婦女醫護

跳至

首頁
34567...13

尾頁

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-6 21:28
嗰次醫生用指診檢查話好翻再用肛鏡檢查,唔痛啊!致於照腸鏡係我自己要求,如果要做手術的話真係要問下醫生 ...

乜用肛鏡檢查真係完全唔痛㗎咩?! 我見個肛鏡好粗好大碌,放入肛門之後仲要撐開, 見到都覺得痛,我真係好驚

你話你每次去完大便都會用水沖, 請問你係推翻舊痔瘡上去之後先沖,定係未推舊痔瘡嘅時候沖?

可唔可以介紹你嗰隻中藥痔瘡膏畀我呀?? 謝謝
點樣用手指搽入肛門內? 成隻手指插入去然後撩??

想請教你點樣調節飲食,點先可以控製到每日淨係朝早屙一次大便? 我而家一日屙兩次大便,搞到個肛裂好難好

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-6 21:35
其實我覺得花士令幫左我好多,排便前搽d花士令入肛門內d便通過時冇咁痛,加上搽左有層保護,冇咁易再撐傷, ...

花士令係咪淨係搽肛門表面就得??

我確保唔到每日嘅大便都係容易去,如果遇上硬大便,嗰刻痾唔到,我可以點?

複式洋房

我嗰時肛鏡檢查可能肛裂好翻,所以唔覺痛,係驚驚啊!
便便完推翻入去,用暖水沖,印乾之後搽花士令同痔瘡膏(馬x龍中藥痔瘡膏,萬x,屈x氏有得買,痔瘡膏有個咀比你滋d膏入肛門,但我覺得難控制)所以沾上手指我就搽入肛門,中指一半到啦,輕手d開頭唔慣,到你習慣左係一件超簡單嘅事嚟,唔使驚d藥膏同花士令唔搽入去又點會好呢,勇敢d試多機次,就好平常嘅事啊!
飲食多飲水,生果菜唔少得肉都要食唔好過量,呢段時間介煎炸野,我自己覺得生果之中食雪梨好好去便啊
便便前搽花士令入肛門內同肛門口
如果便秘疴唔出唔好疴住,諗辦法,例如飲下西梅汁,蜜糖水幫助下

別墅

回覆 Mandybilly 的帖子

我都有用「馬x龍」吖,另外北京同x堂有賣隻痔瘡膏(同馬x龍差不多成分」我都覺得幾好。但有D人話呢D藥膏吾可以長期用,樓主你用左幾耐?我就無理都查左一排。

大宅

每日肛裂痛到想死,我原本都有一百零幾磅,因為肛裂令我得返九十幾磅。唉~每日都好苦,我差唔多成半年了,時好時差,都唔知我係咪要做手術先可以完全好返!

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-7 08:34
我嗰時肛鏡檢查可能肛裂好翻,所以唔覺痛,係驚驚啊!
便便完推翻入去,用暖水沖,印乾之後搽花士令同痔瘡膏 ...

明白, 咁即係目前我最緊要個肛裂好返先 ,咁就檢查嘅時候就唔會痛

大便完,個痔瘡未推番上去之前, 使唔使用紙巾濕水清潔乾淨痔瘡上面嘅血同埋便漬先推返上去? 因為我每次大便完,都會用紙巾濕水輕輕力清潔好個痔瘡先推上去,我驚日日咁樣清潔法,反而磨擦得多個痔瘡會更加難好

馬x龍痔瘡膏你係唔係keep住搽足半年呀? 呢隻我之前都有買嚟用過, 說明書上面話用三、四日冇改善, 就要睇醫生, 個說明書講到咁,好似暗示唔可以長期用咁mg:" />

知道,我會多啲食蔬菜、生果、飲多啲水,使唔使食低渣食物, 等唔使屙咁多便便,唔使咁痛? 定係要食多啲粗糧?
我而家一日屙兩次大便,好痛,我想每日淨係屙一次,等個肛門可以多啲時間休息,咁先可以好得快啲

我今朝便便有用你教嘅方法,搽啲凡士林先至去

咁嗰刻如果屙唔到, 有硬大便 ,之後飲多啲暖水、蜜糖水、 食乳果糖, 可唔可以令到個硬大便變番軟大便? 定係佢只會繼續硬? 好擔心嗰刻屙嗰到出嚟,下次只會更難屙

多謝你詳細嘅回覆

別墅

BlactCat_FB 發表於 19-10-7 10:44

每日肛裂痛到想死,我原本都有一百零幾磅,因為肛裂令我得返九十幾磅。唉~每日都 ...
我都每日肛裂痛到死,而家仲要一日屙兩次
你屙完之後仲會唔會痛?定淨係屙嗰刻痛?我除咗屙嗰刻痛,之後要痛幾個鐘先慢慢唔痛,所以一日屙兩次嘅話就幾乎全日都係痛

大宅

回覆 Sadsadpig 的帖子

我而家一日二次,已經維持左成個月了,每次大完後,起碼痛足大半日。

別墅

我用皇x牌濕厠紙,簡直系痔瘡界恩物。超市有得賣。

複式洋房

馬x龍痔瘡膏我用左好耐,冇停過去完便可以用濕紙巾印乾淨千其唔好擦,推翻痔瘡入肛門之後沖溫水,再搽花土令加藥膏入肛門內同出面,按摩肛門位更好,衹搽外面肛裂點會好呢,我用呢個方法堅持半年,晤好因為三四日見唔到效果就停左,肛裂要長期同佢戰鬥,唔好放棄,加油!
致於每日機次排便衹有順期自然,醫生話每日飲到足夠嘅水同生果少煎炸野,基本上係唔會便秘,你飲嘅水要比條腸吸收多,多飲水!
我肛裂時早上去完便,嗰種撕裂痛要維持到夜晚先可以緩和下咋,諗起都想喊

複式洋房

我嗰時食得好清淡,早上唐x包,下午粟米,蕃薯晚上菜同魚囉,記得唔好食花生果仁同朱古力,食左第二日便便就慘啦,朱古力會令d便會好黏,果仁花生難消化排便時一粒粒劃出肛門,慘啦以上係我經歷過嘅痛苦,我唔想你地好似我咁慘,緊記

別墅

回覆 BlactCat_FB 的帖子

咁你有冇痛到咩都做唔到?我痛到要喺張床度典嚟典去,完全影響日常生活要做嘅嘢
我每朝大便完,痛到跳舞咁快快脆脆食塊包,然後食藥, 啲藥係前一晚執定出嚟 ,因為每朝大便完,會痛到即刻想瞓上床休息, 唔想續包續包藥拎一粒出嚟,企多一陣都好折磨

別墅

回覆 Annabeth 的帖子

我以前都有試過呢隻牌子嘅濕紙巾, 但係可能唔啱我, 我用完個肛門會好痕

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-7 13:31
馬x龍痔瘡膏我用左好耐,冇停過去完便可以用濕紙巾印乾淨千其唔好擦,推翻痔瘡入肛門之後沖溫水,再搽花土 ...

我唔係搽3、4日見唔到效果就放棄,而係個說明書上面寫用咗三、四日都冇效就要睇醫生, 我以為佢個意思係隻藥膏唔可以長期用, 所以我查咗幾日就冇搽, 原來可以長期用

我每日都飲好多水,有食菜同生果, 但係個份量唔多, 痛到冇胃口,食唔落咁多嘢, 至於煎炸嘢我就已經冇食,完全唔敢食

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-7 13:40
我嗰時食得好清淡,早上唐x包,下午粟米,蕃薯晚上菜同魚囉,記得唔好食花生果仁同朱古力,食左第二日便便 ...
多謝你嘅提醒 ,你叫唔好食嘅嘢, 我一啲都唔會再食, 但係你話朱古力食完之後啲便便會好黏 ,我就好嬲自己, 因為我痔瘡發作 前嗰排, 我狂食好多朱古力, 係好瘋狂咁食 ,然後搞到便秘 ,最終變成而家咁樣

大宅

平時得我一個人喺屋企,我痛到咪瞓喺梳化度,痛到咩都唔想做架!

大宅

我平時食麥皮,生果,菜,少少肉加飲好多水,大便軟都痾到痛,唔知係咪裂得深,傷口好難好呢~

別墅

BlactCat_FB 發表於 19-10-7 18:02

平時得我一個人喺屋企,我痛到咪瞓喺梳化度,痛到咩都唔想做架! ...
同我一樣,我都係平時得我一個人喺屋企,其實好想有人喺屋企照顧下我,但要紅日放假先屋企有人

別墅

BlactCat_FB 發表於 19-10-7 18:07
我平時食麥皮,生果,菜,少少肉加飲好多水,大便軟都痾到痛,唔知係咪裂得深,傷口好難好呢~ ...

我同你食嘅嘢有啲似,不過我仲會食麥方包,因為每逢食藥都要食啲嘢先,冇咁好心力整嘢食,我食塊包就食藥

我今日大便唔硬都覺得痾到好痛,我係內痔,而且仲要好大舊,我覺得係因為每次痾嗰陣都會必舊內痔出嚟,所以搞到肛裂好難好

別墅

樓主今日精神好嗎?傷口有冇好返啲,冇咁痛?食藥仲係咪好辛苦?休息多啲,祝你早日康復

首頁
34567...13

尾頁

跳至