自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

未發育小朋友食太多味精食物
腦筋會好遲鈍
加上又玩開電話
老實講,一開始玩慣電話,咁多視覺衝擊、享受
係好難好難專心對住本教科書上堂

了解唔返學原因既同時
從飲食上著手先
再係咁食味精
我諗只會越來越唔肯返學

伯爵府

我小朋友都係今年小一,
第一日放學喊足全日叫退學..安慰佐好奈.
第二日喊半日,小朋友未適應
之後就無喊了
我係WM,晚上班7pm才到家.有諗過安排工課班,
但朝7晚7 好似好長時間咁,未報.我怕佢對學習有陰影
夷加每晚做完功課有30mins打機時段
下星期畬全日....我都唔知點屎了..

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

如果扮病唔返學,跟住可以留家玩電話,包佢日日扮病,記住收電話先!!

珍珠宮

chengsan 發表於 19-9-10 11:32
都係一個好方法
不過唔知點解佢唔鐘意番學
學校有lunch飯盒

冇時間只係懶既籍口黎

男爵府

我女都係小一又係唔太適應,放12點問點解返學時間咁長,無那那會喊,聽日開始放3點,唔知佢點!

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

同小朋友傾下可唔可以放學自己試下做功課啦,岩岩全日仲要上功課班,我聽到都覺得辛苦

水晶宮

畀面勳章

唔好意思,恕我直言,
睇你小朋友的問題:平日乜都唔食,淨係like麥記,一係白飯,話佢就發脾四,
平日十問九唔應,之前又日日機不離手,
一年級功課應該不算太深但完全應付唔到要人跟
看來是日積月累的問題,不是返學長唔長時間咁簡單……

jm我覺得你要檢視一下出了什麼問題。平時是否忽略了他?自己太忙乜都交俾工人,造成依賴?老實說,趁他現在只得6歲,諗諗方法糾正下

至於即時措施,我會cut功課班先,以免佢討厭左讀書。交換條件係,定下一些獎勵罰則,要求佢自己嘗試完成功課,做完就有獎勵。

子爵府

lovelybaby2015 發表於 19-9-10 12:52
唔好意思,恕我直言,
睇你小朋友的問題:平日乜都唔食,淨係like麥記,一係白飯,話佢就發脾四,
平日十問 ...
係啦,睇樓主回覆好似對住個仔(是仔嗎?還是姪仔果d,因為無睇哂落去)唔係太耐煩
其實升小唔單止係小朋友要識認,大人都要一齊識認。

水晶宮

chengsan 發表於 19-9-10 11:18
小朋友開學頭一星期放12點 番半日
琴日開始就番全日 放4點 之後參加左功課輔導班 6點放學
屋企無人教到佢做 ...

返半日變朝8晚6好大轉變、可唔可以唔上輔導班住?

琥珀宮

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

請個平平地嘅中學生補習老師上門補習,始終六點先返屋企太辛苦了,初小學生,一個鐘內一定做得晒功課,咁咪有返時間比佢休息吓同玩

珍珠宮

我吾知點對付小一扮病,但我仔K2做過,我專登帶佢去睇醫生,要佢食藥,無電視無手機無玩具,吾可以玩,只可以休息,之後佢都無再扮嘢

升小一,我仔都有去輔導班,佢有投訴,我同佢講先試上學期,如果你做得好,下學期就吾join。到下學期,佢已經習慣,無再表示吾上功課班。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

6點放學太遲啦
本身放4點都遲

其實上堂上到食飯前真係好好
食完飯要輕鬆心情

小朋友就會好接受
你仲要佢上功課班上到6點

由幼稚園到小學咁大轉變,唔肯返都好正常

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Jane1983 發表於 19-9-10 11:26
升小一,暑假之後,突然朝7出門,晚6回家。佢只係6歲,接受唔到亦人之常情。

放4點回家有人照顧嗎?唔使一 ...

同意
啱啱開學就咪鬼咁辛苦早啲俾佢返屋企
我都有個升小一,真係唔使咁緊張

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

chengsan 發表於 19-9-10 11:30
我都唔想佢join. 但係佢唔識自己做功課
無人教佢

冇人就自己教!
時間係自己逼出來

水晶宮

回覆樓主:

收電話 (根本咁細個唔應該俾佢玩電話), cut功課班 (寧願佢欠交承受後果都唔想佢咁細個就依賴)。返左全日學坐足大半日,我會俾小朋友去公園放電30~60min, 先回家做功課。我女都係好難集中做功課,上年小一試左呢個方法後,做功課速度改善左好多,雖然都有欠交或彈翻轉頭重做,但佢嘅集中力和責任心大左,因為知道要自己做,自己承擔後果。

珍珠宮

前面好多jm一見樓主話有返功課班就話太長時間,不如退功課班,但我吾同意。如果樓主係ftm都仲可以篤佢做功課,但樓主係wm,小朋友返到屋企只會玩電話睇電視,等到亞爸亞媽返先做功課溫書,如果功課多又做得慢,夜夜起碼十一二點先有得瞓。

樓主除左同小朋友傾,仲可以了解下功課班嘅運作(我仔學校做得幾好,有小息,做完功課有得玩,又會互相教對方做功課,增加自信心,仲帶佢地去旅行)。如果小朋友真係吾鍾意,試下換地方,去附近補習班,吾駛一定join學校。

伯爵府

2018復活節勳章

chengsan 發表於 19-9-10 11:26
佢成日唔應人 問佢野唔答

換下方法,同佢玩遊戲
e.g 如果媽媽講得啱就企起身,唔啱就唔好郁
你問: 1. 返學係好好玩嘅 2. 返學有好多好朋友3. 你有嘢唔開心etc

伯爵府

正常的!慢慢來,我小朋友之前也是,比D時間適應!一年班好細個咋!

公爵府

全日放4點甘遲

首頁
12345...7

尾頁

跳至