自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔今年讀中學
午膳係帶飯既,
佢第一日反學,都有派時間表,有一個鐘食飯時間。
但4號開始反全日,日日都只係食左一兩啖飯。
我6號問個仔,日日午餐食甘少會飽咩?
佢話,學校老師教書教到打鐘都繼續教,搞到食飯時間得反三個字。

我諗左幾日,係咪要打個電話反學校問下啲老師。
小朋友發育,又要維持體力。
好心痛 ,唉。

大宅

其實食飯15分鐘都食得晒

子爵府

blue瑆 發表於 19-9-8 04:34
我個仔今年讀中學
午膳係帶飯既,

應該打電話去問下, 除咗食飯都要畀時間佢休息, 最少都要有三十分鐘

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

了解下佢係唔係唔鍾意帶飯先,話唔定寧願同同學係小食部買野食,或者出去食,15分鐘其實要食都食得哂,唔會只食到一兩啖,雖然我都覺得返全日學食飯唔應該咁少時間,問清楚先再諗問唔問學校。

子爵府

回覆樓主:

剛開學就咁趕?通常考試測驗前或者有可能,係咪小朋友自已唔食咋

大宅

樣禾糖 發表於 19-9-8 04:41
其實食飯15分鐘都食得晒
佢食野好慢架,真係每啖咬好多下先吞。

大宅

jellyfish1989 發表於 19-9-8 05:12
應該打電話去問下, 除咗食飯都要畀時間佢休息, 最少都要有三十分鐘
因為連小息都比老師攞去教書,冇得抖

大宅

心滿意足 發表於 19-9-8 05:15
了解下佢係唔係唔鍾意帶飯先,話唔定寧願同同學係小食部買野食,或者出去食,15分鐘其實要食都食得哂,唔會 ...
佢自己求要帶飯架,當然我自己寧願佢訂飯多啲。
佢話小息個老師都攞左黎教書,廿分鐘小息得3至5分鐘夠去廁所。
因為佢曾經個胃成日痛,醫生叫佢食野要咬到好爛先好吞,尃注力又吾足,成日四圍望,所以慢。

大宅

BABYPURPLE 發表於 19-9-8 05:24
剛開學就咁趕?通常考試測驗前或者有可能,係咪小朋友自已唔食咋
甘又吾係既,放學反到屋企佢自己會叮反黎食。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

唔駛為啲咁少事打比學校,打咗又點?唔通叫學校恩恤你個小朋友,比足一個鐘佢食?都中學生,帶飯已經係少數,叫佢自己搞啦

伯爵府

回覆樓主:

中學唔係小學了

琥珀宮

回覆樓主:

如果係我我唔會打,你諗下會唔會整d易入口你仔又勁鍾意食既餸等佢可食快d

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

blue瑆 發表於 19-9-8 05:46
佢食野好慢架,真係每啖咬好多下先吞。

15分鐘,個秒鐘咬一下,15*60 都咬到930下。

食一兩啖飯,咬930下,係咪佢正常係屋企既速度呀?
因為普通人,咬20下應該吞到。

會唔會係佢表達得唔好,冇錯係食一兩啖飯,但食到40啖餸呢?
問清楚佢了解下先。

又問下佢其他同學呢?如果其他同學冇問題,但你打去學校問,就好怪。

會唔會,可以係屋企先訓練佢飯食快d呢?

伯爵府

本來一個鐘食飯,而家得番15分鐘,即係overrun咗45分鐘,仲要連續幾日?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我個仔今年讀中學
午膳係帶飯既,

如果小學生,我係家長,會打俾老師了解吓。但中學生了,最好唔好打啦,一陣怕老師標籤了你怪獸。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得唔好打,好易比老師標籤你個仔, 同仔傾下,15分鐘應該唔止食幾啖嘅,識唔識其他家長,了解多d情況,
帶定個包返學,小息肚餓都可以咬幾啖

男爵府

我個仔今年讀中學
午膳係帶飯既,

我會再睇多一星期,如果情況無改善,我會再了解係個個老師都佔用食飯時間教書定係得一個。得一個就直接打去搵呢個老師。如果唔止一個,直接搵校長。我覺得小朋友剛升中,新環境,佢仲未適應,家長應該陪佢一齊面對困難。佢係學校遇到不公平好事,返屋企同家長講係信任父母,如果父母無反應,下次佢唔會再講。
唔係話要做怪獸,放小朋友獨立係需要過程,家長亦會示範點樣表達意見同解決問題,我唔係要投訴老師,我只係想了解老師點解要佔用學生休息食飯時間,老師自己都無得休,對大家都唔好,家長可以用都係唔想老師太辛苦,亦擔心學生食得太急對身體唔好為由去講。
純屬個人意見,只供參考,唔啱睇請莫視。

APIGMA    發表於 19-9-9 11:15

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

我個仔今年讀中學
午膳係帶飯既,

話就話一個鍾,但其實最多只有半小時,我女讀中學時都係咁,唯有叫你個仔食快啲

男爵府

其實十五分鐘,又要食飯,仲要去厠所飲啖水,我覺得真係好急。比著大家有一個鐘食飯被扣到十五分鐘,大家會心平氣和接受??點解係學校就合理同應該接受??

公爵府

我個仔今年讀中學
午膳係帶飯既,

俾我唔會打 中學喎

首頁

尾頁

跳至