%AF%E9%90%B5%E8%BB%8A%E9%95%B7%E8%BB%8A%E5%BB%82%E5%BB%A3%E6%92%AD-%E9%BA%BB%E7%85%A9%E5%90%84%E4%BD%8D%E4%BB%A3%E5%9F%8B%E6%88%91%E5%8E%BB-%E5%A0%85%E6%8C%81%E5%88%B0%E5%BA%95

補充內容 (19-8-22 16:19):
網上流傳一段聲音檔,指有港鐵車長利用車廂廣播稱:「遊行麻煩帶埋我去,要堅持到底,香港人要加油!」引來大批乘客歡呼拍掌;另外,有市民表示乘港鐵時,聽到港鐵女車長開咪叮囑:「大家萬事小心,加油!」

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

GeArBe 發表於 19-8-22 02:00
多謝JM們努力,大約30分鐘前港鐵報咗警處理啦!
我哋繼續推!繼續去信港鐵!要求港鐵再有同類事情 ...

咁咪即係推個責任比警方

男爵府

回覆樓主:

同機管局一樣,港鐵有極深黃嘅黑衣暴徒分子,好多年了

男爵府

wasabikingdom 發表於 19-8-22 16:21
同機管局一樣,港鐵有極深黃嘅黑衣暴徒分子,好多年了

好多年都逢政府必反,簡單如打風時安排,永遠都係政府錯

男爵府

回覆樓主:

港鐵要交代,港鐵要交代

大宅

擺搭港鐵

子爵府

GeArBe 發表於 19-8-22 00:23
大家快啲一齊入呢個網址,copy上面五條問題逼馬主席回覆!

我哋一定要齊心合力踢走暴徒!

done, 但up極都up唔到相

大宅

回覆樓主:

send 左,modify 左做書面語,以及提到因為佢地管理不善,而將維修費用轉嫁落清費者身上,實在不公平。

俏黃容    發表於 19-8-22 22:25

首頁

尾頁

跳至