0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個三小姐出世用Dr brown寬口咀1号,滿月前30-45分鐘食完一餐奶,到個半月後越食越差,又成日噴奶,我轉左nuk 窄身樽1号咀,但食得超慢,有時一個鐘都未食完,到兩個月我又轉番dr brown用但改左用2号咀, 佢肯啜嘅時候十分鐘可以食完支奶,跟住到近期又唔肯食,我又轉番nuk今次將1号咀吉多個窿,食奶時間大約30-50分鐘。

大家有無用過邊款奶瓶覺得好用?等我再買黎試下,睇下對食奶有無改善

複式洋房

淇淇0223 發表於 19-9-27 15:31
我個三小姐出世用Dr brown寬口咀1号,滿月前30-45分鐘食完一餐奶,到個半月後越食越差,又成日噴奶,我轉左 ...

我女而加3個零月,一出世到2個零月都係用nuk,飲得幾好,但到2個零月開始用nuk飲次次都飲到發脾氣,又慢,跟住轉tt比佢,就只係用10分鐘,飲曬120ml,但我覺得3個零月飲120ml好似少左d?

大宅

Banana0211 發表於 19-9-28 22:09
我女而加3個零月,一出世到2個零月都係用nuk,飲得幾好,但到2個零月開始用nuk飲次次都飲到發脾氣,又慢, ...

我女剛剛2 個月,都係用tt,飲緊5安-6安
用20 分鐘到
3 個月飲120 好似小左d
但生長線冇問題就得啦

複式洋房

littlekite1 發表於 19-9-28 23:08
我女剛剛2 個月,都係用tt,飲緊5安-6安
用20 分鐘到
3 個月飲120 好似小左d

生長線無問題,因為我果個係細碼b,所以唔敢焗佢飲咁多

複式洋房

淇淇0223 發表於 19-9-27 15:31
我個三小姐出世用Dr brown寬口咀1号,滿月前30-45分鐘食完一餐奶,到個半月後越食越差,又成日噴奶,我轉左 ...

我女一出世用TT ,但因為個咀流速好快,我女好快隊完,但好快又嘔返出黎。後來轉用pigeon窄樽,食得好慢,啜到佢發憫,試過轉左dr.brown但都啜得好慢,後來轉左pigeon闊樽,食得快左,亦食得唔錯。
所以真係要試唔同嘅樽,個個bb都未必一樣

大宅

Banana0211 發表於 19-9-28 22:09
我女而加3個零月,一出世到2個零月都係用nuk,飲得幾好,但到2個零月開始用nuk飲次次都飲到發脾氣,又慢, ...

請問TT樽要用幾号咀?同埋需唔需要自己再吉窿?我想去買個黎試下,THX

大宅

皮小姐 發表於 19-9-29 07:48

我女一出世用TT ,但因為個咀流速好快,我女好快隊完,但好 ...

pigeo闊咀,要用幾号咀?同埋要唔要自己再吉窿?thx

複式洋房

淇淇0223 發表於 19-9-29 09:13
請問TT樽要用幾号咀?同埋需唔需要自己再吉窿?我想去買個黎試下,THX

我果個係1號,唔洗再吉窿,佢個咀有個氣孔既,你要確保飲奶既時候個氣孔係無水,如果唔係就會飲飲下凹落去

大宅

Banana0211 發表於 19-9-29 10:01
我果個係1號,唔洗再吉窿,佢個咀有個氣孔既,你要確保飲奶既時候個氣孔係無水,如果唔係就會飲飲下凹落去 ...

TT係咪有兩隻咀,一隻普通一隻母乳咀?

複式洋房

淇淇0223 發表於 19-9-29 11:54
TT係咪有兩隻咀,一隻普通一隻母乳咀?

Sorry,哩個我唔清楚,因為我當初係一set咁買

複式洋房

回覆樓主:

Bb宜家2個幾月,開頭用pigeon,但食1個鐘150ml, 有時食到攰會食唔晒。
差唔多2個月果時試過吉多個隆比佢,但係吞唔切漏晒出黎,跟住轉左Dr. Brown 食15-25分鐘左大右 同埋轉左呢隻之後bb嘔奶少左好多好多~不過就要洗多少少野

大宅

Ilovesleeping 發表於 19-9-29 16:00
Bb宜家2個幾月,開頭用pigeon,但食1個鐘150ml, 有時食到攰會食唔晒。
差唔多2個月果時試過吉多個隆比佢, ...

我女一出世都係用dr brown...到兩個月因為食得太慢試過轉2号咀,但又吞唔切係咁漏

複式洋房

淇淇0223 發表於 19-9-29 16:26
我女一出世都係用dr brown...到兩個月因為食得太慢試過轉2号咀,但又吞唔切係咁漏
...

我宜家用1號咀咋仲係
2號有無話幾多個月度用既?

複式洋房

淇淇0223 發表於 19-9-29 09:14
pigeo闊咀,要用幾号咀?同埋要唔要自己再吉窿?thx

佢都係用緊0m+咀咋,我未洗吉窿比佢住,不過屋企就買定左3m+咀看門口先,你可以買住一個試下先

大宅

Ilovesleeping 發表於 19-9-29 16:42
我宜家用1號咀咋仲係
2號有無話幾多個月度用既?

2号咀話係3個月以上用,但因為1号實在滴得太慢,所以呀女兩個月大我就買左2号咀試下換,但唔成功

複式洋房

我個女一出世用TT 用咗幾日燥底 因為瘋狂嘔奶同埋瀆親 同埋佢飲飲下個咀係會凹左 之後就買左nuk同dr brown比佢試 nuk一飲勁多泡 最後就用左dr brown 嘔奶同肚風情況都改善咗好多
到兩個月半月左右佢餐餐飲飲下扭計 就幫佢轉左2號咀
直到宜家接近4個半月 因為dr brown實在太多零件要洗又大舊個樽 加埋佢飲奶情況穩定咗好多 最後決定幫佢換奶樽 所以又買咗chuchu同pigeon比佢試😂
Pigeon佢唔肯飲 一飲幾啖就發脾氣 反而chuchu幾好 因為佢係十字咀 靠BB啜先有奶出 同埋最緊要個樽又輕又唔多零件洗
之前晚晚洗dr brown真心崩潰

已刪除用户

大宅

我大個個2-3個月個時都係咁 換左幾次咀
Sales姐姐話原來個樽唔可以扭咁實 要鬆少少 咁有對流先易啜d 可以試下

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆樓主:

大宅

Baby_Mum09 發表於 19-10-8 13:12
我最初用pigeon母乳寬樽,食食下 濁,就轉咗chuchu, 後尾唔濁就變咗食奶食好耐
轉返pigeon 用s咀,尼排又係 ...

我又唔覺佢啜到好累,我覺得佢係唔鍾意食奶個種b

首頁

尾頁

跳至