自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

cathy-tse 發表於 19-8-24 13:01
咁請問如果只係在美國出生
之後全程在港
咁係咁又要交?

是否有美國passport, 係美國citizen 或resident 都要報稅表

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cathy-tse 發表於 19-8-24 13:22
咁而家可以做D咩?

放棄美國籍?

放棄都要清晒税至俾你申請,否則都係要被追税,夠21歲未?要成年及自行申請架。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cathy-tse 發表於 19-8-24 13:24
21夠咗好耐了

咁耐都冇報過税?

禁止訪問

子爵府

回覆 faye209 的帖子

起碼啦,最麻煩係佢要信你份工係唯一收入同資產。

王國長老

cathy-tse 發表於 19-8-23 21:26

咁睇佢好唔好彩啦,但而家就算海外銀行都要求客戶要申報身份,如果追到就有排煩。

王國長老

faye209 發表於 19-8-23 21:14
點解我睇要手續費?

係喎,而家放棄美籍除咗填表加面見外,仲要面見當日交港幣18800,嘩,好金喎,仲要計清稅嘅錢。但我咁睇,如果真係唔會再返美國,亦唔想報/交稅,長痛不如短痛,手續費只會越來越貴,唔會平。如似綠咭入籍咁,以前申請費用360美金,而家要725。

公爵府

死火,我c6是美國passport, 佢12月返美國咪死緊?!但佢之前都返過,又冇事。佢不嬲冇報㗎

大宅

rose-mag 發表於 19-8-24 13:34
係喎,而家放棄美籍除咗填表加面見外,仲要面見當日交港幣18800,嘩,好金喎,仲要計清稅嘅錢。但我咁睇, ...

其實唔會返去啦。。。真係寧願放棄,但現在迫埋身既係要交W9俾銀行

大宅

Bibibut 發表於 19-8-24 19:14
死火,我c6是美國passport, 佢12月返美國咪死緊?!但佢之前都返過,又冇事。佢不嬲冇報㗎
...

如果在海外有戶口,遲早查到埋身

公爵府

faye209 發表於 19-8-24 20:48
如果在海外有戶口,遲早查到埋身

我c6海外冇戶口

大宅

Bibibut 發表於 19-8-24 21:51
我c6海外冇戶口

香港都無?海外係講除左美國戶口,在其他國家有收入有銀行戶口就要報

伯爵府

好媽媽勳章

faye209 發表於 19-8-24 11:44
之前都無報過FBAR, 戶口從來無超過US10000,但唔知計唔計MPF架呢

我都有諗封信是真是假,hsbx信上要求3個 ...

我估唔會要求報返。你有冇每年file 1040?

其实咁少錢,係唔需要報FBAR / FATCA (form 8938).

填返張W9返去,費時freeze account.

大宅

ivyscyip 發表於 19-8-24 22:33
我估唔會要求報返。你有冇每年file 1040?

其实咁少錢,係唔需要報FBAR / FATCA (form 8938).

無呀,1040又係咩?

伯爵府

好媽媽勳章

faye209 發表於 19-8-24 22:45
無呀,1040又係咩?

Form 1040 係最基本的報稅表,每年4/15前都要交的。人工低都要填㗎!

男爵府

想問幾時開始要報稅
我小朋友宜家3歲

首頁

尾頁

跳至