自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果是美國人,仲係美國護照,但離開美國10幾年,在港有永久居民身份證,已婚有仔女,有子女免稅額收入唔高唔洗交稅,有H大銀行做出糧戶口,無物業,無投資,如果銀行現在要你提交FATCA要求文件(w8 /w9),會唔會罰稅?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你保留得美國公民身份,當然要跟美國公民報稅,美國係會追你全球所得收益 。
而各大機構都會根據FATCA指引要求你報,否則亦會被罰款。

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-24 09:54
你保留得美國公民身份,當然要跟美國公民報稅,美國係會追你全球所得收益 。
而各大機構都會根據FATCA指引 ...

我明白,收到銀行信後一定會照填返去,無心逃稅,又無資產,只是無留意到2014年之後實施左FATCA, 咁報返之後會唔會罰逃稅? 因為唔知美國稅制,先上來問下有定心理準備

伯爵府

好媽媽勳章

faye209 發表於 19-8-24 10:11
我明白,收到銀行信後一定會照填返去,無心逃稅,又無資產,只是無留意到2014年之後實施左FATCA, 咁報返之 ...

其實未實施fatca 都係global tax,如果你銀行戶口唔多錢(好似US$200,000),你係不用報FATCA,但要報FBAR 同tax return. 如果一路冇報開,你可以報返三年稅+ 6/7年FBAR去bring up to date...應該唔會罰。自己search 下。你人工唔高,應該不用俾稅,上年foreign allowance > US$110,000 per annum.

題外話,收到h銀行信?我咁耐都好似冇收過。

大宅

ivyscyip 發表於 19-8-24 10:44
其實未實施fatca 都係global tax,如果你銀行戶口唔多錢(好似US$200,000),你係不用報FATCA,但要報FBAR ...

之前都無報過FBAR, 戶口從來無超過US10000,但唔知計唔計MPF架呢

我都有諗封信是真是假,hsbx信上要求3個月內要交份W8/W9,係咪先填W9交返去先再睇下有無信要求報返,我上網 search話非故意隱瞞都要罰US10000

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔駛交税都要報税,公民責任嚟
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 19-8-24 12:08
唔駛交税都要報税,公民責任嚟

我明,在香港咁多年一直都有填報,就是忘記了仲有美國果邊要報,曾經想放棄個身份,只是又要付2000幾美元,無多餘錢。。。現在想補救返

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

faye209 發表於 19-8-23 20:14
我明,在香港咁多年一直都有填報,就是忘記了仲有美國果邊要報,曾經想放棄個身份,只是又要付2000幾美元 ...

美國出名追稅追到甩褲,曾經有親戚報漏(其實我覺得佢有心),俾IRS追番7年加罰款同利息;亦有明明係銀行利息少過20美金,銀行都唔出1099俾人,點知IRS係4蚊個幾都捉,仲要係兩年後追,即係要俾罰款加利息,雖然唔多,但硬食,連CPA都話冇理由。

放棄美籍去領事館填張表交番就得,而家要錢架咩?我家人10年前就係咁放棄,仲批咗10年旅遊簽証俾佢。

珍珠宮

faye209 發表於 19-8-24 12:14
我明,在香港咁多年一直都有填報,就是忘記了仲有美國果邊要報,曾經想放棄個身份,只是又要付2000幾美元 ...

放棄身份唔洗俾錢㗎喎
交返表就得

公爵府

faye209 發表於 19-8-24 12:14

現在呢個時勢想清楚先放棄個passport...

我亦係回流美國公民,真係要年年file tax returns同FBAR , FBAR 要total 有usd 100k 先要報; 美國係worldwide taxation, 如果你賺得唔多,IRS 俾那個foreign earned income exclusion理應cover 到。

我試過有幾年唔記得交FBAR, 即刻file 番兼寫信,表明自己報哂香港賺嘅錢。

你係十多年來無報?最好問下呢度CPA點做。小心IRS, 「惹」到好麻煩,有一次佢俾notice 攞payment proof, 我要來回寫信,傾幾次電話(每次成粒鐘)成年先搞掂

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

王國長老

cathy-tse 發表於 19-8-24 13:01
咁請問如果只係在美國出生
之後全程在港
咁係咁又要交?

要,除非放棄美國籍,否則唔報就係犯法,成年後至可以自行申請放棄美籍,所以其實好多父母過嚟美國生仔未必真係對仔女係好事,有美國公民身份的話,仲有好多責任要負擔。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

rose-mag 發表於 19-8-24 12:22
美國出名追稅追到甩褲,曾經有親戚報漏(其實我覺得佢有心),俾IRS追番7年加罰款同利息;亦有明明係銀行 ...

點解我睇要手續費?

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

係香港報美國稅你地會搵邊間?謝謝

子爵府

回覆 faye209 的帖子

唔好講到俾佢追稅咁遠,即使你咁多年都有豁免,你要搵齊資料填番你十幾年來收入已經夠你煩餐死。希望你一路都有保留你收入既文件啦。

王國長老

cathy-tse 發表於 19-8-24 13:13
死啦

問題仲有啲乜嘢公民責任要付

當兵,如仗要徵兵的話。。。

禁止訪問

大宅

sf013hk 發表於 19-8-24 13:15
回覆 faye209 的帖子

唔好講到俾佢追稅咁遠,即使你咁多年都有豁免,你要搵齊資料填番你十幾年來收入已經 ...

好後生就結左婚來港,只是在美國出世,唉。。。我要揾返晒出來,如果交香港公司報稅張證明每年總收入係咪都得呢

wcpcelia    發表於 19-8-26 15:25

王國長老

cathy-tse 發表於 19-8-24 13:16
好彩係女

冇分架喎,有女兵架。
公民責任其中有兩項:
支持及保衛憲法
如有需要有責任保衛國家
呢兩樣都會關乎為國家出征打仗

首頁

尾頁

跳至