自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

有無人睇過?有醫德嗎?阿女13歲生左超多暗瘡,好像唔睇皮膚科醫生都唔得,help..thx!

水晶宮

回覆樓主:

男爵府

我覺得得!果時廿三四歲睇,成面油脂粒,紅卜卜,又唔舒服。記憶中睇左2次定3次,食完個程就好返好多好多。
不過講明啲藥係傷肝,不宜長期服用。

水晶宮

SmileCC 發表於 19-8-26 13:08
我覺得得!果時廿三四歲睇,成面油脂粒,紅卜卜,又唔舒服。記憶中睇左2次定3次,食完個程就好返好多好多。 ...

但我女得13歲,要食藥會傷肝唔太想佢食,方醫生多數會開a酸嗎?要食多長時間?

水晶宮

回覆樓主:

食a酸係咪仲會影響長高?

男爵府

這個推薦給你,超級有效,我係carousell同人買的,香港唔知道邊度有賣,好似大陸有賣,如果有jm知道邊度有賣的可以告訴我,我想買多枝。我最近生了好多暗瘡,先係買bk post推薦的暗瘡膏,抹左效果一般,然後試左呢隻,真的效果好明顯

水晶宮

fiona1008 發表於 19-8-26 13:42
這個推薦給你,超級有效,我係carousell同人買的,香港唔知道邊度有賣,好似大陸有賣,如果有jm知道邊度有 ...

呢支軟膏可以查面? 我都有一支,但sales推薦查面嘅暗瘡水和膏,洗面奶都有,荃灣南豐中心有店鋪,但對我女效果都一般 可能太嚴重了,可能真是要食藥

男爵府

emilylam 發表於 19-8-26 13:17
但我女得13歲,要食藥會傷肝唔太想佢食,方醫生多數會開a酸嗎?要食多長時間?
...

醫生應該會就你女年紀對症下藥,所以應該不用太擔心。
忘記了有無a酸,佢有藥和藥膏,啲藥膏都好有效。我果時療程好似係兩個月咁上下,清下個底都唔錯。

水晶宮

SmileCC 發表於 19-8-26 13:54
醫生應該會就你女年紀對症下藥,所以應該不用太擔心。
忘記了有無a酸,佢有藥和藥膏,啲藥膏都好有效。我 ...

thx
醫生有無講咩原因生暗瘡? 毛孔閉塞?

男爵府

emilylam 發表於 19-8-26 13:46
呢支軟膏可以查面? 我都有一支,但sales推薦查面嘅暗瘡水和膏,洗面奶都有,荃灣南豐中心有店鋪,但對我女 ...

我就係搽面的,我都係滿臉暗瘡,是人都問我最近臉點成咁樣的程度,然後我買了醫生推薦的藥膏,用後效果很一般,然後試了這枝感覺用了一兩次暗瘡就開始謝,可能呢枝啱我用

水晶宮

fiona1008 發表於 19-8-26 13:57
我就係搽面的,我都係滿臉暗瘡,是人都問我最近臉點成咁樣的程度,然後我買了醫生推薦的藥膏,用後效果很 ...

最緊要搵到啱自己嘅

男爵府

emilylam 發表於 19-8-26 13:56
thx
醫生有無講咩原因生暗瘡? 毛孔閉塞?

我都忘記佢有無講,太耐了 不過都係因為毛孔閉塞和壓力。
其後都會因訓唔好而生油脂粒,但touchwood 都無之前咁恐怖,可能清左底。
你女有無用吸油紙吸下面油?我覺吸下幾好,乾淨啲(雖然有啲人話吸左油仲易生,但我唔覺),因為我發覺無暗瘡的人都係極少,差不多少到無面油

男爵府

SmileCC 發表於 19-8-26 14:06
其後都會因訓唔好而生油脂粒,但touchwo ...

我中醫都睇左好耐,只係不停戒口,就快連飯都唔食得!但都係唔好

男爵府

同埋睡前敷sleeping mask,對於我好有幫助,可能因為底層乾搞到易生暗瘡。
不過你囡囡正直青春期,可能荷爾蒙影響,所以先搵醫生清下個底,睇下佢有咩意見都好既

水晶宮

SmileCC 發表於 19-8-26 14:06
其後都會因訓唔好而生油脂粒,但touchwo ...

無用面油紙,用紙巾都ok
我女T字位長滿晒暗粒 ,還有有膿大暗瘡 時好時壞,我覺得開始有漫延開的感覺,開始面珠都有,額頭和鼻係重災區 超大粒有膿,唔針清去唔到,而且一粒變兩粒再變三粒 針清放膿後先平伏返,但d人話唔好搞,但唔針好像仲多仲去唔到,粒瘡好大有膿有血 唉…

水晶宮

SmileCC 發表於 19-8-26 14:12
同埋睡前敷sleeping mask,對於我好有幫助,可能因為底層乾搞到易生暗瘡。
不過你囡囡正直青春期,可能荷爾 ...

嗯,睇下醫生先,睇下係咩原因引起

水晶宮

SmileCC 發表於 19-8-26 14:08
我中醫都睇左好耐,只係不停戒口,就快連飯都唔食得!但都係唔好
...

我知中醫係咁,真是咩都唔洗食 咩都話要介,青春期咩都唔洗食咩

男爵府

emilylam 發表於 19-8-26 14:15
無用面油紙,用紙巾都ok
我女T字位長滿晒暗粒 ,還有有膿大暗瘡 時好時壞,我覺得開始有漫延開 ...

聽到都覺得好嚴重啊 趁早睇下醫生好,唔好俾啲菌漫延 咁多有膿既瘡都會好唔舒服

男爵府

方醫生唔平但唔會拖症,我睇左佢20幾年,而家全家都睇佢

水晶宮

SmileCC 發表於 19-8-26 16:22
聽到都覺得好嚴重啊 趁早睇下醫生好,唔好俾啲菌漫延 咁多有膿既瘡都會好唔舒服:bashf ...

我之前想睇沈祖明,聽聞佢唔主張食藥,但好難約期! 大半年前約話要等一年 而家再打去問直程唔會有人接電話

首頁

尾頁

跳至