自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

小一岩岩開學冇耐有10樣功課

珍珠宮

2024年龍年勳章

yan12 發表於 19-9-16 08:27
幼稚園係超happy school,放學少量功課就玩,無任何壓力一直想比佢童年開心,只係普通學下畫畫

上小一普通 ...
調節番自己心理先可以幫到自己個女, 既然改變唔到就要學習適應(大人同小朋友都係)
返工試用期都有三個月啦, 何妨小一真係同幼稚園好大分別呢...
仲有, 唔好睇少小朋友適應能力, 只要佢覺得小學校園生活比幼稚園豐富同精彩得多, 佢會享受返學

暫時將學習壓力放埋一邊, 小一咋~交齊功課, 溫書測考真係盡咗力就算, 唔好太著緊成續, 等佢適應咗再慢慢追, 家長要把關

男爵府

ddcat 發表於 19-9-16 11:19
你打去學校同老師反映下功課多問題,可能有用呢. 唔好太擔心,小朋友好易適應.

冇用的,只怕小朋友更易被標籤
聽家長講,今年轉左校長已經少左功課

翡翠宮

回覆樓主:

我身邊嘅朋友,仔女幼稚園時讀happy school,小學都係去國際學校。

男爵府

Msolivialeung 發表於 19-9-16 11:19
小一岩岩開學冇耐有10樣功課

家長話轉左校長,已經少左功課

伯爵府

yan12 發表於 19-9-16 08:53
我囡係學校都有做左少少返黎
功課分左兩日做,做完都好攰好似冇心機咁

其實10樣包咩先? 我囡小學平日都成10樣啦... 星期五手冊必定寫滿,

中文通常係1.作業 2.改正作業 3.工作紙 4. 隨筆 5.背誦唐詩 6.温默書 (小三開始要做埋預習)

英文起碼5樣

數學3樣, 常識, 普通話

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

lojo11 發表於 19-9-16 08:56
唔好問「鐘唔鐘意」,咁答你唔鐘意又可以點?如大人問鐘唔鐘意返工?我諗多數答唔鐘意!但都係要返,因為要 ...

其實問問題, 有時都好難諗......
我以前唔知, 都會問, 今日有冇曳? 試過俾其他人話我, 咁樣問法, 即係斷定了佢係曳。
諗下自己又係既....自此, 我就唔敢咁樣問了~

樓主加油, 試下改問女女, 今日學校有咩開心事發生呢?
小息做過D咩? 之類
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

hugub 發表於 19-9-16 11:28
其實10樣包咩先? 我囡小學平日都成10樣啦... 星期五手冊必定寫滿,

中文通常係1.作業 2.改正作業 3.工作 ...

改正之後一定連住要做2版/抄寫
不包括溫習之類

男爵府

199707100304 發表於 19-9-16 11:29
其實問問題, 有時都好難諗......
我以前唔知, 都會問, 今日有冇曳? 試過俾其他人話我, 咁樣問法, 即係斷定 ...

日日都答唔知,問佢有冇咩搞笑野,唔知
想返屋企,好攰

水晶宮

yan12 發表於 19-9-16 11:20
冇用的,只怕小朋友更易被標籤
聽家長講,今年轉左校長已經少左功課
...

10樣已經算「少左」,咁你預左之後年年加

男爵府

Elenalan 發表於 19-9-16 11:31

真係瘋狂,我唔奢望個囡成績好
希望佢交得齊,真係汲收到知識
我好想同個囡一齊努力,係度吸取下正能量

男爵府

Elenalan 發表於 19-9-16 11:31

只係剛過去星期五有10樣
星期一至四,5-6樣
只係岩岩開學姐

水晶宮

yan12 發表於 19-9-16 11:34
真係瘋狂,我唔奢望個囡成績好
希望佢交得齊,真係汲收到知識
我好想同個囡一齊努力,係度吸取下正能量

功課好vs成績好完全兩回事, 我只希望呀女有精神上堂, 熱愛學習, 返學開開心心。做功課盡左力就算, 我從來唔會擦唔會改佢d功課簿, 只會想佢快d做完, 盡情休息和玩。

男爵府

Elenalan 發表於 19-9-16 11:41
功課好vs成績好完全兩回事, 我只希望呀女有精神上堂, 熱愛學習, 返學開開心心。做功課盡左力就算, 我從來 ...

我都係咁諗,但係唔擦,做改正咪又係多樣功課?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

yan12 發表於 19-9-16 11:30
日日都答唔知,問佢有冇咩搞笑野,唔知
想返屋企,好攰

有冇識到朋友仔呀?
朋輩力量好大架~
有時識了朋友仔, 就好想返學了!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我朋友個仔個間,今日要英文默書了《句子》,個中秋響吵鬧中渡過

水晶宮

回覆樓主:

努力調節
我囡明天先上小一,所以比唔到意見你,只能講句加油!

伯爵府

我小朋友也是今年小一, 功課確實比預期多
開學第3日己中英數齊功課
第2周起平均每日7-8份(唔計改正)
星期5,足9份....
我都O咀
後日默書了,,,,,,
我WM..也要時間適應

侯爵府

BK2002 發表於 19-9-16 11:20
調節番自己心理先可以幫到自己個女, 既然改變唔到就要學習適應(大人同小朋友都係)
返工試用期都有三個月啦, ...

家長要把關--->好同意

我自己覺得, 一班學生一定有人考第一, 同樣一定要有人考第尾, 點解宜家D小朋友咁慘? 因為個個家長都唔想自己小朋友做考第尾果個, 於是學校/老師/功課嚇一嚇, 就係咁自己上曬身咁迫D小朋友做多D做好D做快D; 唔識就去外補; 功課做唔切就放學即去功課班完成做好去明天有得交; 其實教學/對功課好似係學校/老師的責任喎, 何解變咗家長要對要改? 咁唔係合理囉....

我唔係話唔需要管教小朋友上堂專心返屋企要做曬功課, 盡責任是必須的; 但需要時間調適, 而且係家長要把關的, 讓小朋友覺得返學學習係開心愉快的責任係最重要; 如果發現小朋友到某一個位係跟唔到時, 唔係係咁迫佢跟而係去了解係咪真係過咗佢的極限, 同學校溝通, 咁先係真幫到小朋友, 真正教育小朋友

如果人人的適應力吸收力係同一進度, 果度唔係叫學校, 係叫工廠; 一班學生都唔係人, 只係一件啤出來的產品

公爵府

Pollyowen 發表於 19-9-16 10:14
最慘明明開學只買左中文作業, 但開學後原來再有extra中文練習要做, 變相都幾多份唔同功課
...

我明ar, 明明書單冇,冇la la俾張通告黎要買extra補充練習,唔買唔得
我老公咪話有冇搞錯,唔買唔得你就一早寫落書單一次過買la! 我話可能report教育局唔包extra課外補充練習

首頁
34567...9

尾頁

跳至