自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

tingting2200 發表於 19-9-24 16:04
多口問,如果將來生BB會唔會有機會遺傳比BB?

唔會,我唔係先天。我父母係正常人。

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

要睇個男仔性格夠唔夠強大
強到足夠保護到你
唔受佢家人既壓力同傷害

男仔夠強大 照顧到你 承担到頭家
完全唔洗靠屋企
甘你地你可以安心發展

如果個男仔好聽父母話
乜都靠屋企
甘你都係快d搵過第2個啦

禁止訪問

子爵府

qauuu 發表於 19-9-24 16:06
唔會,我唔係先天。我父母係正常人。

可能佢父母係擔心呢個問題,你同男朋友可以慢慢同佢地解釋,睇下佢地有冇機會接受

另外見你寫男朋友係同阿爸阿媽住公屋

你知道你男朋友有計劃結婚後買樓或搬出去過2人世界嗎?

如果冇,你就要諗清楚d係未同呢個人長遠發展

因為將來要同老爺奶奶同住,佢地又麻麻地鐘意你,你一定會過得好辛苦的

男爵府

回覆樓主:

拍拖都要睇你男友點睇,就算正常都有關會比對方父母反對

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好企圖改變佢爸爸嘅觀感,要睇下你男朋友是否堅定,如果唔駛靠佢地就得
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

tingting2200 發表於 19-9-24 16:14
可能佢父母係擔心呢個問題,你同男朋友可以慢慢同佢地解釋,睇下佢地有冇機會接受

另外見你寫男朋友係同 ...

我之前有問過佢結婚後會點,佢話可能同佢屋企人同住。佢冇計劃過將來既,因為佢仲後生,未甘快諗尼D住

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

qauuu 發表於 19-9-24 16:01
回覆 charlieXD 的帖子

因為佢九代單傳,得佢1個仔,所以....

我果個有地中海貧血既朋友都係獨生仔
佢老婆好鍾意小朋友嫁
同佢一齊知道唔可以生後
佢無放棄佢老公,因為好鍾意佢
唔生咪唔生囉。
耳仔有少少問題唔會遺傳吧
同男朋友傾下,係咪當大家係結婚對象先
係既,開始諗現實問題,結左婚住邊
打唔打算生小朋友
其實就算身體無問題,大把結左婚既新抱同奶奶唔岩或者老爺唔岩嫁啦
最緊要同男朋友傾下,要有共識。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

問題係個夾心人點唸(即係你男友)

珍珠宮

回覆樓主:

如果男方唔堅持,得你一方堅持,最後都係無結果,我覺得你先為自己諗下,值唔值得將青春放係一段咁唔穩定嘅關係上。

至於遺傳問題,只要係你出生時已有嘅問題,大家會先入為主覺得係先天,會遺傳,無論你點解釋都係比較難改變到別人思想,尤佢對方父母係比較傳統嘅人。唔一定要立即決定是否分開,但亦唔好太封閉自己,可能有一日你會認識到一個完全唔介意又愛你嘅人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

qauuu 發表於 19-9-24 15:42
我耳仔聽得唔好,要帶助聽器先聽到

咁好少事。 咁都要介意? 蕭芳芳做明星都仲得啦! 咁老古板!

公爵府

qauuu 發表於 19-9-24 15:54
我唔係先天架,係我媽陀住我果陣係大陸打左唔知咩針,搞到我聽唔到。

如果唔係先天性就好少事

不過都係睇你男友嘅立場夠唔夠堅定,你地兩個仲後生,試下再努力啲睇下可唔可以軟化男家家人

最後果句係,後生女唔好太死心眼,唔需要委屈自己

大宅

JoanC 發表於 19-9-24 16:20
如果男方唔堅持,得你一方堅持,最後都係無結果,我覺得你先為自己諗下,值唔值得將青春放係一段咁唔穩定嘅 ...

當初同佢做朋友時,一早已同佢講左我有聽野問題,佢就係唔介意,佢追左我幾個月,我先接受佢,我以為同佢會有將來,點知見左佢屋企人就變哂樣。。。

大宅

yipsiumee 發表於 19-9-24 16:23
如果唔係先天性就好少事

不過都係睇你男友嘅立場夠唔夠堅定,你地兩個仲後生,試下再努力啲睇下可唔可以 ...

我係有d唔甘心,未同佢拍拖果陣,我仲可以有其他選擇既,我就係揀左同佢一齊,我就放棄左其他。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 qauuu 的帖子

咁係可見的將來應該唔會有幸福

琥珀宮

回覆樓主:

咁要睇你男友係咪爸寶了,如果佢可抵抗到佢阿爸反對,先好係埋一齊,唔係拍得愈耐佢到時先話要聽阿爸話怕你到時仲傷心

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

qauuu 發表於 19-9-24 15:57
我同佢應該已過左熱戀期,我同佢而家都係一星期見得1,2次面
佢個人係冇咩主見既,比較在乎屋企人,我就係 ...

拍得半年,己過熱戀期。
即使父母唔反對,感情都可以因爲其他原因有變數。
隨遇而安吧,暫時又唔需要太執著唸佢父母既想法。

伯爵府

咁要睇男朋友自己夠唔夠堅定

子爵府

qauuu 發表於 19-9-24 15:57
我同佢應該已過左熱戀期,我同佢而家都係一星期見得1,2次面
佢個人係冇咩主見既,比較在乎屋企人,我就係 ...

佢住公屋(可能第時結婚要同佢父母一齊住?)又無主見... 我唔會堅持 第時嘈起上黎,我諗佢都未必撐你...困獸鬥

子爵府

qauuu 發表於 19-9-24 16:18
我之前有問過佢結婚後會點,佢話可能同佢屋企人同住。佢冇計劃過將來既,因為佢仲後生,未甘快諗尼D住
...

咁你要諗清楚,繼續落去,婚後日子可能仲辛苦過未嫁時

首頁
12345...12

尾頁

跳至