自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

如果公司摺而被遣散,咁 reference letter 通常係點寫? 咁有得揀,係話被遣散好 d 定自己走好 d?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

遣散..其實都好正常....

如果公司肯補錢..又肯出信自己走就更好

伯爵府

good_pig 發表於 19-8-30 22:38
遣散..其實都好正常....

如果公司肯補錢..又肯出信自己走就更好

如果寫自己走,但年紀大,份工又做咗 1x年,到見工人哋問點解走,都唔知點講好。轉換工作環境? 舊公司無前景?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kyk 發表於 19-8-30 22:41
如果寫自己走,但年紀大,份工又做咗 1x年,到見工人哋問點解走,都唔知點講好。轉換工作環境? 舊公司無前 ...

話公司都財政不穩咁...

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會寫你離開原因,只會寫你係公司由幾時做到幾時,一般會寫埋你優點,例工作認真,做事細心……

大宅

kyk 發表於 19-8-30 22:33
如果公司摺而被遣散,咁 reference letter 通常係點寫? 咁有得揀,係話被遣散好 d 定自己走好 d?
...

寫restructure, 呢個係正當好理由, 這樣的時勢好多都係咁, 人事部好少追住問, 反而你話自己走就要比個好理由

伯爵府

Margaret1011 發表於 19-8-30 22:45
寫restructure, 呢個係正當好理由, 這樣的時勢好多都係咁, 人事部好少追住問, 反而你話自己走就要比個 ...

我都覺得係,話公司本身嘅問題所以走,好似好過話自己走。

伯爵府

win_bb 發表於 19-8-30 22:45
唔會寫你離開原因,只會寫你係公司由幾時做到幾時,一般會寫埋你優點,例工作認真,做事細心……
...

而家份工做咗 1x 年,而之前 d 工都會寫係自己走,但而家其實好係裁員/遣散,我又未試過,所以問問各位,如果係咁,reference letter 係點寫。因諗住預備 draft 好份 reference letter 俾老細簽。

珊瑚宮

回覆樓主:

做咗十幾年,寫遣散走好正常,如果話係自己見到公司有問題而趁早走……咁要諗吓之後要幾耐至揾到工,如果你揀咗後者,有d 嘢第日係拗唔返的,希望你明白我意思

其實,如果公司識做,遣散下封reference letter 都可以寫得好好睇睇的,不過睇你公司立場啦,我以前出比同事個d 信係講到好似係公司走投無路,無計可施下唯有壯士斷臂咁的

大宅

kyk 發表於 19-8-30 22:48
我都覺得係,話公司本身嘅問題所以走,好似好過話自己走。

我之前都試過比炒 (做左6 years) 都係話比HR聽因為restructure, 咁多年搵工從來冇俾人challenge過, 好多HR 一聽完就唔會再問

伯爵府

bing-jing 發表於 19-8-30 23:01
做咗十幾年,寫遣散走好正常,如果話係自己見到公司有問題而趁早走……咁要諗吓之後要幾耐至揾到工,如果你 ...

明白。

請問可唔可以話我知寫被遣散大約會係點寫? 或可 pm 我,thank you!

男爵府

kyk 發表於 19-8-30 22:52
而家份工做咗 1x 年,而之前 d 工都會寫係自己走,但而家其實好係裁員/遣散,我又未試過,所以問問各位, ...

乜reference letter要自己draft好俾老闆簽嘅咩?

伯爵府

queenyeeyee 發表於 19-8-30 23:10
乜reference letter要自己draft好俾老闆簽嘅咩?

我之前做過幾間大公司,HR 只出一封 standard 嘅 reference。咁我會叫直屬上司出封靚仔 d 嘅俾我,咁好幾個都係叫我 draft 完俾佢簽,之前份工,有同事叫我老問出封 reference letter 俾佢,佢都係叫果個人 draft 俾佢。咁今次,其實係我老公,雖然未有任何消息,但都兩手準備整定先。

琥珀宮

kyk 發表於 19-8-30 23:09

明白。

上司reference letter,唔會寫離職原因

伯爵府

木土土 發表於 19-8-30 23:29
上司reference letter,唔會寫離職原因

我果 d 全部都有寫,唔係寫咩原因走,只係會寫係自己走。

男爵府

回覆樓主:

寫工作時間及表現就得。我之前有份都執左,見工時自己講,HR就冇再問,如果你話自己走,又要諗一個好理由,咁煩。

大宅

kyk 發表於 19-8-30 23:16
我之前做過幾間大公司,HR 只出一封 standard 嘅 reference。咁我會叫直屬上司出封靚仔 d 嘅俾我,咁好幾 ...

其實我覺得上司再寫個封唔算真係好有用,反而人事部嗰個最重要,見工記住帶

我記得公司人事部出果封係冇寫原因,不過你見工嘅時候講restructure, 新公司做 reference check嘅時候打去你同公司問嘅時候就會知,你唔使咁緊張。

琥珀宮

kyk 發表於 19-8-30 23:37
我果 d 全部都有寫,唔係寫咩原因走,只係會寫係自己走。

我幫多個下屬寫過reference letter ,根本唔需要寫係咪自己走,主要係寫在職期間表現。你上網search下d reference letter sample 就知道

反正你又唔知點寫「被遣散」,又何必自尋煩惱。

珍珠宮

kyk 發表於 19-8-30 22:33
...

公司摺,梗係照寫,起碼不是你問題,見下一份工唔使比人問到口啞啞

伯爵府

木土土 發表於 19-8-31 00:29
我幫多個下屬寫過reference letter ,根本唔需要寫係咪自己走,主要係寫在職期間表現。你上網search下d re ...

明白! thank you.

首頁

尾頁

跳至