自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

yan12 發表於 19-9-16 11:20
冇用的,只怕小朋友更易被標籤
聽家長講,今年轉左校長已經少左功課
...

唉,辛苦了小朋友!

伯爵府

我仔大女大啦...1個港大year 1 , 1個F.3

過來人咁講, 樓主你重點係要自己適應呢d忙亂既小學辛涯先... 囡囡係要培養有良好既learning attitude...加油呀

我囡高小係星期五晩會做好哂功課, 通常做到晩上12點.. 星期六 10:00去學數, 下午温默書, quiz, 背唐詩... 星期日全日玩

男爵府

Debbie0331 發表於 19-9-16 11:55
我小朋友也是今年小一, 功課確實比預期多
開學第3日己中英數齊功課
第2周起平均每日7-8份(唔計改正)

嘩,你小朋友平日都咁多,仲誇張
一線的嗎

水晶宮

yan12 發表於 19-9-16 11:42
我都係咁諗,但係唔擦,做改正咪又係多樣功課?

我女試過擦完再寫,照樣俾老師話寫得唔好要重做 。我俾佢自己決定擦唔擦。我一直係俾佢自己做功課和溫習,因為想建立佢責任心,亦想建立信任。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Debbie0331 發表於 19-9-16 11:55
我小朋友也是今年小一, 功課確實比預期多
開學第3日己中英數齊功課
第2周起平均每日7-8份(唔計改正)
仲有常識功課, 雖然少, 但d中文字認唔到, 都理解唔到題目係咩

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yan12 發表於 19-9-16 08:55
係呀,就算好叻吸收到做得好快

趕沖涼,趕食飯,趕訓教 我個囡細b,6歲都未夠 好心痛

完全明白你,多都其次
仲要一開波深過人地其他小學
日日同時間得鬧快

又心痛個女眼訓都無得訓
最終試到我揸住個女隻手寫「佢咪埋眼訓緊」
上年佢本身都手腳慢,尤其係要佢做功課。

仲要好快就加埋默書...一課中文
太誇張...功課默書功課...我選擇左轉校
即刻由地獄上返天堂

加油

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

losttoa 發表於 19-9-16 11:50
我朋友個仔個間,今日要英文默書了《句子》,個中秋響吵鬧中渡過
...

句子都真係好

我上年一開始英文係呢2頁
第一次默書範圍

水晶宮

2018復活節勳章

LedTV 發表於 19-9-16 12:18
句子都真係好

我上年一開始英文係呢2頁

嘩!

水晶宮

Pollyowen 發表於 19-9-16 12:09
仲有常識功課, 雖然少, 但d中文字認唔到, 都理解唔到題目係咩

我女學校小一冇常識科,考少一科真係爭好遠。所以小一要快快認字和培養閱讀習慣 (其實幼稚園已經要起步)。因為好快考試要自己讀題目。我女小一第2學段已經要作文了。

瑪瑙宮

Elenalan 發表於 19-9-16 12:31
我女學校小一冇常識科,考少一科真係爭好遠。所以小一要快快認字和培養閱讀習慣 (其實幼稚園已經要起步)。 ...
依家要作雙周記了

珍珠宮

回覆樓主:

我仔小學都係6樣功課左右
2線小學
10樣太誇張了
唔適應就轉啦

男爵府

試下用獎勵法,鼓勵佢完成晒功課就可以去公園/睇電視/玩玩具。功課與功課之間比d休息時間,試下觀察一個學期先,如果佢都係好抗拒,可能要考慮轉校。

我自己經歷小朋友頂唔順一線小學的壓力,出現焦慮(每朝早身體不同部分痛)、無胃口,最後還是轉校了。

學習模式比佢慢慢適應,反而要多關心佢情緒。唔喜歡就係唔喜歡,多了解原因,唔好否定佢,或者同老師傾下,若無改善,轉間輕鬆的學校。漫漫長路,比時間同機會去試,不要勉強,萬一無晒學習動力就麻煩了。

加油!

瑪瑙宮

Elenalan 發表於 19-9-16 12:31
我女學校小一冇常識科,考少一科真係爭好遠。所以小一要快快認字和培養閱讀習慣 (其實幼稚園已經要起步)。 ...
唔記得仲有聖經科, 要背金句

水晶宮

Pollyowen 發表於 19-9-16 12:45
唔記得仲有聖經科, 要背金句

聖經科先係最甘,仲多字過常識 (幸好我地讀冇宗教學校 )。

伯爵府

回覆 Pollyowen 的帖子

yes, 仲有常識.有次加埋視藝功課
畫個袋design, 我自己做佐,叫佐阿仔去訓教

瑪瑙宮

Debbie0331 發表於 19-9-16 12:48
回覆 Pollyowen 的帖子

yes, 仲有常識.有次加埋視藝功課
以前我地美勞堂都簡單響堂上畫下畫, 都唔使回家做嘅

瑪瑙宮

Elenalan 發表於 19-9-16 12:48
聖經科先係最甘,仲多字過常識 (幸好我地讀冇宗教學校 )。
我都覺得應該搵間冇宗教學校, 溫少科

大宅

yan12 發表於 19-9-16 08:27
幼稚園係超happy school,放學少量功課就玩,無任何壓力一直想比佢童年開心,只係普通學下畫畫

上小一普通 ...

其實在哪裡都要學習,你女要,你也要,態度要積極,不過你要看看她不開心返學是因為唔識?唔識做功課?老師教書聽唔明?先解決問題!陪伴她渡過學習初階!有能力才有機會選擇其他學校,當然你選差一些學校隨時都得,但不是有問題就要轉校,轉得多少次?

男爵府

gracelam 發表於 19-9-16 08:33
二線小學要谷"業績", 好多時係好多功課㗎!

反而一線小學, 係父母自己谷!

我正想講,十間二線有八間都谷,反而一線吾會好谷,因為家長自己本身都會谷個小朋友,可能由幼稚園已經學快人地半年!

大宅

我細女今年小一,12月超細B,而且他本身性格好慢半拍的,剛開學做四樣功課都可以用兩個鐘,睇到都嬲。但我唔會鬧他,反而讚他寫字靚,但如果能再寫快點就更叻。跟著我又好規律咁安排每日做功課,練小提琴,食飯,沖涼時間,現在習慣了,適應好好,今星期五有七樣功課,包括隨筆(作文),但他只用一個半鐘完成晒,真的進步好多。至於學校方面,我每天只會問他,今日小息又和邊個同學仔食茶點,有無去操場玩,仲和他講:「你就好啦!學校咁多朋友仔,又咁多野玩,媽咪細個無的,好羨慕呢!」所以他好喜歡返學。你試下講多點開心事,慢慢來,小孩子適應能力好強的。加油(emoji)

首頁
45678...9

尾頁

跳至