婦女醫護

跳至

首頁
12345...13

尾頁

別墅

回覆 BlactCat_FB 的帖子

你本身有冇肛裂問題呀?醫生講你個情況係點?有冇話一定要做手術?
同埋你係睇邊個醫生呀?

別墅

回覆 Mandybilly 的帖子

你係唔係聽朝做手術呀?
我都有諗過如果自己要做手術嘅話,要飲瀉藥要屙咁多次, 舊痔瘡會跌倒 推唔返上去,都唔知點算

請問你係唔係因為要照腸鏡所以先要飲瀉水? 定係就咁做痔瘡切除手術都要飲瀉水???

我祝你手術順利

大宅

回覆 Sadsadpig 的帖子

我睇旺角林醫生,我覺得佢唔係好識醫肛裂,所以,我轉另一個醫生睇,不過,我預約左今個月中先有得睇,我有肛裂和痔瘡,我肛裂痛左差唔多有半年,時好時差,有時痛到喊。而家食嘢食得好清淡,好多嘢都唔敢食,怕痾到痛,我已經瘦左好多,肛裂痔瘡仲痛過生仔。

複式洋房

我明天照腸鏡加割痔瘡,我頭先見到醫生有問,如果疴得多d痔瘡推唔翻咁點算,佢話盡量推入去,推唔到唔緊要明天做手術

大宅

我早十年前都照過腸,飲瀉水差唔多痾成十幾次,都辛苦架!不過,我嗰時痔瘡仲唔係好嚴重,所以痔瘡冇惡化。

別墅

請問你講嗰個林醫生係咪林X倩醫生?
咁你呢半年有冇睇醫生醫肛裂? 有冇食藥有冇搽藥膏? 定係你係最近先開始睇醫生?

我都有肛裂同痔瘡問題,同你一樣痛到喊,完全係撕裂咁痛,我而家都係食得好清,但唔敢食少啲嘢,要保持一定嘅份量,我怕食唔夠嘢會便秘

別墅

咁如果唔洗照腸鏡,係唔係可以唔使飲瀉水,直接做割痔瘡手術?
雖然話第二日都做手術, 但係個痔瘡唔推返入去,由得佢跌出嚟嘅話 ,會夾住好辛苦好痛 ,旭動各樣嘢整到都會好痛 ,點捱到第二日???

大宅

係林×倩醫生,佢比左麻醉啫喱我揸,係臨去廁所前揸都幫到我止左一陣痛囉…但作用不大。
後尾再覆診就比左消炎藥和另一款麻醉啫喱,都冇咩作用。

別墅

本身我都有諗過睇林醫生, 但係見你咁講,我唔會去睇喇
原來睇專科醫生, 醫生會開麻醉膏畀病人查肛門,等大便嘅時候冇咁痛,又好似幾好咁喎, 但你話只係止到一陣痛。。。。。。可能 係因為 麻醉膏只係麻醉 皮膚面嗰層感覺,但係我哋肛裂嘅痛系裂到入肉

你個痔瘡痛唔痛呀?我又肛裂,又痔瘡痛,每次大便都痛死

大宅

之前痔瘡都痛,好大粒,後尾塞左成10日痔瘡塞加揸痔瘡膏先細粒左咋!
睇醫生時,醫生話其中有1粒肉唔係痔瘡,係肛裂形成嘅,但好似痔瘡咁款,如果痾大大唔順暢又會發大左,都會痛架!

別墅

我應該比你嚴重, 我用咗痔瘡塞 超過十日 ,但係都冇細嚿番啲
你講嗰粒嘢 我都好似有, 我摸到肛門口有粒嘢, 但係唔似痔瘡 ,痛痛哋咁, 你有冇問過醫生 呢粒嘢會唔會好番?

大宅

嗰粒嘢唔會好返,好似痔瘡咁,唔好比佢惡化,之前個粒嘢損左,即時大粒左好多,後尾隔幾日縮返細,唔知呢粒係咪叫息肉呢?

別墅

好灰,咁即係我而家又痔瘡,又息肉,又肛裂,好唔開心,每次大便都好痛,有時仲流血添,我真係好唔想做手術

大宅

唔好咁灰喇! 我咪3樣都有,不過,都係睇左醫生先,始終唔同醫生講法都唔同。我見樓主肛裂都好返,佢都比左個希望我 ,原來有得好返,我之前以為冇機會好返架,因為呢個病,我喊左無數次。

子爵府

Annabeth 發表於 19-9-30 12:12

完全明白。我都系有肛裂同內痔脫出,肛裂仲醫緊。到肛裂好番先諗下點様攪痔瘡。我 ...

你睇邊個醫生?

別墅

我同你一樣, 因為呢個病喊咗好多次, 尤其是每次大便完, 痛到想死, 就算推返個痔瘡入去, 都會覺得好痛 ,好腫好脹,總之就坐立不安, 瞓喺床休息嘅時候, 就自己喺度喊 ,覺得自己好似廢人咁 ,咩都做唔到 ,邊度都去唔到, 每日淨係痛,有諗過如果唔好返,每日都咁辛苦又或者情況更差,真係好想死咗佢算, 而家咁樣覺得人生好冇意義

大宅

我每日都係咁諗,痛到想死左去,唔知點樣捱落去,痛到坐唔到,食同瞓都有壓力,唉~

別墅

但係我又有諗過跳樓死其實都好痛,諗起都好驚,唔知有咩方法死可以死得冇咁痛苦呢?!!
你係唔係全職家庭主婦,唔使返工做嘢?

大宅

真係比你笑死,發洩下講下就算,唔好咁認真!
我因呢個病,痛到辭職冇做喇! 所以我而家係家庭主婦!

別墅

唔係呀,我真係有諗如果醫唔返,做完手術有後遺症,我真係唔想做人喇,我見到有人話手術失敗,要做人工肛門,我真係好驚
我都係日日好痛好辛苦,做唔到嘢,而家係全職廢人,好唔開心,街又出唔到,嘢又做唔到

首頁
12345...13

尾頁

跳至