自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友尋日收到公司通知,做多一個月就last day.但佢今朝用clear blue check顯示2-3(應該懷孕機會都高)。咁如果佢真係有咗,公司係唔係唔可以炒佢㗎?佢係5月入中入職,已過probation.公司係因為生意差被裁員。

大宅

公司俾咗信先,而且未confirm真係有咗喎

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

akicherry 發表於 19-9-12 10:17
朋友尋日收到公司通知,做多一個月就last day.但佢今朝用clear blue check顯示2-3(應該懷孕機會都高)。咁如 ...

公司通知在先,就算佢即刻睇醫生cfm, 封信既日期都遲過公司信喎

子爵府

朋友尋日收到公司通知,做多一個月就last day.但佢今朝用clear blue check顯示2-3(應該懷孕機會都高)。咁如 ...

公司通知早過你朋友通知公司哦.

男爵府

回覆 akicherry 的帖子

終止僱傭合約的限制-在下列情況下,僱主不可解僱僱員:生育保障 僱主不可解僱已證實懷孕及已發出懷孕通知的僱員。
你朋友收信時未證實及未向顧主發出懷孕通知....該没法留低嘞, 叫佢好好安胎啦...

蛋皇哥0127    發表於 19-9-12 10:33

侯爵府

回覆樓主:

https://www.hkflu.org.hk/rights_enq/index.php?mode=thread&id=5316

建議打電話給勞工處 再作查詢

男爵府

cckuma 發表於 19-9-12 10:20
公司俾咗信先,而且未confirm真係有咗喎

公司係口頭同佢講,應該今日先出信

男爵府

可以叫朋友去醫生到推斷個懷孕日期岀黎,早過大信封就可以。因為我聽過有人比公司炒先話自己懷孕,都炒唔到。但我唔太肯定,都係問下勞工處啦。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

問下勞工處好D

男爵府

lovinxenia 發表於 19-9-12 10:30
可以叫朋友去醫生到推斷個懷孕日期岀黎,早過大信封就可以。因為我聽過有人比公司炒先話自己懷孕,都炒唔到 ...

我叫佢晏啲問吓先

珍珠宮

2024年龍年勳章

職業保障如懷孕僱員符合以下的條件,則僱主由僱員經醫生證明書證實懷孕之日起至產假結束而應復工之日爲止,不得解僱該僱員﹕1. 僱員按照連續性合約受僱;及2. 僱員已向僱主發出懷孕通知。如僱員在發出懷孕通知前已被僱主解僱,她可在緊接解僱通知後立即提交懷孕通知予僱主。在這情況下,僱主須撤回解僱該僱員的決定

建議你朋友儘快睇醫生, 檢查係咪有BB, 如果係, 可以攞醫生証明再通知僱主。
不過要工作滿40週先可以領取有薪產假, 你睇下你朋友想留係咩原因...

https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf

伯爵府

如果係裁員, 就算懷孕都炒得, 但必須證明選擇炒佢同懷孕無關
但會得到產假人工賠償

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

都講左要炒.. 留低都唔方好做... 安心養胎好過....

男爵府

回覆樓主:

就算留低,都冇有薪產假。

伯爵府

回覆樓主:

如果未收信,咪而家去診所驗,如果有左拎封醫生信返公司 睇下有無轉機。
如果無左份工都ok,咪返屋企休養

象牙宮

就升比佢留低都無有薪產假。

珍珠宮

2024年龍年勳章

akicherry 發表於 19-9-12 10:34
我叫佢晏啲問吓先
如果你朋友想係生之前繼續返工(有糧出)而身體又應付到, 就可以補番醫生証明俾公司...
但10個星期嘅產假係無薪, 放完產假都預公司唔會留佢...
所以只考慮生之前個幾個月係咪有經濟負擔

男爵府

無啦!首先公司係唔知情下裁員,即與懷孕無關,而且法例無話懷孕一定唔可以裁員;第二懷孕機會高即未firm 想叫醫生開證明都未必一定有(如果去到勞資談判,要婦科醫生開證明,婦科一般要見心跳先開證明)

利申: 以前公司有不只一次懐孕與勞資糾紛 經歷

子爵府

我朋友試過,補番醫生證明,賠番9個月人工俾佢

但佢做左幾年,而你個case應未過試用期?

打去勞工署問好d

子爵府

生意唔好裁員,比你依家留低,放完產假咪一樣收你皮,做多幾個月同少幾個月,分別唔大,不如開開心心放假安胎

首頁

尾頁

跳至