自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

幼稚園係超happy school,放學少量功課就玩,無任何壓力一直想比佢童年開心,只係普通學下畫畫

上小一普通二線學校,區內補習老師,家長都印證係比一線學校功課要多,偏傳統式教學。只係剛過去星期五已經10樣功課未計上網做聆聽閱讀之類

小學生活係適應嘅,幾日過去我都係要佢放學做完功課想睇電視,食晚飯前玩乜都得,食完冇耐就訓

呢一星期耐不時問佢鍾意返學嗎?每次都唔鍾意,今朝仲同我講超唔鍾意,未抗拒到唔入校門

我無後悔幼稚園幾年比佢咁輕鬆,但係我覺得香港咁樣嘅填鴨式教育我聽到個囡唔鍾意返學真係好心up

我可以點樣幫助個囡更加適應返小學,或者開心啲?
自認怪獸家長/ 不認同幼稚園階段乜都唔push可以繞道不回覆

男爵府

其實津校大多數都填鴨,不如谷好啲成績小二搵間適合理念嘅轉校!

珍珠宮

環保接龍勳章

yan12 發表於 19-9-16 08:27
幼稚園係超happy school,放學少量功課就玩,無任何壓力一直想比佢童年開心,只係普通學下畫畫

上小一普通 ...

二線小學要谷"業績", 好多時係好多功課㗎!

反而一線小學, 係父母自己谷!

rainbowchuuu3    發表於 19-9-16 11:33

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

點解要問細路鍾唔鍾意返學,正如人地問你鍾唔鍾意返工一樣,小朋友大大下會知道某啲問題背後含意,會自己比較,你不妨多啲正面鼓勵,讚下學校同同學仔就可以,好多時二線小學會仲多功課

男爵府

datejust 發表於 19-9-16 08:32
其實津校大多數都填鴨,不如谷好啲成績小二搵間適合理念嘅轉校!

除左轉校,我可以點樣令個囡覺得媽媽一直陪伴緊佢?
我覺得個人品德,心態也很重要
我想個囡遇到困難時,用自己努力去刻服,有盡力就好,因為佢返得唔開心第一下就諗轉校,我都唔想佢有呢種概念

男爵府

jollyma 發表於 19-9-16 08:35
點解要問細路鍾唔鍾意返學,正如人地問你鍾唔鍾意返工一樣,小朋友大大下會知道某啲問題背後含意,會自己比較, ...

呢一兩星期周不時都大大力讚佢,佢暫時都ok.
所以係我自己心態調節唔到

珍珠宮

睛靈勳章

yan12 發表於 19-9-16 08:36
除左轉校,我可以點樣令個囡覺得媽媽一直陪伴緊佢?
我覺得個人品德,心態也很重要
我想個囡遇到困難時,用 ...

適應期係咁,慢慢比啲時間

珍珠宮

回覆樓主:

樓主揾小學時知唔知這間小學是傳統教學,又比一線小學谷呢?

其實好多二線小學或中學比一線更谷,因為想升 level 。

樓主小朋友可能暫時未適應到,用d時間睇下是否合適,如果都未適應可能要考慮轉較。早d揾下小學資料,做定二手準備。

男爵府

回覆 gracelam 的帖子

我都覺得有呢個現象,一線學校功課量合理,反而係家長自己係咁谷。但二線學校,唔知係咪想上一線,普遍功課量多過一線學校。

珍珠宮

jollyma 發表於 19-9-16 08:38
適應期係咁,慢慢比啲時間

同意
我仔岩岩升小一
做阿媽都好多野重新適應
要跟足小小
但好彩佢話返學好玩好開心
慢慢開解下阿女啦
加油!

男爵府

上小一普通 ...

你應該幫你女搵間同你理念接近的小學。

wcpcelia    發表於 19-9-16 10:19

男爵府

Snoopy211 發表於 19-9-16 08:38
樓主揾小學時知唔知這間小學是傳統教學,又比一線小學谷呢?

其實好多二線小學或中學比一線更谷,因為想升 ...

當時我知道嘅
但每位家長朋友在我身邊都講,間間學校都多功課,都谷
我都覺得係嘅,我自己心理上知道,亦都同個囡做左心理準備
真係冇想到如此誇張呢

複式洋房

回覆樓主:

1) 樓主選錯學校,現在發現都未遲,及早轉校,否則要捱6年
2) 一係正面地面對,跟小朋友多講學校嘅好處、自己小時返學的開心事、跟同學玩的樂趣。唔好掛住數有幾多樣功課,反而要跟小朋友講下功課如何簡單,如何令佢學識更多知識,亦是每個人的責任

水晶宮

回覆樓主:

考慮吓會唔會轉國際學校或者其他活動教學、輕鬆d的直私。如果唔會,都係要幫小朋友適應。

星期五10樣係恐怖,但應該唔係樣樣好費時間,亦可以分3日做。當一日3樣,會開心好多。

男爵府

回覆 yan12 的帖子

開學先兩星期就十樣功課有d誇張,但係咪每樣都好少好淺?
鼓勵佢喺學校功課堂做晒功課,返到屋企有得玩。
我覺得即使功課再多,都要有玩樂時間,那怕只係15-20分鐘。

男爵府

mfqq 發表於 19-9-16 08:42
1) 樓主選錯學校,現在發現都未遲,及早轉校,否則要捱6年
2) 一係正面地面對,跟小朋友多講學校嘅好處、自 ...

我會睇下呢一兩年
亦由高班已有灌輸她返學是責任,而且爸爸媽媽也要返工,在家裡有不同崗位,是做人的責任

男爵府

回覆樓主:

岩岩先開波就10樣功課,吾。。真係誇張。唯有同女女講一齊適應。要時間磨合。 樓主之前選這校有冇收風,是這麼多功課嗎?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

男爵府

KK20010609 發表於 19-9-16 08:46

你放心,我仔當年都是超開心幼兒園( 直頭冇功課) ,今年 ...

咁我可以做啲咩去幫佢,你仔當時點樣分配?我每日教功課是有點忟憎,我不是嬲佢唔識同遊雲
我係好想佢快啲做完可以多啲時間休息同玩

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

上小一普通 ...

返左幾日,未係好適應「絕對正常」。小一啫,功課可能多,但每樣應該可以好快完成,盡量協助佢一起完成。
鼓勵佢識多d朋友仔,有好朋友,返學自然會開心返。
父母要幫佢適應,如果你一開始就好抗拒學校,佢會更抗拒。
所以,唔好比佢知你覺得功課多,學校傳統。

反而多d發掘學校既優點,話比佢知,等佢增加對學校既歸屬感,佢返學自不然會更投入。

首頁
12345...9

尾頁

跳至