時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Alex123 發表於 19-9-16 13:42
係囉!可以繼續精神餵飼老鼠,等你班鼠友可以自我感覺良好。

我幫下你。甴曱、甴曱、甴曱、甴曱、甴曱、 ...

好lor
成功洗到你腦
但未夠完美

伯爵府

Alex123 發表於 19-9-16 15:00
明嘅自然明,腦殘當然不會明。

玩下小學雞的捉字眼,又可以幫你治療一下玻璃心 。我很樂 ...

謎底咪你囉.不過你真係低智. 一段短短文字加上咁多BK emjoi 反映你內心好不安. 不被認同.你夠資格去做天使嗎? 小心AIDS. 不要負累家人及香港.

伯爵府

littlecar 發表於 19-9-16 15:36
清滅曱甴真係人人有責
唔好等佢地再害人

對!

香港曱甴 時代垃圾
香港曱甴 時代垃圾
香港曱甴 時代垃圾
香港曱甴 時代垃圾
香港曱甴 時代垃圾

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Cankk 發表於 19-9-16 16:22
對!

有好多香港曱甴想做美國同英國曱甴
以為會自由D
不佢地無諗過
只要係曱甴去到邊度都黑人憎

伯爵府

littlecar 發表於 19-9-16 16:28
有好多香港曱甴想做美國同英國曱甴
以為會自由D
不佢地無諗過

咁崇洋可以去投胎再做美國曱甴, 但.....美國就一槍俾警察射死,真係做曱甴都唔靈。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

littlecar 發表於 19-9-16 11:01
你留意番你自己第一句先啦

唔好為大曱甴勞氣, 佢地係給點陽光就燦爛既死無賴, 頂多值得喺點評度俾個""

大宅

littlecar 發表於 19-9-16 12:26
唔該你講政治入時政開POST

睇下自己開乜嘢主題先好講嘢啦

翡翠宮

kikiwo 發表於 19-9-17 10:25

我講曱甴本來亦一直只講曱甴
不過俾有心人舉到入咗時政
咁我先有講政治

大宅

littlecar 發表於 19-9-16 14:41
想減聲
打市民

又叫人唔好係呢度講政治,自已又忍唔住 post呢d,我都費事浪費時間同d智障爭拗,但提下你,淘大事件打人先係所謂愛國大陸人,你張post內扮暈嘅女人,手袋有一早簽定醫生紙,個醫生己被港大停職。得閒用下自已個腦,不過睇你都係冇

大宅

lingfu 發表於 19-9-16 11:31
做咩跳埋制呀

大陸人係咁,玻璃心又易跳制

男爵府

好媽媽勳章

Alex123 發表於 19-9-16 11:03

自己目的是什麼,心知肚明啦!

恨買曱甴屋嗎?曱甴,白街大量去入貨啦
●▽●●0●●﹏●●︿●

男爵府

好媽媽勳章

kikiwo 發表於 19-9-17 10:25

曱甴
●▽●●0●●﹏●●︿●

翡翠宮

kikiwo 發表於 19-9-17 10:33
又叫人唔好係呢度講政治,自已又忍唔住 post呢d,我都費事浪費時間同d智障爭拗,但提下你,淘大事件打人先 ...

我入時政先講政治
一開始係講曱甴
曱甴真係一種令人好討厭既害蟲
仲有你地打完人就話人扮暈
真係衰到無人有
執咗人手袋又拎人D野公開
呢D咁有腦既野係你地先做得出

大宅

littlecar 發表於 19-9-17 10:41
我入時政先講政治
一開始係講曱甴
曱甴真係一種令人好討厭既害蟲

原來閣下嘅道德標準係咁低,d 捏造 虛假文書都可以包容,好野

翡翠宮

kikiwo 發表於 19-9-17 11:13
原來閣下嘅道德標準係咁低,d 捏造 虛假文書都可以包容,好野

我無認同假病假紙係岩
但不恥暴徒打完人話人扮暈
再將人地手袋裡面既野公開
不過無道德既你
應該唔會明

翡翠宮

其實這個字本作『甴曱』而非『曱甴』,然而在廣東方言字典中通常反轉而寫作『曱甴』,而且是解作蟑螂之意。不過這字其實道道地地源自北方的,『甴曱』一詞就經常在舊上海報紙(如《申报》)中出現。
已下就是商務出版的字典中的解釋,正是寫作『甴曱』而非『曱甴』,:

圖片參考:

甴,古時與由字相同;而曱,本有取物/拿東西之意。
合起來的甴曱一詞,卻非兩字的原意,例如在粵語方言中專指蟑螂。但甴曱在北方話(如上海)的本意是指令人討厭的、刁鑽的、陰險的人或物。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

甴曱,首先是指令人討厭而又出現的情況,或簡而稱之為一種捉弄;不論是被人或被上天捉弄的情況,都可稱為「甴曱」。
而後又有一種人叫做「甴曱人」/「甴曱鬼」,就是指令人討厭而專門捉弄別人的人。這個甴曱兩字均是古漢字,但後亦因其音的關係而創出很多新字,如在《水滸傳》中曾出現的「促掐」一詞,就是一例。 吳語中亦把“甴曱”寫作“促狹”(《套子裏的人》教材採用的漢譯本)、“鏃掐”(《吳下方言考》)等字。
(有關「促掐」可參考:
http://140.111.34.46/cgi-bin/dic ... es&QueryString=促掐)

以下是一篇參考,說明甴曱的本意:

甴曱,首先是指「說勿出話勿出」的難受,古怪刁鑽的「勿適意」。「甴曱」的事情,往往是無巧不成書,冬天長凍瘡不算稀奇,可偏偏要長在小腳趾上,夏天被蚊蟲虰咬也是再正常不過的事,卻偏偏要咬在腳底心,就算搔得到,也是件很「甴曱」的事。巧的事還有很多,比如你計劃了好幾個星期,要與某天去某家店買樣東西,然而「無巧不成書」,你好不容易請了假,趕了過去,而這家店正好在那一天盤點不營業,這種情況就叫「甴曱」。

前面的這些「碰巧」是所謂「老天捉弄人」,生出這麼多巧來,那如果有人力所為的「碰巧」呢?有人「碰巧」將水倒入了鄰居家的油瓶,有人「碰巧」將圖釘撒在了同事自行車的必經之道上,更有人「碰巧」在領導前說了一些不該說的別人的故事,這些「碰巧」是不是很「甴曱」啊?而這些人,這些製造「甴曱」的人,本來就是「甴曱人」。

「甴曱人」老是喜歡惡作劇,衹是做出來的事經常不上臺面,損人又不利己,然而自己卻總以為很聰明,以為別人不會得知,不過「甴曱人」老天對他們也很「甴曱」,總有一天終會紙包不住火,落到更加「甴曱」的下場。

有些人不會寫「甴曱」,就用別的詞來代替,有人按發音寫作「促掐」(「掐」發吳音)。其實「促掐」大家早就見過,就在《水滸傳》裏,第四十一回《宋江智取無為軍 張順活捉黃文煩》中說到「又做這等短命促掐的事!於你無干,何故定要害他?」。也有人寫作「促恰」、「促揢」。
這個詞,最普遍的代用詞是「促狹」,甚至大英百科全書還把「poltergeist」譯作「促狹鬼」,「poltergeist」的本義是「愛惡作劇的鬼」,很是貼切。那些「碰巧」弄恿別人的人,實在比更鬼更壞,「甴曱鬼」就是此輩。
~~~~~~~~~~~~~~~~
如果按北方原意再去理解,把蟑螂稱作「甴曱」(或廣東的「曱甴」),相信是因為蟑螂在行為,外形等各方面均令人感到討厭,沒有一點令人感到可愛之處,故直接以解作討厭的事或物的「曱甴」一詞,以稱呼這種害蟲。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 littlecar 的帖子

害蟲~ 害人害物、 人人厭之

首頁

尾頁

跳至