時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

今晚剛好開電視在播放RTHK一個短節目,具體是什麼節目我也不肯定。但每次看RTHK都令我對這種高級文宣有一種深深的感嘆。

短短幾分鐘節目講以下幾個重點:

先扮中立講世界上警察都有使用過分武力的情況,跟住Quote法國黃背心行動,話示威者都系破壞同燒車,但法國人對警方使用武力情況更加注視。

(註:真心厲害,一句更加關注警方使用過度武力,自動淡化前面示威者燒車破壞……)

接著介紹法國都有個類似監警會的機構,個主席就出來批評話吾可以講警方暴力,因為警方使用武力系一種法律賦予的權力,所以吾可以話警察系暴力。

(註:聽落去,系吾系覺得好似沒問題?但系其實系刻意表達一種霸道感覺,比黃絲一種隱喻,監警會就系會幫警察,話警察使用暴力就沒問題)

本身去到尼度,都覺得算,當系自己敏感啦,跟住接落去更正。

旁白問:點解甘多國家都有出現警察使用過分武力情況呢?

自答:Quote 一個所謂美國心理學專家話警察有法律賦予使用武力權力,令警察認為自己高人一等,所以經常就會使用過分武力。

(註:狐狸尾巴露出來了,暗地裡貶低同扭曲警察使用武力的原因,吾系執法,吾系因為示威者違法,而系警察自己覺得好威啊)

接落去更爆,旁白解釋話加入警隊系需要通過一項認知/性格測試,跟住又Quote美國有個男人去考警察,但系吾成功,因為他智商太高,所以他就去告警察,跟住美國警察就反駁話做警察要IQ普通先適合,而法庭接受左尼個講法。

(註:即系想imply什麼?叻人就吾做警察啦,要普通同蠢先適合做警察架)

短短幾分鐘新聞前的節目,我深深的呼了一口氣。我會明白黃絲為甚麼那麼仇警,因為媒體不斷在醜化警察…

RTHK這種帶立場的偽中立,就是如此在不斷地洗下一代的腦……不會直接說,而是引導性質去帶領下一代想。

寫完上面這段文的時侯,RTHK電視新聞過後的節目在探討Ethics of War。表面是探討戰爭和道德規範。但實際是....?這個想像空間是很大的。大家都會容易自行對號入座。我看了一部分,美其名是討論,其實上去的大學生全部是一群共同既定立場下的人在進行隱藏型的策略檢討,幫暴力示威者洗白,為文宣們提供答案。

看著這些大學生的比喻,我只覺得他們的思想狹隘到非常可笑,而且非常執著。只能希望他們日後踏入社會後,會變得成熟。

每次看RTHK的節目,都好感慨,手握政府資源,不需要以營利為目的,擁有很多自由。從不要求RTHK每件事都要撐政府,但系絕不應該極端地為反而反…仇警風氣真系多得媒體這樣每天煽風點火。社會現在的不信任,也是如此而來。

如果他日香港走向衰退,這些新聞人絕對是千古罪人。

大宅

咁你咪係低級文宣囉

記住呀!他朝你要坐監,夏天無冷氣,冬天無熱水,同真曱甴一齊訓,諗清楚啦,yellow object!

大宅

waterbabywater 發表於 19-9-24 01:18
咁你咪係低級文宣囉

記住呀!他朝你要坐監,夏天無冷氣,冬天無熱水,同真曱甴一齊訓,諗清楚啦,yellow o ...

我吾系文宣 點解會令你誤會?

伯爵府

好媽媽勳章

Think_Thank 發表於 19-9-24 01:26

我吾系文宣 點解會令你誤會?

因為佢係

伯爵府

好媽媽勳章

waterbabywater 發表於 19-9-24 01:18
咁你咪係低級文宣囉

記住呀!他朝你要坐監,夏天無冷氣,冬天無熱水,同真曱甴一齊訓,諗清楚啦,yellow o ...

你都要有心理準備,第日仔女有咩唔滿意你就爆粗圍你拆你屋放火燒你間房。

大宅

小小郭夫人 發表於 19-9-24 06:28
你都要有心理準備,第日仔女有咩唔滿意你就爆粗圍你拆你屋放火燒你間房。
...

樓主先係文宣呀⋯⋯
佢8月先開ac
黃扮藍嗰啲垃圾嚟架

伯爵府

回覆 waterbabywater 的帖子

佢是否清醒咗,由黃變藍?

男爵府

回覆樓主:

RTHK真係偽中立,以前唔覺仲好中意睇。今次運動睇到好多魔鬼細節。
好似有集講831太子站無差別打人,明明影到被訪問者被警察指示行開扶手梯範圍,但出口竟然變成「我差D成為被打對象 」 睇到我O咀,我朋友仲要send俾我睇話有人指證警察亂打人 好明顯條片影到警察覺得佢無辜(即份有 篩選過 )所以叫佢離開喎!

大宅

有多工都有aptitude test架啵,消防、EO美國case又不能搬字過紙到香港

大宅

waterbabywater 發表於 19-9-24 08:16
樓主先係文宣呀⋯⋯
佢8月先開ac
黃扮藍嗰啲垃圾嚟架

我吾知你系吾系文宣,但系我絕對吾系。你可以認真看一下我之前地po文或者回覆。

我的確是因為頂吾順fb先在BK 開AC。同時都系開左ac之後先發現原來真系有好多文宣。

今次我寫篇文比較隨意,因為我次次看完RTHK都好想講粗口。同埋我一直認為香港今日變到甘,傳媒的責任好大。

如果一開始傳媒有將很多真相講出來,或者持平些去報導,警察就吾會受到好多不公平的評論,甚至依家被仇視。

好多人就系因為在不知不覺間受到主流媒體引導式同偏向性報導,而變得不信任警察。我自己特登去看好多媒體報導,看他們報導偏向情況,就系越看越發現有問題,先覺得今次運動不尋常也不簡單。

大宅

Mmiikk 發表於 19-9-24 09:19
有多工都有aptitude test架啵,消防、EO美國case又不能搬字過紙到香港

Exactly,我看完,對旁白尼種舉例同conclusion 完全O嘴。真系不合邏輯,同埋究竟Quote的例子是否真的如此?定系又系一些斷章取義的例子?

看到這種節目的時候,我會考慮舉的例子的可比性,是否適用於香港,是否單一案件,詳細案件情況如何?同埋一個心理學家提出的,只是一個人的看法,是否已經代表就是事實?

這種就完美示範以偏蓋全的報導。

如果真系中立些,不如同時探討下全世界這些大國都吾會在監警會之上再設獨立調查委員會?成日喜歡quote例子,甘點吾Quote 大部分國家都吾會設立獨立調查委員會及其背後原因?

所以我覺得媒體的專業是他們自己ruin的。

Mmiikk    發表於 19-9-24 12:45

水晶宮

waterbabywater 發表於 19-9-24 08:16
樓主先係文宣呀⋯⋯
佢8月先開ac
黃扮藍嗰啲垃圾嚟架

還有呢?可以睇吓佢d文章

男爵府

畀面勳章

我尋晚睇完佢編野都有D係似文宣,特別佢用括號(註:。。。。。。)嘅內容.

大宅

BOLOOIL 發表於 19-9-24 11:44

我尋晚睇完佢編野都有D係似文宣,特別佢用括號(註:。。。。。。)嘅內容. ...

多謝你

文宣先會出咁大篇嘢

大宅

BOLOOIL 發表於 19-9-24 11:44

我尋晚睇完佢編野都有D係似文宣,特別佢用括號(註:。。。。。。)嘅內容. ...

唉……我沒注意帶來反效果,因為我就系帶出,媒體在引導大家甘樣想……

所以點解大家有時候好吾明白黃絲的思想邏輯,因為洗腦系在不知不覺中灌輸,而高級型洗腦系吾會直說,但系引導你去順勢思考。尼種先最可怕,因為人吾會覺得自己被洗腦,只會更加認為系自己的理性判斷。

昨日我剛好看到個節目,忍吾住寫左篇文。沒仔細去解釋RTHK所舉的例子,是幾沒邏輯,同幾以偏概全。
帶來誤會,吾好意思。

建議你地可以看看我之前po文,特別系我的悲哀同港式溫水煮蛙。

到今日我再自己看返,心裡面都系百感交集。

別墅

樓主不是文宣,發的帖子都很值得一看。

大宅

20162016 發表於 19-9-24 10:42
還有呢?可以睇吓佢d文章

我沒想過會被誤會系文宣,但系都能夠理解,因為最近真系太多文宣
同埋確實多左似是而非的文章。

不過也不是壞事,大家可以討論一下,只有擁有真正獨立思考,先吾會輕易被洗腦。

昨晚系剛返到香港,以為最近媒體開始無法掩蓋之前的大話,可能會稍微轉風或著變返中立小小。點知開電視剛好見到RTHK個節目,仍然系死性不改!忍吾住抒發下。但系確實沒好好解釋番節目所舉的例子的不合理性,所以引起誤會都能夠理解。
我下次po文自己都會注意下~

水晶宮

Think_Thank 發表於 19-9-24 12:44
我沒想過會被誤會系文宣,但系都能夠理解,因為最近真系太多文宣
同埋確實多左似是而非的文章。 ...

依家d人最中意話自己中立、唔係黃C,有d甚至講到話支持警察,當睇到d文章有d唔對路時,再睇翻佢哋之前嘅post,原來又係仇警,所以自己真係要小心睇清楚,好易中伏!

伯爵府

好媽媽勳章

20162016 發表於 19-9-24 13:34
依家d人最中意話自己中立、唔係黃C,有d甚至講到話支持警察,當睇到d文章有d唔對路時,再睇翻佢哋之前嘅po ...

大宅

20162016 發表於 19-9-24 13:34
依家d人最中意話自己中立、唔係黃C,有d甚至講到話支持警察,當睇到d文章有d唔對路時,再睇翻佢哋之前嘅po ...

我明!就好似RTHK,明報啊尼地最鍾意扮中立,實則透曬黃光。

之前明周po訪問一個警察家屬,同RTHK做節目訪問ge警察家屬如出一撤,全部有曬立場,一路講一路醜化警察。我成日懷疑尼地所謂家屬系吾系思覺失調,前線每日直踩12hr以上,被示威者圍毆偷襲隨時沒命,休班又有是被 伏擊,雖然媒體完全吾報,但系內部系知道好多警員受傷同好多被屈的事實!尼地所謂家屬吾系擔心自己家人出事,吾系幫自己家人澄清,反而要去幫示威者洗白?百思不得其解!

我仲要有淺黃朋友send 比我同我分享。我只能夠對她說,我完全唔同意尼個自稱家屬的觀點。

首頁

尾頁

跳至