懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

依家17週幾,因為有幾日開始出現腰痛,於是買左一個孕婦枕及2條托帶,用左幾日就已改善。
因為最初用托帶時感皮膚癢養,於是穿著有墊背心(uniqlo購買),隔住托帶與皮膚直接接觸。但唔知甘樣是否有問題(emoji)因爲最近聽人講過襪褲都唔可以著,要用孕婦專用產品。因為普通襪褲會令皮膚不透氣,BB會塞息...搞到我依家唔敢用托帶,但有托帶腰又真係舒服d,除此想問托帶仲有咩注意,謝謝

民房

RainniePoon_FB 發表於 19-9-16 11:10
依家17週幾,因為有幾日開始出現腰痛,於是買左一個孕婦枕及2條托帶,用左幾日就已改善。
因為最初用托帶時 ...

吓... Bb唔係透過你皮膚呼吸架囉,所以唔存在bb會窒息嘅問題,你自己覺得舒服就用啦

水晶宮

回覆樓主:

皮膚不透氣bb會窒息

建議你買本書補習下先。。。

別墅

對唔住我都唔知講咩好你竟然話BB會窒息

複式洋房

好想知道樓主話聽人講過襪褲會令bb窒息,呢個人係邊個

複式洋房

bb會因為襪褲窒息,咁啲人唔使去人工流產啦,著襪褲得啦

EstrellaDamm    發表於 19-9-16 13:36

別墅

ellabellss 發表於 19-9-16 12:58
好想知道樓主話聽人講過襪褲會令bb窒息,呢個人係邊個

係話個產檢時護士同佢講ga,因為佢產檢時甘岩就著住襪褲俾個護士見到,驚到我朋友至此之後都唔敢再著...(emoji)話要孕婦專用襪褲先好著

複式洋房

RainniePoon_FB 發表於 19-9-16 14:28
係話個產檢時護士同佢講ga,因為佢產檢時甘岩就著住襪褲俾個護士見到,驚到我朋友至此之後都唔敢再著...(em ...

睇黎個護士都好有問題⋯⋯咁得人驚嘅謬論佢竟然同孕媽媽講。樓主唔好信,bb真係唔係透過皮膚呼吸架!

別墅

著襪褲令到BB窒息正常係無可能嘅
因為佢係個肚係唔駛呼吸 臍帶吸收營養

不過我有聽過托腹帶有機會影響BB發育
因為有D係包住全個肚
但係唔長時間用或者買D唔係全包應該OK掛??

依家25W個肚唔太墜所以未開始用

大宅

個肚愈黎愈大,真係著返孕婦著既襪褲會好啲,佢地設計一係包高到成個肚,一係就係肚底。我個肚重係細既時候都照著平時條襪褲,但肚愈大就愈cool同唔舒服,因為佢中間有條車線會壓到肚上有條痕,同埋個橡筋褲頭會啱啱cool係肚最凸個位,真係超唔舒服,如果形容咁BB透唔到氣,都係誇張手法去講吧~跟住我買左u記出大肚leggings真係超舒服,佢褲頭冇橡筋,完全唔cool
另外我去買托腹帶既時候都提我要著底衫,最好棉質,因為會幫助條托腹帶唔會咁易移位的~

別墅

nana125 發表於 19-9-16 18:41
個肚愈黎愈大,真係著返孕婦著既襪褲會好啲,佢地設計一係包高到成個肚,一係就係肚底。我個肚重係細既時候 ...

喔~有d問題你都講到,我突然間明白左,thanks .

別墅

he925 發表於 19-9-16 15:22
著襪褲令到BB窒息正常係無可能嘅
因為佢係個肚係唔駛呼吸 臍帶吸收營養

感謝你啊,我可能都會縮短每日用托帶的時間,讓個肚休息下(emoji)

民房

RainniePoon_FB 發表於 19-9-16 14:28
係話個產檢時護士同佢講ga,因為佢產檢時甘岩就著住襪褲俾個護士見到,驚到我朋友至此之後都唔敢再著...(em ...

咁一係個護士呃你朋友,一係你朋友呃你囉

大宅

我兩胎都係胎水多所以個肚特別重,過咗一半孕期就用托腹帶, BB仲偏大兩周,應該唔會影響發育

首頁

尾頁

跳至