自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

阿仔暑假開始一對一學游水,到現在仍怕水。一冇浮板就喊、呢期堂堂都有哭(收浮板)和沒進步。請問過來人應該換老師定耐心等候呢?

男爵府

solim 發表於 19-9-17 01:05
阿仔暑假開始一對一學游水,到現在仍怕水。一冇浮板就喊、呢期堂堂都有哭(收浮板)和沒進步。請問過來人應 ...
佢老師有冇耐性?仔仔會唔會怕老師?我自己細個學游水要放浮板就驚到喊唔肯游,我個教練仲要㩒我個頭落水唔比我上黎,所以之後我死都唔信佢。如果你個仔唔信任個教練嘅我會換教練,如果係因為怕水咁會比d時間佢習慣。

子爵府

Panda366 發表於 19-9-17 01:14
佢老師有冇耐性?仔仔會唔會怕老師?我自己細個學游水要放浮板就驚到喊唔肯游,我個教練仲要㩒我個頭落水唔 ...

老師有耐性。仔有d 怕老師,主要係怕水呀,就快7歲了。

伯爵府

阿仔暑假開始一對一學游水,到現在仍怕水。一冇浮板就喊、呢期堂堂都有哭(收浮板)和沒進步。請問過來人應 ...

平時帶多d佢去玩水?唔好每次去泳池都係上堂。平時去玩等佢起碼唔會抗拒落水,玩水。鍾意咗玩水就應該會學得好d。

公爵府

2023年兔年勳章

solim 發表於 19-9-17 02:02
老師有耐性。仔有d 怕老師,主要係怕水呀,就快7歲了。

學游水係睇資質嘅。

阿仔 K2 開始就唔間斷夏天游到冬天,到二年班都考唔到入校隊。

其他同齡小朋友,游兩三季已經可以去到蛙式,背泳。

游水嘅目的係鍛鍊身體,就算學唔識,都要佢游。身體強壯咗,唔使點睇醫生,乜都抵番晒。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

既然老師唔差,咁我會繼續,曾經我都以為我仔一世都唔會學識游水,但私人堂+Group lesson 一星期兩次左大半年左右佢終於學識,最緊要有恆心,要佢明白學游水係一個routine點都會繼續學

男爵府

回覆樓主:

平時自己多d帶佢游, 應該會好d

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

學游前有冇去泳池玩? 有冇表現驚水?

水晶宮

回覆樓主:

唔應該單對單,我仔仔6歲果年係超級驚水恐怖到尖叫,我報游泳班6人因為有朋輩鼓勵影響學習好開心,初初有驚但唔太抗拒,教練有耐性雖然進步慢,仔仔學了3個泳式已滿足了

男爵府

時間許可, 家長先陪小朋友玩水, 不怕水或小小識浮之後 先去上游水班, 我覺得會事半功倍.
小朋友最信得過係家人.

男爵府

回覆 solim 的帖子

嘗試唔好一對一,轉一對二。一來有同學陪佢,佢有同行力量。
二來有時間比小朋友調節下內心恐懼,等佢可以冷靜下,平伏心情。
三來有同學示範比佢睇即使無浮板都安全,慢慢會做到。

我仔當年好怕水,雖則未至於落水喊,但樹熊上身一樣。但經過時間適應同成長,依家游到自由式。

曾經有段時間要跳水,佢驚到喊,跳唔到,老師要佢跳一次先落堂。跳過一次,知道咩一回事,之後次次話要跳水。

每個小朋友都有自己內心嘅恐懼,讓佢地慢慢克服,家長支持鼓勵好重要,唔好放棄,加油。

琥珀宮

試下轉學小組,可以同一個老師

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Amy1974 發表於 19-9-17 06:02
學游水係睇資質嘅。

阿仔 K2 開始就唔間斷夏天游到冬天,到二年班都考唔到入校隊。

講得啱,我仔都係今個暑假私人一對一,見到表哥就老師上身教表哥游泳。。。結果表哥學識仲游得快過阿仔,我老公話人地唔駛俾每堂600蚊都學識

冇計,游水講天份,我只求學識,有求生技能又強身健體就算。

男爵府

我仔3歲半開始遊,喊左三個月左右
堅持,有時如果佢有做到可以有獎勵
游水可以鍛鍊身體

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔睇住佢學會好啲,忍心啲啦!不過我覺得學游水,一班學,有比較,有壓力先有進步。
Minniemouse:-P

珍珠宮

環保接龍勳章

一對2會唔會好D, 多個小朋友一齊學, 一來壯胆, 二來人地有進步自己會有動力, 相反人地冇咁叻自己又可以幫人。

我小朋友當年一對2私人教, 一個暑假, 由原本極怕水變左識游自由式!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果太細, 等多一兩年再試...

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都係覺得要轉小組游水堂先.

唔轉小組都要換教練. 佢暑假至開始學, 仲怕水都唔奇, 佢要有浮板水泡至有安全感, 教練堂堂係咪一定要收浮板又唔俾其他輔助工具俾佢游水? 初學游水最忌咁迫小朋友, 教練有冇教d 小技巧或者遊戲去克服怕水問題?

男爵府

細路個個都哭,我小朋友細時2歲都係$80/堂,游足2年,每星期一堂才懂得自游(大人池) 之後再執式比賽,現在仍然$80仲游緊,現在中一

首頁

尾頁

跳至