時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

The Investigation - 811事件(香港首部以科學分析還原紀錄片)
香港教育電視

https://m.youtube.com/watch?v=ZOUN8Cca_Lg&feature=youtu.be

對這條影片十分失望,選擇性報導、葵芳站施放催淚彈前已經充滿煙霧、未有醫學報告判定爆眼原因⋯⋯

仲有1.4k like!咁樣既片點可以做教育電視?

公爵府

yamaneko 發表於 19-8-22 08:42
The Investigation - 811事件(香港首部以科學分析還原紀錄片)
香港教育電視

香港教育界己經係死左,除非清瘀血,否則下一化依然會被洗腦

清清bb    發表於 19-8-22 12:50

男爵府

回覆 yamaneko 的帖子

反正未必是事實,建議一人一信投訴

大宅

是香城教育電視嗎?私人野?

子爵府

So sad for HK education.

大宅

yamaneko 發表於 19-8-22 08:42
香港教育電視

你覺得係選擇性報導
請問有咩報章係唔係選擇性報導?tvb?定大公報?係睇呢d channel 未必睇到你cap出黎既片段 咁tvb算唔算選擇性報導?

男爵府

係youtube檢舉佢

男爵府

lovepuikwan 發表於 19-8-22 10:01
你覺得係選擇性報導
請問有咩報章係唔係選擇性報導?tvb?定大公報?係睇呢d channel 未必睇到你cap出黎 ...

咁你話俾我哋聽,警察未到時,地鐵站係咪已經有人擲煙彈?爆眼女傷者醫療報告係咪証實咗係布袋彈所傷?仲有爆眼女係咪參加緊非法集結,事實真相點解又唔講?

大宅

Small_Panda 發表於 19-8-22 10:11
咁你話俾我哋聽,警察未到時,地鐵站係咪已經有人擲煙彈?爆眼女傷者醫療報告係咪証實咗係布袋彈所傷?仲 ...

你覺得我會知?請回歸討論題目
我個留言係話好多報章平台都係選擇性報導 唔需要覺得驚訝
定你認為tvb同大公報或央視既報導係最全面同真實?

侯爵府

lovepuikwan 發表於 19-8-22 10:01
你覺得係選擇性報導
請問有咩報章係唔係選擇性報導?tvb?定大公報?係睇呢d channel 未必睇到你cap出黎 ...

https://www.hkja.org.hk/守則及指引/新聞從業員專業操守守則/

⋯⋯
操守守則

(1) . 新聞從業員應以求真、公平、客觀、不偏不倚和全面的態度處理新聞材料,確保報道正確無誤,沒有斷章取義或曲解新聞材料的原意,不致誤導大眾。
⋯⋯

大宅

yamaneko 發表於 19-8-22 10:19
https://www.hkja.org.hk/守則及指引/新聞從業員專業操守守則/

⋯⋯

唔該晒,咁麻煩你forward 俾所有報社

男爵府

lovepuikwan 發表於 19-8-22 10:17
你覺得我會知?請回歸討論題目
我個留言係話好多報章平台都係選擇性報導 唔需要覺得驚訝
定你認為tvb同大 ...

咁你覺得呢個片段係咪選擇性報道?

大宅

回覆樓主:

哩段片,不盡不實。無需相信!叫爆眼女出來報警啦!仲有幫佢做手術的醫生都要出來交代下吧!兩個重要證人都唔出來。就唔好咬定係邊個做!

大宅

Small_Panda 發表於 19-8-22 11:21
咁你覺得呢個片段係咪選擇性報道?

唔好意思 我未睇 我相信任何報導都有偏頗
只係普遍大眾都只會睇自己想睇既
只要覺得報導同自己立場唔同就會懷疑真實性
呢個係正常現象

侯爵府

lovepuikwan 發表於 19-8-22 11:59
唔好意思 我未睇 我相信任何報導都有偏頗
只係普遍大眾都只會睇自己想睇既
只要覺得報導同自己立場唔同就 ...

請你睇完再發表針對性的意見吧。

否則你未睇就以「任何報導都有偏頗」做總結的話,那麼什麼報導都不能看了。也沒有任何討論性。

而且這個不是報導,而是以香港教育電視發表的「記錄片」,不應慎重再慎重嗎?

侯爵府

正常反應是睇完先罵,不是未睇就罵「偏頗」,特別是香港教育電視製作的記錄片。

大宅

yamaneko 發表於 19-8-22 12:15
正常反應是睇完先罵,不是未睇就罵「偏頗」,特別是香港教育電視製作的記錄片。
...

睇完 佢地係就自己計算出黎既距離位置估算出當時情況
的確無醫療 傷患報告係不足
但請問呢條片係有冇代表邊個機構發出?
如果無 我相信可以睇完當參考 唔需要當作事實既全部 因為如果只以個人名義發出呢條片 無公眾責任要負 唔可以完全相信

首頁

尾頁

跳至