自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

CorrineNg 發表於 19-9-16 08:44
岩岩先開波就10樣功課,吾。。真係誇張。唯有同女女講一齊適應。要時間磨合。 樓主之前選這校有冇收風,是 ...

我上邊有回覆,我是知道的,冇諗到誇張至如此,我心諗放假,7樣咁上下都可接受,點知仲更加多

男爵府

Jane1983 發表於 19-9-16 08:44
考慮吓會唔會轉國際學校或者其他活動教學、輕鬆d的直私。如果唔會,都係要幫小朋友適應。

星期五10樣係恐 ...

我囡係學校都有做左少少返黎
功課分左兩日做,做完都好攰好似冇心機咁

我唔想分成3日,連一日全日可以休息同玩都冇☠

珍珠宮

我小朋友入左間happy school, 一切良好小朋友非常適應,功課唔多學校做了8-9成。反而係我做媽咪的好肉痛個小朋友咁忙,每日放學食tea後做功課睇一陣卡通溫書15-20分鐘食飯食水果/練琴後已接著要沖涼瞓覺,如果當日放學有課外活動就連電視,食水果及溫習時間都沒有,現在的小朋友真忙,讀happy school都已經咁,讀谷校難以想像爸爸就唔肉痛,佢話係咁架啦⋯⋯

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

我從來唔會問佢鐘唔鐘意返學,答左都無得揀,咁佢答你唔鐘意又點。。。。返學無得選擇,係必須。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唯有再俾時間佢適應,多d讚佢,而佢識多咗朋友仔,人應該開心d!

男爵府

小紅梅 發表於 19-9-16 08:54
我小朋友入左間happy school, 一切良好小朋友非常適應,功課唔多學校做了8-9成。反而係我做媽咪的好肉痛個 ...

係呀,就算好叻吸收到做得好快

趕沖涼,趕食飯,趕訓教 我個囡細b,6歲都未夠 好心痛

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔好問「鐘唔鐘意」,咁答你唔鐘意又可以點?如大人問鐘唔鐘意返工?我諗多數答唔鐘意!但都係要返,因為要搵錢養家!小朋友返學係責任,為自己打做更有學識嘅自己,小一可以灌輸返學嘅好處,而且個個小朋友都一樣要返學的!

男爵府

christy31400 發表於 19-9-16 08:55
我從來唔會問佢鐘唔鐘意返學,答左都無得揀,咁佢答你唔鐘意又點。。。。返學無得選擇,係必須。 ...

明白你意思,忍唔到口,我會換個方式了解佢返成點

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

畀面勳章

10樣功課係咩性質?以前小一我仔都好多功課,但講緊入面包埋改正,或者只是一版半版丶簡單抄寫

我覺得不是谷唔谷的問題,而是每個人長大了,都有自己責任,總不能hea下又一日,都已經六丶七歲了,不是bb丶幼兒,總要面對一d挑戰。而且每個人都有適應期,有時小朋友適應得比大人快添

再說填鴨式教育不是一面倒無優點,歐美有國家都向香港丶新加坡等教育制度取經呢

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你唔好再問佢鍾唔鍾意返學喇. 試下每問佢學校有乜趣事發生, 幾芝麻綠豆都好, 攞出黎笑下, 等佢每日都諗下學校開心時刻. 另外, 快D揾番幾個朋友仔, 小息時一齊班或去圖書館一齊返學放學, 佢有朋友就有安全感.

水晶宮

回覆樓主:

小一已10樣功課真係太多,如果你打聽到之後升班嘅功課都係有增無減就立定決心轉校啦,往後6年有排辛苦。

男爵府

lovelybaby2015 發表於 19-9-16 08:57
10樣功課係咩性質?以前小一我仔都好多功課,但講緊入面包埋改正,或者只是一版半版丶簡單抄寫

我覺得不是 ...

我又未至於鍾意芬蘭式,基本可以話功課都冇乜,只係覺得功課量太多,小朋友好忙好辛苦,都未默書考試,大人返工都最少一星期休息一天啦,攰了可以請鐘點請姐姐打理屋企 小朋友一路大要學獨立,自己的事自己做,唔想做直升機家長,根本覺得佢星期日hea下都冇乜時間

抄寫我接受到但只有1樣,數學2-3樣,今年小一教育局改左指引都尚淺好容易

返而小一一開學已要佢地開始分辨中文寫字結構 名詞動詞造句,英文眾數之類

做完佢汲收到幾多我都唔知

珍珠宮

yan12 發表於 19-9-16 08:57
明白你意思,忍唔到口,我會換個方式了解佢返成點

問啲實質啲嘅問題,今日最開心係乜野事?最鍾意上邊一堂,識了那個新同學/同那個同學玩?今日你欣賞自己啲乜野?問得正面啲!

男爵府

了解咗小朋友問題響邊先,或者換個方式去問,例如番學開唔開心,然後慢慢解決,轉校未必有幫助,慢慢調節下自己同小朋友心態

禁止訪問

男爵府

yan12 發表於 19-9-16 09:05
我又未至於鍾意芬蘭式,基本可以話功課都冇乜,只係覺得功課量太多,小朋友好忙好辛苦,都未默書考試,大 ...

其實樓主要自我調整先,唔好成日問女有乜感受,大人表現開心,係可以感染小朋友的~你成日憂心,其實小朋友知道的,有d會安慰返大人轉頭,有d會順住大人思路,你越擔心佢攰,佢就喊住攰俾你睇好似我女尋日食食下粟米突然話下面門牙痛+鬆,一臉驚慌,我就恭喜佢大個女啦準備換牙,同佢科普換牙知識,提醒佢好幾個幼稚園同學已經甩左2-4隻牙添~一句都冇呵佢喎,叫佢想喊就抱住自己個comfort pillow冷靜下,然後諗定想買盆咩花俾佢堆隻乳齒定自己收藏,甩左牙唔好吞食條雪條就唔痛啦我女11月細B,幼稚園也好happy,預左小學唔慣,但勿杞人憂天,多陪伴即可

珍珠宮

yan12 發表於 19-9-16 08:55
係呀,就算好叻吸收到做得好快

趕沖涼,趕食飯,趕訓教 我個囡細b,6歲都未夠 好心痛

我識一個朋友女女入了九龍塘某名小學,讀一年轉去國際學校,佢女係唔谷得類型,真係做唔到功課,上課聽唔入耳發夢唔吸收,日日都唔開心咁返學,真係要揀適合的,比佢入了名小都冇用,唔得就係唔得。

珍珠宮

yan12 發表於 19-9-16 09:05
我又未至於鍾意芬蘭式,基本可以話功課都冇乜,只係覺得功課量太多,小朋友好忙好辛苦,都未默書考試,大 ...

你講嘅教中文字結構,嗰啲課程好正路喎!幼稚園都開始學造句。
講真,無乜小學輕鬆,一線學校就算初期唔算多功課,到高小都一定多,而且多測考,考得深,一樣要為測考默奮力。
如果以輕鬆為原則揀學校,真係難,一係就國際或某啲直私小學。
比我會從學校是否有某啲原素令小朋友返得開心,未必只睇功課量。
我仔小六,讀過兩間小學,一間二線,功課正路,唔太多唔算少,但我仔返得唔太開心,同老師同學都相處一般,課外活動亦滿足唔到我仔。
轉校去了一線小學,功課測考唔輕鬆,但仔反而開心過之前,因為舊校唔理想嘅地方,現在呢間變成理想,同學老師相處得好,有佢所愛嘅活動

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得好多作業要做, 同埋網上閱讀同做嘅練習都好煩

首頁
12345...9

尾頁

跳至